Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

του Πέτρου Κουβάτσου

Στην καλύτερή του περίοδο βρίσκεται ο Δήμος Κρωπίας, καθώς έργα που έχουν χαρακτηριστεί “ιστορικά” υλοποιήθηκαν την χρονιά που διανύουμε, με πρώτο από όλα βέβαια, το αποχετευτικό δίκτυο της πόλης, που λειτουργεί από την αρχή του έτους ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες υπεγράφη η σύμβαση του έργου για τη ριζική ανάπλαση της πόλης, προϋπολογισμού 8,7 εκατ. ευρώ.

Για αυτά τα δύο μεγάλα έργα αλλά και γενικότερα για όσα σημαντικά συμβαίνουν στο Δήμο Κρωπίας αναφέρθηκε ο δήμαρχος της πόλης, κ. Δημήτρης Κιούσης, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε. 

Αναλυτικά, η συνέντευξη του δημάρχου Κρωπίας, κ. Δημήτρη Κιούση έχει ως εξής;

Δήμαρχε, το 2023 φαίνεται πως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “ιστορική χρονιά” για το Δήμο Κρωπίας, καθώς είχαμε από τους πρώτους κιόλας μήνες δύο “ιστορικές” στιγμές.

Πρώτα από όλα ξεκίνησε η λειτουργία του αποχετευτικού δικτύου. Πως τα καταφέρατε;

Αναμφισβήτητα ήταν μία ιστορική στιγμή για τον δήμο μας και τους κατοίκους. Είναι ένα  μεγάλο εμβληματικό έργο ανάσας ζωής και προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, ένα αυτονόητο έργο υποδομής που απαίτησαν οι πολίτες μας εδώ και δεκαετίες και το κάναμε πράξη. Το ίδιο νόημα έχουν και άλλα μεγάλα έργα ομβρίων-αντιπλημμυρικά και ύδρευσης, που είτε ολοκληρώθηκαν είτε συνεχίζονται. Ότι δεν είχε γίνει εδώ και πολλές δεκαετίες γίνεται τώρα! Το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν μαζικές εργασίες τοπικών συνδέσεων αποχέτευσης ακαθάρτων σε διάφορες περιοχές της πόλης του Κορωπίου. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι οι εργασίες αυτές εκτελούνταν δωρεάν, χωρίς κόστος για τους συμπολίτες μας, αφού καταφέραμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση εντός του έργου με αξιοποίηση-ενεργοποίηση της νομοθεσίας σε συνεργασία με την ηγεσία του Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Κατορθώσαμε να ξεπεράσουμε μεγάλα εμπόδια από δεκάδες δικαστικές προσφυγές στο ΣτΕ και το 2014 να ξεκινήσει το μεγάλο αυτό έργο βασικής υποδομής προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Το μήκος των έργων που αφορά Κορωπί και Παιανία ξεπέρασε, τα 120 χιλιόμετρα με σήραγγα 1.400 μ. και υποθαλάσσιου αγωγού 1 χλμ. Μάλιστα, προωθήσαμε και λύση μαζί με τον αγροτικό κόσμο των Μεσογείων και την ΕΥΔΑΠ για αξιοποίηση των εκροών καθαρού νερού της τριτοβάθμιας επεξεργασίας του ΚΕΛ με δημιουργία και ειδικής μονάδας απολύμανσης για περαιτέρω χρήση σε όλες τις αγροτικές καλλιέργειες, για λόγους κυκλικής οικονομίας. 

Πρέπει να υπογραμμίσω βέβαια το προφανές. Ότι τίποτα δεν γίνεται με τον αυτόματο πιλότο. Μόνο με αγώνα και σχέδιο, με ενεργοποίηση υπηρεσιών και καλή γνώση του νομοθετικού πλαισίου.

