Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

της Μάρθας Λεκκάκου

Χωράει ο Άδωνις Γεωργιάδης σε μια συνέντευξη; Κατηγορηματικά όχι. Διότι αν κάποιος από την ΝΔ δεν κρύβεται, είτε στα δύσκολα είτε στα «βατά» θέματα, είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης. Για οποιοδήποτε θέμα θα βγει μπροστά και θα απαντήσει. Εάν δεν γνωρίζει κάτι, θα το πει. Όταν γνωρίζει κάτι πολύ καλά, κάνει «γεώτρηση» στη συζήτηση μέχρι να βρει νερό, αφήνοντας -κακά τα ψέματα- τις πιο πολλές φορές τους συνομιλητές του διψασμένους…

Αυτό μπορούν να του πιστώσουν και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του αλλά και πιο οι φανατικοί επικριτές του. Και είναι πολλοί και από τις δύο πλευρές. Ο ίδιος, μιλώντας στην Today Press λέει ότι έχει επιλέξει ο πολιτικός του λόγος να μην είναι στρογγυλεμένος και διαπιστώνει ότι οι φίλοι του αυξάνονται.

Καθόλου στρογγυλεμένα λοιπόν, ο υπουργός Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, λέει κατηγορηματικά ότι το κυβερνών κόμμα θα λάβει την αυτοδυναμία στις εκλογές που θα ακολουθήσουν αυτές της 21ης Μαϊου. Διατυπώνει το διακύβευμα της κάλπης με την απλή αναλογική και εξηγεί ότι ειδικά μετά τα λεγόμενα του Νίκου Ανδρουλάκη στην τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συνεργασίας Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη, άρα, καμία δυνατότητα συνεργασίας Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ. Επαναλαμβάνει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα δεχθεί ψήφο εμπιστοσύνης από κανέναν βουλευτή που δεν έχει εκλεγεί με τη Νέα Δημοκρατία, παρά μόνον αν το αποφασίσει το κόμμα του.

Φυσικά από τις ερωτήσεις δεν θα μπορούσε να λείπει μία για τον «τουιτερικό» -και όχι μόνο- πολιτικό του αντίπαλο. Τον Παύλο Πολάκη. Αλήθεια τι του εύχεται;

Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου δεδομένης της απλής αναλογικής;

Το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου είναι διπλό. Πρώτον, να έχουμε ένα αποτέλεσμα τέτοιο που θα θεμελιώνει την αυτοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση και δεύτερον, να υπάρχει ένα τέτοιο αποτέλεσμα που θα εμποδίζει την πιθανότητα μιας «Κυβέρνησης των ηττημένων».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Και μισό τοις εκατό να έχει η ΝΔ πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ θα θελήσει να κάνει Κυβέρνηση κουρελού με εκβιασμούς και  αποστασίες». Τι απαντάτε; 

Στη δήλωση αυτή του κυρίου Τσίπρα αξίζει η παροιμία, «κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια». Ο κύριος Τσίπρας περιγράφει την Κυβέρνηση κουρελού που έκανε για να περάσει τις Πρέσπες, παίρνοντας βουλευτές από τους ΑΝΕΛ, το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Αυτά όμως τα έκανε ο κύριος Τσίπρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον κύριο Τσίπρα δεν έχουν απολύτως καμία σχέση. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα δεχθεί ψήφο εμπιστοσύνης από κανέναν βουλευτή που δεν έχει εκλεγεί με τη Νέα Δημοκρατία, παρά μόνον αν το αποφασίσει το κόμμα του.

Πώς σχολιάζετε την προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ;

Είναι σαν να τα έχουν παρατήσει. Είναι καμπάνια δεύτερου κόμματος. Είναι καμπάνια που βγάζει μόνο γκρίνια και μιζέρια. Κανένας δεν ψηφίζει μόνο για την γκρίνια και τη μιζέρια. Η αντιδιαφήμιση μπορεί να υπάρχει σε μία καμπάνια αλλά σε μικρές δόσεις. Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι το αποκλειστικό τους θέμα. Πραγματικά, δεν βλέπω καμία τύχη σε αυτήν την καμπάνια.

Ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η αυτοδυναμία -στη δεύτερη κάλπη. Αν αυτή, έστω και οριακά δεν επιτευχθεί, ποιος ή ποιοι είναι οι πιθανοί κυβερνητικοί εταίροι;

Ο στόχος της αυτοδυναμίας θα επιτευχθεί. Άρα, η ερώτηση δεν έχει κανένα νόημα. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι η Νέα Δημοκρατία θα πάρει την αυτοδυναμία.

Τι συμπεράσματα αποκομίσατε από την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών;

Η τηλεμαχία είχε δύο πολιτικά συμπεράσματα: πρώτον, δεν υπάρχει καμία συνεννόηση Κουτσούμπα – Τσίπρα. Άρα, από εκεί δεν μπορείς να περιμένεις ούτε συνεργασία ούτε ψήφο ανοχής και αυτό έχει τη σημασία του για την κυβέρνηση των ηττημένων. Και δεύτερον, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συνεργασίας Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη μετά τις δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη στην τηλεμαχία. Άρα, καμία δυνατότητα συνεργασίας Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ. Κατά συνέπεια η τηλεμαχία απέδειξε αυτό που πίστευα όλη αυτή την περίοδο: η χώρα οδεύει στις εκλογές με έναν υποψήφιο Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΑΔΩΝΙΣ: «Όλη η κριτική για το καλάθι είναι πια πολύ ντεμοντέ»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης απαντά στην ερώτηση γιατί δεν έπεσε ο ΦΠΑ  στα τρόφιμα,  μιλά για το καλάθι του νοικοκυριού, για την προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ, για τα πεπραγμένα του στο Υπ. Ανάπτυξης ακόμη και για την επιλογή του να εμφανιστεί εικονικά διακτινισμένος με ολόγραμμά του σε 3 διαφορετικές περιοχές του Βορείου Τομέα όπου είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής.

Δεχθήκατε πολλή κριτική για το «Καλάθι του Νοικοκυριού». Δεδομένου ότι το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες είναι η ακρίβεια σε υπηρεσίες και αγαθά, αισθάνεστε ότι έχετε πράξει ό,τι ήταν εφικτό να γίνει για τη μετρίαση των συνεπειών στην τσέπη του καταναλωτή;

Η Ελλάδα σύμφωνα με τις νεότερες ανακοινώσεις έχει 3%, τον 2ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και έπεσε 3 μονάδες στον πληθωρισμό τροφίμων μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου, έχοντας πια έναν από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς και στα τρόφιμα. Από τη μέρα που εφαρμόσαμε το «Καλάθι του Νοικοκυριού», δεν υπάρχει μήνας που να μην πέφτουμε, στον πληθωρισμό στα τρόφιμα. Ξεπεράσαμε την Ισπανία που παρότι πήγε τον ΦΠΑ στο μηδέν, εμείς με το καλάθι τα έχουμε πολύ καλύτερα. Όλη η κριτική για το καλάθι είναι πια πολύ ντεμοντέ.

Κάνοντας απολογισμό για τα πεπραγμένα σας στο Υπ. Ανάπτυξης που θεωρείτε ότι επιτύχατε περισσότερο και σε ποιους τομείς / θέματα θα θέλατε να είχατε καλύτερα αποτελέσματα;

Όλοι οι τομείς που είναι στην ευθύνη μου έχουν πάει εξαιρετικά καλά. Επί τρία συνεχόμενα έτη καταρρίπτουμε το ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών και το ίδιο αναμένεται και φέτος. Τόσο το 2021 όσο και το 2022 καταρρίψαμε το ρεκόρ επενδύσεων όλων των εποχών. Η Ελλάδα είναι σε τροχιά για τρίτο συνεχόμενο ρεκόρ στις επενδύσεις, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει πολιτική σταθερότητα. Στο ΕΣΠΑ, για πρώτη φορά από το 1981, η Ελλάδα είναι 1η στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-20 και 1η στην υποβολή, έγκριση και εκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ 2021-27. Στην έρευνα και καινοτομία πετύχαμε επίσης να είμαστε πρώτοι στην ΕΕ στον ρυθμό αύξησης των επενδύσεων, ενώ πρώτοι στον κόσμο αναδειχτήκαμε στο ρυθμό βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Έχουμε κατακτήσει πρωτιές σχεδόν παντού. Δεν πιστεύω ότι μπορούσε να γίνει πραγματικά τίποτα καλύτερο.

