Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

του Πέτρου Κουβάτσου 

«Η κάλπη της 21ης Μαΐου θα καθορίσει το μέλλον της χώρας, για να συνεχίσουμε να πορευόμαστε στον ίδιο δρόμο. Ιδιαίτερα σήμερα, σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον και µε έναν απρόβλεπτο γείτονα, η Ελλάδα χρειάζεται σταθερό τιμόνι, µε σαφή πορεία», αναφέρει η κα. Θέκλα-Ευαγγελία Παρασκευούδη, υποψήφια Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην Α’ Αθηνών.  

Μάλιστα επισημαίνει, ότι η αυτοδυναμία είναι αναγκαία, επίσης και «για να αποφύγουμε τις παγίδες ακυβερνησίας και περιπετειών που κρύβει η απλή αναλογική. Συνεπώς χρειαζόμαστε ισχυρή Νέα Δημοκρατία, ισχυρή Κυβέρνηση, σοβαρή εξωτερική πολιτική, για τη σιγουριά, την αξιοπρέπεια και την πρόοδο της Ελλάδας».

Ολόκληρη η συνέντευξη της Θέκλας-Ευαγγελίας Παρασκευούδη στην «ΤΡ»:

Κυρία Θέκλα Παρασκευούδη είσαστε υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στην Α΄Αθηνών, με τι ασχολείστε;

Μετά από 28 χρόνια στην αυτοδιοίκηση ως στέλεχος με κύριο αντικείμενο τις δημόσιες σχέσεις, από το 2019 εργάζομαι στο Τμήμα Εθιμοτυπίας, Δημοσίων Σχέσεων και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων της Ακαδημίας Αθηνών.

Συμμετέχω με σεβασμό στην προσπάθεια του πρώτου πνευματικού ιδρύματος της χώρας, να αποκτήσει εξωστρέφεια και να συνδεθεί περισσότερο με την κοινωνία των πολιτών.

Είναι τιμή μου να συνεργάζομαι με εξέχουσες προσωπικότητες, επιστήμονες διεθνούς ακτινοβολίας, μεγάλους Έλληνες που έχουν γράψει ιστορία ανά τον κόσμο.

Διαβάζω και το μότο σας στα  social media #πολιτισμός_σε_κάθε_πράξη. Ασχολείσαι με τον Πολιτισμό ενεργά;

Ασχολούμαι επαγγελματικά με την εξωστρέφεια, υποστήριξη και προώθηση πολιτιστικών και περιβαλλοντικών φορέων και οργανισμών πολλά χρόνια. Αυτό αφορά το επάγγελμά μου που είναι δημόσιες σχέσεις και η διοργάνωση συνεδρίων, τελετών, εκδηλώσεων. 

Παράλληλα, πιστεύω πως οι μικρές καθημερινές μας πράξεις παράγουν πολιτισμό και αυτό καθορίζει την εικόνα μας, τον τρόπο ζωής μας.

Ο Πολιτισμός είναι το άθροισμα των μορφών της τέχνης, της αγάπης και της σκέψης, το οποίο μέσα στην πορεία του χρόνου επέτρεψε στον άνθρωπο να είναι λιγότερο υποδουλωμένος και να εξελιχθεί προς το καλύτερο! Βασικές αρχές όπως οι αξίες της αξιοπρέπειας και του σεβασμού, παράγονται και ενισχύονται μέσα από πράξεις στην καθημερινότητά μας. 

Οι δικές μας καθημερινές πράξεις είναι το σύνθημα για μια συνολική αντίδραση στους κινδύνους που μας απειλούν.

Από τα μικρά, πάμε στα μεγάλα. Πολιτισμός σε κάθε πράξη για μένα εκφράζεται από το ήθος του πολίτη, από την αποδοχή του διπλανού, από τον σεβασμό στη διαφορετική άποψη, από την απόρριψη της βίας, από το ενδιαφέρον που δείχνουμε για τη διατήρηση των διαχρονικών αξιών και της μνήμης, από την ποιότητα των σχέσεων μας με το περιβάλλον, τη γλώσσα και την αισθητική μας, από τον σεβασμό στον δημόσιο χώρο έτσι ώστε να μην τον κακοποιούμε, αλλά να τον απολαμβάνουμε.

Ο σύγχρονος πολιτισμός λοιπόν θέτει στο επίκεντρο τον σκεπτόμενο ενεργό- πολίτη -άνθρωπο και σχετίζεται άμεσα με την επιβίωσή του.