Επίσης, μόλις πριν λίγες ημέρες “έπεσαν” οι υπογραφές της σύμβασης του έργου για τη ριζική ανάπλαση της πόλης. Ένα έργο προϋπολογισμού 8,7 εκατ. ευρώ. Τι προβλέπεται να γίνει;

Ναι, ήταν μία ακόμα σπουδαία στιγμή για τον δήμο μας, καθώς στο τελικό στάδιο υλοποίησης βρίσκεται πλέον η ανάπλαση του Κορωπίου, μετά και την τελική υπογραφή σύμβασης έργου με τις ανάδοχες εταιρίες κατασκευής. Όπως αναφέρατε, ο προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 8.700.000 εκατομμύρια  ευρώ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα του Υπ. Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης».

Πρόκειται, πραγματικά για ένα έργο πνοής για την πόλη που θα δώσει νέα ισχυρή ώθηση οικονομικής ανάπτυξης του εμπορικού κόσμου, θα αποτελέσει ανάσα και λύση στο έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα που ταλαιπωρεί εδώ και δεκαετίες τους πολίτες, αλλά θα προσφέρει και τη δυνατότητα στους κατοίκους να απολαύσουν μια αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής με πεζοδρόμους και άνετα πεζοδρόμια, μετατρέποντας το Κορωπί σε μια πιο ανθρώπινη πόλη με άνετη πρόσβαση των πολιτών στο εμπορικό κέντρο.  Ένα έργο που έχει ως προτεραιότητα και επίκεντρο τον άνθρωπο και παράλληλα αναδεικνύει το ιστορικό κέντρο, όπως συμβαίνει πλέον σε κάθε σύγχρονη πόλη.

Βασικός στόχος είναι να αλλάξει σύντομα η συνολική όψη του κέντρου μετατρέποντας το Κορωπί σε μια σύγχρονη ανθρώπινη πόλη, με την όσο το δυνατόν λιγότερη όχληση του εμπορικού κόσμου, καθώς οι εργασίες θα προκαλέσουν όπως είναι αναμενόμενο προσωρινή αναστάτωση στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Το μεγάλο έργο της αποχέτευσης ειδικά αφορά γενικότερα τα Μεσόγεια και ολόκληρη την Ανατολική Αττική. Όμως πολλά έργα είναι αυτό που λέμε διαδημοτικού ενδιαφέροντος. Υπάρχει καλή συνεργασία με τους γειτονικούς δήμους; 

Η σχέση με τους γειτονικούς Δήμους από τότε που αναλάβαμε και ανεξαρτήτως δημοτικών διοικήσεων είναι συναδελφική, καθαρή, με αυτοδιοικητικά κριτήρια στο πλαίσιο της κοινής λογικής και της αποφυγής άσκοπων διαφωνιών που υπονομεύουν το συλλογικό συμφέρον των κατοίκων μας. Επιδιώξαμε από την αρχή κοινές δράσεις και μάλιστα θέλαμε ο Δήμος μας να μπει σε συνδέσμους ή σε αναπτυξιακές εταιρίες με πλαίσιο διαφάνειας, σε υγιή βάση μακριά από ευκαιριακές συνεργασίες. Τελικά, εκτός της συμμετοχής μας στον σύνδεσμο ΣΠΑΥ για το Υμηττό είμαστε πλέον μέλος της Αναπτυξιακής των Δήμων, Παιανίας, Μαρκοπούλου, Σπάτων-Αρτέμιδας. Έχουμε πλέον και ένα νέο πολιτιστικό κέντρο για τα Μεσόγεια στην πόλη του Κορωπίου. Έχουμε επίσης πολλές κοινές προθέσεις και προτάσεις για ενοποιήσεις πολιτιστικών και οικοτουριστικών διαδρομών μεταξύ όμορων Δήμων που είναι και η βάση άλλων διεκδικήσεών μας.

Πως καταφέρατε να υλοποιήσετε το πρόγραμμά σας σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον; 

Η τρέχουσα θητεία καθορίστηκε από τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη μεγάλη λαϊκή εντολή να γίνουν μεγάλα έργα βασικής υποδομής.

