Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

της Μάρθας Λεκκάκου

«Oι πολίτες πρέπει να στείλουν το ισχυρό μήνυμα ποιος θα κυβερνήσει την Ελλάδα την επόμενη μέρα και με τη ψήφο τους να αποτρέψουν ένα σενάριο πολιτικής τερατογένεσης, με κυβέρνηση ηττημένων», αναφέρει ο Ανδρέας Τσώκος μιλώντας στην «ΤΡ» και απαντώντας στο ερώτημα πόσο είναι οι κάλπες της 21ης Μαΐου. 

Επίσης, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Αχαΐα, σημειώνει ότι η ΝΔ εκπόνησε και έχει ξεκινήσει να υλοποιεί με τεχνογνωσία και ακρίβεια ένα επενδυτικό πλάνο, το οποίο φιλοδοξεί να μετατρέψει για πρώτη φορά ύστερα από πολλές δεκαετίες την Πάτρα και κατ’ επέκταση την Αχαΐα σε έναν υπεροπτικό πόλο παραγωγικής ανάπτυξης», σημειώνει ο Ανδρέας Τσώκος.

Ολόκληρη η συνέντευξή του:

Πόσο κρίσιμη είναι η κάλπη της 21ης Μαϊου;

Αυτή η κάλπη είναι η κρίσιμη κάλπη. Της 21ης Μαϊου. Για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί στην πρώτη κάλπη πρέπει οι πολίτες να στείλουν το ισχυρό μήνυμα ποιος θα κυβερνήσει την Ελλάδα την επόμενη μέρα και ο δεύτερος λόγος είναι γιατί πρέπει να αποτρέψουμε ένα σενάριο πολιτικής τερατογένεσης.

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου ζητάμε ισχυρή εντολή, καθαρή, μεγάλη νίκη, η οποία θα οδηγήσει στην δημιουργία μιας σταθερής και αποτελεσματικής Κυβέρνησης, που θα εγγυηθεί στους Έλληνες πολίτες τη συνέχιση της ανοδικής πορείας της χώρας σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο. Μιας κυβέρνησης με ευθύ και ειλικρινή λόγο που θα μπορεί να παίρνει γρήγορες αποφάσεις, με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και με εγγύηση αξιοπιστίας υλοποίησης ενός προγράμματος, τοι οποίο αποτελεί συνέχεια της πετυχημένης τετραετίας που ολοκληρώσαμε.  

Τι έχει επιτευχθεί στην Αχαΐα με την Κυβέρνηση της ΝΔ και ποια είναι η σύγκριση με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό;

H ΝΔ εκπόνησε και έχει ξεκινήσει να υλοποιεί με τεχνογνωσία και ακρίβεια ένα επενδυτικό πλάνο, το οποίο φιλοδοξεί να μετατρέψει για πρώτη φορά ύστερα από πολλές δεκαετίες την Πάτρα και κατ’ επέκταση την Αχαΐα σε έναν υπεροπτικό πόλο παραγωγικής ανάπτυξης, αποκτώντας πυξίδα και κατεύθυνση για το μέλλον. Βασίστηκε στο τρίπτυχο κοινωνία, οικονομία, εργασία για να βοηθήσει με απτό τρόπο τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Μεταξύ άλλων έδωσε σε δικαιούχους της Περιφέρειας Αχαΐας 161 εκατ. € επιστρεπτέα προκαταβολή, ενίσχυσε με 134 εκατ. € το Ταμείο Επιχειρηματικότητας & Εγγυοδοσίας και με 102 εκ. € 74.641 δικαιούχους μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Ιδιαίτερα αποδοτικές και ευεργετικές ήταν και οι δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού καθώς και το “Εξοικονομώ – Αυτονομώ”.

Εξόχως σημαντική ήταν και η επίδραση της ΝΔ στην μείωση της ανεργίας κατά 10 μονάδες (από 24% στο 14%). Παραλάβαμε μια Αχαΐα στο περιθώριο από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αφημένη στην τύχη της. 