Τι θα ζητούσατε από τους πολίτες αν είχατε τη δυνατότητα;

Μερικές φορές σκέφτομαι ότι ενώ είμαστε με το δάκτυλο στραμμένο προς τους άλλους πάντα, συμπεριφερόμαστε λες και μας αρέσει να ζούμε χωρίς να συμμετέχουμε ασκώντας μόνο υψηλή κριτική, χωρίς να βρίσκουμε τρόπο να ανατρέψουμε όσα μας ενοχλούν και μας πληγώνουν. Ζούμε σε μια εποχή που έχουμε το δικαίωμα να κρίνουμε, όμως ο καθένας κρίνεται για την παρουσία του στην κοινωνία.

Θα ζητούσα στις επερχόμενες εθνικές εκλογές να δώσουμε όλοι μαζί το δικό μας παρόν με την ψήφο μας. Εξάλλου, αυτή είναι η φωνή μας. Μέσω των εκλογών δίνουμε τη δυνατότητα σε κάποιον υποψήφιο να μας εκπροσωπήσει ενώ ταυτόχρονα αφαιρούμε αυτή την ευκαιρία από κάποιον που δεν πιστεύουμε.

Οι αλλαγές έρχονται με δυσκολία και πάντα από αυτούς που κάνουν την αρχή και τολμούν.

Είμαστε πλέον μόλις μερικές  εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Το βασικότερο κριτήριο ψήφου, σχεδόν σε κάθε κάλπη διαχρονικά, είναι η οικονομία. είστε ικανοποιημένη από τις επιδόσεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην  οικονομία;

Για να μπορούμε να συγκρίνουμε, θα πρέπει να ξέρουμε από που ξεκινήσαμε, που βρισκόμαστε και που θέλουμε να πάμε.

Έχουμε την ευκαιρία αυτή τη φορά να έχουμε άμεση σύγκριση 2 αρχηγών και πρωθυπουργών.  Τον πρώην πρωθυπουργό κ. Τσίπρα μόλις πριν 4 χρόνια δηλαδή και τον σημερινό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Καλούμαστε να συγκρίνουμε ως πολίτες πως είμασταν πριν το 2019 και πως σήμερα.

Επιπλέον, θα πρέπει να σκεφτούμε ποιος μπορεί να εξασφαλίσει αυτή η ισορροπία και τη σταθερότητα στο αύριο.

Παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις που περάσαμε και ξεπεράσαμε, θεωρώ πως η Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν  συνεπείς στις δεσμεύσεις της. 

Σε κάθε δοκιμασία στάθηκε δίπλα στην κοινωνία. 

Η χώρα µας έχει υψηλό ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα υψηλό πληθωρισμό, ιδίως στα τρόφιμα.

Η ανεργία είναι αρκετά υψηλή, ωστόσο είναι 7 μονάδες χαμηλότερη από αυτήν την περίοδο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. 

Μέσα σε 4 χρόνια – και εν µέσω τόσο δύσκολων καταστάσεων που περάσαμε, όπως πανδημία, κύμα μεταναστευτικού, εθνικών κρίσεων και παγκόσμιας ενεργειακής έκρηξης- δημιουργήθηκαν  σχεδόν 300.000 νέες θέσεις εργασίας.

Θέλει όμως ακόμη δουλειά αρκετή και το κλειδί εδώ είναι η ανάπτυξη, η ενίσχυση του τουρισμού, ο σεβασμός στην πόλη και τη χώρα μας, γιατί αυτό επιστρέφει σε μας. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα νοικοκυριά είναι η ακρίβεια σήμερα… 

Η ακρίβεια προέρχεται από τον πληθωρισμό, που όπως γνωρίζετε, είναι εισαγόμενο θέμα και ένα διεθνές πρόβλημα. Το βλέπετε σε όλες τις χώρες και σε επίπεδα που είχαμε να δούμε εδώ και δεκαετίες.

Και όμως, η Ελλάδα έχει τον 5ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη. Προφανώς  αυτό δεν λέει τίποτε  σε όσους δυσκολεύονται να βγάλουν τον μήνα να ανταπεξέλθουν οικονομικά και σε όλους εμάς που το βιώνουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. 

Έχουμε όμως δει τα αναχώματα που μπήκαν από αυτή την Κυβέρνηση.