Σε πρόσφατες συνεντεύξεις του ο πρωθυπουργός εξήγγειλε πως ένας από τους στόχους της επόμενης τετραετίας είναι να γίνουν μόνιμες μειώσεις στο ΦΠΑ από το 2025. Ήδη χώρες – μέλη της ΕΕ, όπως η Ιταλία και η Κύπρος μηδένισαν τον ΦΠΑ στα τρόφιμα. Γιατί δεν προχωρά άμεσα και η Ελλάδα σε αυτό το μέτρο; Υπενθυμίζεται ότι επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά είχε πέσει αντίστοιχα ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από 23% τότε, παρά τις ενστάσεις της τρόικα.

Και εμείς επαναφέραμε το 13% στην εστίαση, όπως ακριβώς το είχε κάνει ο Αντώνης Σαμαράς και έχουμε μειώσει τον ΦΠΑ στον τουρισμό και σε διάφορα είδη. Όμως, δεν είναι τώρα η ώρα για να μειώσουμε τον ΦΠΑ.  Θα έστελνε λάθος μήνυμα στις αγορές, θα το πληρώναμε και στα δημόσια έσοδα και στα επιτόκια.

Τα μέτρα που έχουμε πάρει όπως το «Καλάθι του Νοικοκυριού», οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ, το “market pass” και πολλά άλλα έχουν αποδώσει ούτως ή άλλως πολύ καλύτερα για τους πολίτες από τη μείωση του ΦΠΑ.

Αν σας ζητήσω να ευχηθείτε κάτι στον Παύλο Πολάκη, τι θα του λέγατε;

Στον Παύλο Πολάκη το μόνο που μπορώ να του ευχηθώ είναι να έχει πάντα υγεία και να χαίρεται την οικογένειά του. Να μείνει όμως μακριά από την πολιτική.  Η παρουσία του στην πολιτική ζωή του τόπου κάνει ζημιά.

Πολλοί λένε ότι είστε το πολιτικό πρόσωπο στη ΝΔ που έχει ενδεχομένως τους πιο ένθερμους υποστηρικτές και αντίστοιχα τους πιο φανατισμένους επικριτές. Το σχόλιό σας.

Είναι αληθές αυτό το σχόλιο. Έχω φανατικούς φίλους και φανατικούς εχθρούς.  Το καλό για εμένα είναι ότι προϊόντος του χρόνου μειώνονται οι εχθροί μου και αυξάνονται οι φίλοι μου.

Όμως γενικά έχω επιλέξει να μην έχω στρογγυλό πολιτικό λόγο, να λέω πάντα τη γνώμη μου και αυτό μάλλον οδηγεί στο αποτέλεσμα που περιγράψατε.

Στον Βόρειο Τομέα, όπου είστε εκ νέου υποψήφιος, σημειώσατε μια πανελλαδική προεκλογική πρωτοτυπία. Παρουσιαστήκατε παράλληλα σε 3 συγκεντρώσεις σας, στο Γαλάτσι, στο Μαρούσι και στο Νέο Ψυχικό μέσω ολογράμματος. Δεχθήκατε και θετικά και αρνητικά σχόλια. Εξηγήστε μας γιατί επιλέξατε αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας σας με τους πολίτες;

Ήθελα να δείξω ότι ένας υποψήφιος βουλευτής και πολιτικός της Δεξιάς, μπορεί να είναι εξίσου μοντέρνος και εξίσου σύγχρονος με όλους τους  άλλους πολιτικούς χώρους. Και ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων που είχα στην εποπτεία μου τον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας και που είχα την ευλογία να υποδεχθώ τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον ψηφιακό χώρο από οποιονδήποτε άλλον Υπουργό στο παρελθόν, όπως τη Microsoft, τη Digital Realty, την Amazon, τη Facebook, τη Google και ούτω καθεξής, ήθελα να δείξω ότι αυτή η επιτυχία στις επενδύσεις δεν ήταν τυχαία. Η επιτυχία ήρθε γιατί το πνεύμα του Υπουργείου στην τρέχουσα υπουργική μου θητεία ήταν σύγχρονο, μοντέρνο και νεωτεριστικό.