Αυτό όμως που πρέπει να τονίσουμε είναι το σχέδιο μας για τη νέα τετραετία με όραμα την Πάτρα του 2030. Ένα πρόγραμμα με 5 στρατηγικούς στόχους, τους οποίους υπηρετούν 63

δρομολογημένα και άλλα 25 υπό σχεδιασμό έργα που συνθέτουν το όραμά μας μιας πόλης σύγχρονης, ανοιχτής, δυναμικής και αισιόδοξης.

Το σχέδιο για την Αχαΐα της επόμενης μέρας είναι η συμβολή της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια πολυεπίπεδης ανασυγκρότησης του οικονομικού, κοινωνικού και πολιτιστικού ιστού του τόπου. Πυρήνας μιας  συλλογικής προσπάθειας να επουλωθούν οι πληγές του παρελθόντος με τη συμμετοχή των ίδιων των Πατρινών. Ένα σχέδιο που μας ενώνει όλους γύρω από ένα φιλόδοξο στόχο, δίνοντας προτεραιότητα στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. 

Έχετε διατελέσει Γεν. Διευθυντής της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) όπως και Γραμματέας της ΟΝΝΕΔ. Ποια στρατηγική πρέπει να ακολουθηθεί για τα ζητήματα της νέας γενιάς;

Μέσα από την διαδρομή μου από τα φοιτητικά μου χρόνια στην ΟΝΝΕΔ αλλά και αργότερα στην ΕΑΓΜΕ είχα την ευκαιρία να προσπαθήσω να φέρω τη νέα γενιά στο προσκήνιο. Κάτι που πρέσβευα και εγώ ως νέος άνθρωπος. Τα προηγούμενα χρόνια έγιναν πολλά λάθη στην πολιτική ζωή του τόπου από όλα τα κόμματα κάτι που κλόνισε την εμπιστοσύνη των νέων συνέπειες μιας κρίσης που δεν δημιούργησαν και αναγκάστηκαν να πιεστούν μέσα στα πιο παραγωγικά τους χρόνια. Κι εμείς κάναμε λάθη. Τα παραδεχτήκαμε με σθένος και τα διορθώσαμε. 

Η νέα γενιά είναι για την Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη η πρώτη προτεραιότητα. Και το αποδεικνύει στην πράξη, με δεκάδες μέτρα και πολιτικές για να κάνει καλύτερη τη ζωή και το μέλλον των νέων. Για να μπορέσουμε να πείσουμε τους νέους να ασχοληθούν με την πολιτική πρέπει να σπάσουμε το στερεότυπο ότι «είναι όλοι ίδιοι». Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Η Νέα Δημοκρατία είναι το μοναδικό ουσιαστικά προοδευτικό κόμμα. Όχι γιατί το λέμε εμείς οι ίδιοι, αλλά γιατί το μαρτυρούν οι πολιτικές μας, οι πρωτοβουλίες, οι εμβληματικές μεταρρυθμίσεις και οι νόμοι που προχωρούν τη χώρα μπροστά. Για εμάς η νέα γενιά δεν είναι ένα ποσοστό στις εκλογές, είναι το μέλλον. Είναι ο κορμός της χώρας μας τα επόμενα χρόνια.

Ποια είναι τα θέματα που σας προτάσσουν οι πολίτες στην Αχαΐα;

Δίνουμε καθημερινά την μάχη στο πλευρό των πολιτών. Θέλουμε να τους βοηθήσουμε στην σκληρή καθημερινότητα. Σίγουρα έχουμε πολλά να κάνουμε και πολλά που πρέπει να γίνουν. Όμως έχουμε την διάθεση και δείξαμε ότι έχουμε την παρακαταθήκη. Τα πλέον σημαντικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι να βρούμε λύσεις και προτάσεις για το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο της Πάτρας, για την αξιοποίηση δομών και την κατασκευή νέων υποδομών ώστε η Δυτική πόλη της χώρας να αποτελέσει σημαντικό λιμάνι μεταφορών και υπηρεσιών. Στο Αίγιο πρέπει να επιτευχθεί η αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος του πανεπιστημίου και πάνω από όλα η άμεση στήριξη των αγροτών σε Καλάβρυτα, Κάτω Αχαγιά και Αίγιο.