Έργα που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες και τα οποία έγιναν με τη θητεία μας.

Μάλιστα, πορευτήκαμε μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες – 10 χρόνια μνημόνια, πανδημία και ενεργειακή κρίση.

Στην τρέχουσα θητεία δεν επηρεαστήκαμε από την πανδημία αλλά επιδείξαμε ακόμα μεγαλύτερη ένταση προσπαθειών. Επισπεύσαμε μεγάλα έργα και πολιτικές μας με αξιοποίηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, των προγραμμάτων του Πράσινου Ταμείου ΥΠΕΝ και του Υπ. Εσωτερικών ΦιλοδημοςΙ και ΙΙ «Αντώνης Τρίτσης». Πρέπει όμως να πληροφορήσουμε τους πολίτες του Δήμου Κρωπίας για κάποια δεδομένα: Οι Κεντρικοί κρατικοί Αυτοτελείς Πόροι περικόπηκαν δραματικά στα χρόνια των μνημονίων και ο Δήμος έχει χάσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ! Χρήματα που δεν αναπληρώθηκαν.

Ακόμα περιμένουμε τους Συνταγματικά κατοχυρωμένους πόρους που δικαιούμαστε.

Όμως για να κάνουμε έργα θέλουμε και ιδιόκτητες δημοτικές εκτάσεις αλλιώς δεν μπορούμε να χρηματοδοτηθούμε. Τέτοιες εκτάσεις δεν υπάρχουν. Δεν έχει ιδιοκτησίες ο Δήμος στους οικισμούς παρά μόνον αυτές που θα προκύψουν από τις πράξεις εφαρμογής που καθυστέρησαν.

Αν η προηγούμενη περιφερειακή αρχή της κας Δούρου είχε πράξει το καθήκον της με τις πολεοδομικές μελέτες των οικισμών τότε θα είχαμε κυρωμένες πράξεις εφαρμογής ώστε να αποκτήσουμε δημοτικές εκτάσεις, για να κάνουμε έργα κοινόχρηστης βασικής και κοινωνικής υποδομής στους οικισμούς μας…από πεζοδρόμια και πλατείες έως βρεφονηπιακούς σταθμούς, αθλητικές εγκαταστάσεις και παιδικές χαρές. Όμως δεν ασχολήθηκε. Αυτό μας πήγε πίσω.

Η περιφερειακή αρχή του Γ. Πατούλη και του συνεργάτη του, περιφερειακού συμβούλου Αθανασίου Κατσιγιάννη ήδη εργάζεται πάνω στο θέμα και έχουμε κάποιες θετικές εξελίξεις.

Αν σας ζητούσαμε συνοπτικά να μας περιγράψετε τις υπόλοιπες παρεμβάσεις σας που θα στεκόσασταν; 

Επιγραμματικά: Ολοκληρώθηκε το μεγάλο έργο ύδρευσης αντικατάστασης αγωγών μήκους 24 χιλιομέτρων στην Αγία Μαρίνα Κορωπίου

Ολοκληρώθηκε το μεγάλο έργο ύδρευσης στον οικισμό Καρελά (μήκος 33 χιλιόμετρα)

Ολοκληρώθηκε το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου οχημάτων στην ιστορία του Δήμου μας με 15 καινούργια οχήματα σε όλες τις ανταποδοτικές υπηρεσίες.

Ολοκληρώθηκε η αγορά του οικοπέδου για την κατασκευή του 5ου Δημοτικού Σχολείου

Ολοκληρώθηκε ο κρίσιμος κυκλοφοριακός κόμβος βόρειας πύλης πόλεως στο πλαίσιο της κυκλοφοριακής μελέτης και των μεγάλων παρεμβάσεων που προωθούμε

Ολοκληρώθηκαν οι δύο νέες πρότυπες μεγάλες παιδικές χαρές «Γ.Σ Παπασιδέρη» και Πλ. Δεξαμενής