Πριν 6 μήνες αυτό που μας απασχολούσε όλους ήταν η ακρίβεια και οι τιμές στην ενέργεια. Πλέον δεν µας προβληματίζουν με την ίδια ένταση.

Οι  επιδοτήσεις από τα  υπερεσόδα των εταιρειών ενέργειας, φάνηκαν αρκετά στους λογαριασμούς μας.

Επιπλέον, το περιβόητο «καλάθι του νοικοκυριού» συγκράτησε  τις τιμές σε αρκετά προϊόντα και ας ήταν ένα μέτρο που κρίθηκε αυστηρά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως θα ξέρετε, η Γαλλία και το Βέλγιο συζητούν κάτι αντίστοιχο. 

Συγχρόνως ο βασικός µισθός από 650 ευρώ το 2019 έφτασε τα 780 ευρώ, αυξημένος κατά 20%. 

Οι συνταξιούχοι είδαν αυξημένες αποδοχές περίπου  8% ύστερα από 12 χρόνια. Ακόμη και για εκείνους που ακόμη αδικούνται από τη διαβόητη «προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου» ήδη αποζημιώθηκαν µε µια ενίσχυση 200 ή 300 ευρώ. 

Όλα τα επιδόματα αυξήθηκαν με στόχο τους πιο ευάλωτους.

Τέλος, τα 53 δισ. που η Πολιτεία διέθεσε για να στηρίξει τους εργαζομένους και τις θέσεις εργασίας στη διάρκεια της πανδημίας ήταν η απόδειξη ότι εξαντλεί η Κυβέρνηση κάθε δυνατό περιθώριο, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. 

Όσα πέτυχε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι αυτονόητα. Θέλει σχέδιο, προγραμματισμό και σκληρή δουλειά γιατί από λάθος επιλογές μπορούμε να μπούμε ξανά σε περιπέτειες του παρελθόντος. 

Η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών δεν είναι θέμα που απασχολεί τους πολίτες;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε 29 επιπλέον φόρους οι οποίοι κυρίως χτύπησαν τη µεσαία τάξη στην οποία οι περισσότεροι ανήκουμε.

Αυτή η Κυβέρνηση προχώρησε σε περισσότερες από 50 µειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.Ο Πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι θα µειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% και ότι θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης.  Ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε κατά 35% και η εισφορά αλληλεγγύης καταργήθηκε. 

Καταργήθηκε ουσιαστικά ο φόρος γονικής παροχής.

Οι εργαζόμενοι και εργοδότες πληρώνουν πλέον μικρότερες εισφορές. Μειώθηκε ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής στα φυσικά πρόσωπα από 22% σε 9%.

Ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής από 29% σε 22%.

Η προκαταβολή φόρου για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα από 100% σε 55% και για τα νομικά πρόσωπα από 100% σε 80%.

Υπήρξε επίσης μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε αρκετά αγαθά και υπηρεσίες ενώ έχει ανασταλεί στις νέες οικοδομές.

Οι μειώσεις αυτές είναι ανακούφιση στους συμπολίτες μας, καθώς εμμέσως ενισχύσουν το εισόδημα. Πρόκειται για φοροελαφρύνσεις µε σταθερές θετικές επιπτώσεις στο πορτοφόλι των πολιτών και στο ταµείο των επιχειρήσεων.  

Ποιο θα είναι το διακύβευμα των εθνικών εκλογών;

Ποια Ελλάδα θέλουμε; Την Ελλάδα των πράξεων προφανώς, της σταθερότητας, της αξιοπρέπειας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

 Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά σταθερά το τιμόνι της χώρας. Το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου είναι: Προχωράμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω, επιδιώκοντας τη σύγκριση και όχι τη σύγκρουση.

Οι εκλογές ας μας ενώσουν μέσω της συμμετοχής μας και της ανταλλαγής απόψεων με υγιή διάλογο.  Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: μια Ελλάδα καλύτερη για όλους μας! 

Στόχος είναι η αυτοδυναμία;

Θα διεκδικήσουμε την αυτοδυναµία, όπως το 2019 που οι πολίτες την προσέφεραν στη Ν.∆. Διεκδικούμε την αυτοδυναμία, για να συνεχίσουμε να πορευόμαστε στον ίδιο δρόμο. Ιδιαίτερα σήμερα, σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον και µε έναν απρόβλεπτο γείτονα, η Ελλάδα χρειάζεται σταθερό τιμόνι, µε σαφή πορεία. 