Ολοκληρώθηκαν οι αναπλάσεις της πλατείας Δημητρίου Λάμπρου και της πλ.9ης Οκτωβρίου 1944

Ολοκληρώθηκε το σύστημα υποδομών ηλεκτροφωτισμού και τοποθέτηση 6 πυλώνων φωτισμού στο ανοιχτό στάδιο , Ολυμπιονίκη «Γ.Σ Παπασιδέρη»

Ολοκληρώθηκαν τα έργα δημιουργίας 5 γηπέδων , καλαθοσφαίρισης, αντισφαίρισης, και χειροσφαίρισης στο στάδιο του «Γ.Σ Παπασιδέρη»

Παραδόθηκε το νέο παραδοσιακό πολιτιστικό κτίριο στο κέντρο της πόλης

Δημιουργήσαμε 1 προσωρινό βασικό πράσινο σημείο και 9 προσωρινές γωνίες ανακύκλωσης διαχείρισης πράσινων και ογκωδών στο νότιο τμήμα του Δήμου μας. Αναδειχθήκαμε πρωταθλητές στην συνολική ποσοστιαία επίδοση ενεργειών ανακύκλωσης που αποδεικνύουν ότι λιγότερα σύμμεικτα αποβλήτων κατευθύνονται στο ΧΥΤΑ Φυλής ενώ οι πρακτικές που εφαρμόζουμε για χωριστή συλλογή και διαχείριση πράσινων μας επέτρεψαν να πετύχουμε μείωση στην συνολική εισφορά μας προς τον ΕΔΣΝΑ της τάξεως του 25%

Εισήχθη ο καφέ κάδος συλλογής βιοαποβλήτων και 1 ειδικό απορριμματοφόρο

Η αγροτική οδοποιία στον Κοκκιναρά ολοκληρώθηκε σε μήκος 4 χλμ. καθώς και στην οδό Αιγέως 1 χλμ με δρόμους που ενέκρινε ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Το έργο των υποδομών υποστήριξης ηλεκτροκίνησης με σταθμούς φόρτισης που χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο και υλοποιείται.

Σε λειτουργία τέθηκε η καινοτόμα ψηφιακή πλατφόρμα εξυπηρέτησης αιτημάτων πολιτών απόλυτα εναρμονισμένη με το σύστημα ΤΑΧΙΣ

Είστε ένας δήμαρχος με τεράστια εμπειρία και συντριπτική απήχηση, όπως μαρτυρούν και τα εκλογικά αποτελέσματα αλλά γενικότερα αποτελεί και κοινή διαπίστωση των δημοτών σας. Δεν μπορούμε να μη σας ρωτήσουμε, πως τα καταφέρνετε;

Η λέξη–κλειδί είναι η απόλυτη αφοσίωση στην αποστολή μας: Να ολοκληρωθεί το αυτονόητο αίτημα δεκαετιών που αφορά την ολοκλήρωση των βασικών υποδομών ενός Δήμου. Σκοπός μας είναι να αρχίσει το πρόγραμμα των νέων έργων, υπηρεσιών και πολιτικών με πραγματικούς όρους βιώσιμης ανάπτυξης προς όφελος των πολιτών και των γενιών που έρχονται. Όμως υπάρχει και κατανόηση των πολιτών μας. Μαζί περάσαμε «φουρτούνες» και δραματικά γεγονότα που ως κοινωνία και οικονομία αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια. Είμαστε μέρος της κοινωνίας, κοντά στα προβλήματα των δημοτών μας.

Ποιοι είναι οι επόμενοί σας στόχοι;

Η κοινωνία του Δήμου μας καθορίζει τους στόχους μιας δημοτικής αρχής όπως η δική μας. Είμαστε γέννημα- θρέμμα αυτής της κοινωνίας και όλα τα αιρετά μέλη της, με πρώτο εμένα, υπηρετούμε συλλογικούς στόχους προόδου και μιας ευημερίας με βιώσιμους όρους στο Δήμο μας.