Μια κυβέρνηση που θα µπορεί να αποφασίζει γρήγορα και να δρα συντονισμένα. 

Γι’ αυτό και θεωρώ ότι η κάλπη της 21ης Μαΐου θα καθορίσει το μέλλον της χώρας.

Για να αποφύγουμε τις παγίδες ακυβερνησίας και περιπετειών που κρύβει η απλή αναλογική, χρειαζόμαστε ισχυρή Νέα Δημοκρατία, ισχυρή Κυβέρνηση, σοβαρή εξωτερική πολιτική, για τη σιγουριά, την αξιοπρέπεια και την πρόοδο της Ελλάδας.

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει;

Θα ήθελα να ανοίξουμε τη συζήτηση για τις νέες συνθήκες των νέων τεχνολογιών και τις συνέπειες  στην ιδιωτικότητα, να μιλήσουμε για το μέλλον που διαμορφώνουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στην κοινωνία, για την εξέλιξη του συστήματος CRM στο Δημόσιο που θα  σημαίνει την εξυπηρέτηση των πολιτών και την ενσωμάτωση όλων των ψηφιακών υπηρεσιών, υπαρχουσών, νέων κι ανασχεδιασμένων και θα λειτουργεί κάπως σαν το γραφείο εξυπηρέτησης και καταγραφής παραπόνων του πολίτη. Έτσι, πολίτες κι επιχειρήσεις να μπορούν να απευθύνονται σε ένα φορέα, ως ένας μηχανισμός διαχείρισης σχέσης με τους εξυπηρετούμενους, ο οποίος θα συγκεντρώνει και διαχειρίζεται το σύνολο των στοιχείων των εξυπηρετούμενων και θα ενορχηστρώνει την εκτέλεση των επιχειρησιακών διαδικασιών, ανεξάρτητα από ποια υπηρεσία εκκινούνται αυτές.

Χρειάζεται  να “συνδεθούμε” με τον πολίτη και να ανταποκριθούμε ταχύτερα στις ανάγκες του, αυτό είναι βέβαιο.

Ας μη γίνει κανόνας ότι, στην Ελλάδα έχουμε εθιστεί στη μετριότητα και μαθαίνουμε να επιβιώνουμε προσπερνώντας την ασχήμια, χωρίς να βρίσκουμε τρόπο να την ανατρέψουμε. Ας αγωνιστούμε για την εξάλειψη όλων όσων μας πληγώνουν και μας θίγουν.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε μία σοβαρή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, ας τη σεβαστούμε, ας τη συνεχίσουμε διότι ότι γίνεται καλό, μας αφορά όλους.

Τι πιστεύεις ότι μπορείς να προσφέρεις με τη συμμετοχή σου στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Αθηνών;

Καταρχάς,  πιστεύω πως όλοι οι πολίτες μπορούν να προσφέρουν, καθένας από το δικό του μετερίζι. Όλοι μας έχουμε μια φωτεινή πλευρά που μπορούμε λίγη από αυτή να προσφέρουμε προς όφελος όλων για να συνεχίσει  η χώρα μας προς την αναγέννηση.

Αν και στην εποχή μας είναι τελικά πολυτέλεια η ενασχόληση με τα κοινά. Προσωπικά απέχω από την εργασία μου, το οποίο σημαίνει ότι δεν θα πληρώνομαι για όσους μήνες διαρκεί η προεκλογική περίοδος σύμφωνα με τον νόμο, συν τα έξοδα της περιόδου αυτής. Εννοείται ότι δεν υπάρχει κομματική χρηματοδότηση για κανέναν νέο υποψήφιο, σε αντίθεση με ό,τι θεωρούν αρκετοί. Φυσικά, για εμάς τις γυναίκες είναι ακόμη δυσκολότερη η απόφαση της ενασχόλησης με τα κοινά. Πολλοί οι ρόλοι μας, ανισομερώς κατανεμημένοι με κόστος στην προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική ζωή, άσε και το καλύτερο που συνεχώς προσπαθούμε να αποδείξουμε τα αυτονόητα. Οι ανάγκες μας και οι ανάγκες των συνανθρώπων μας είναι αυτές, που μας οδηγούν.

Θεωρώ αναγκαίο λοιπόν εμείς οι «απλοί-ενεργοί πολίτες» να κάνουμε την πολιτική δική μας υπόθεση, γιατί στην ουσία εμάς κυρίως αφορά. Είτε συμμετέχοντας ως υποψήφιοι, είτε συμμετέχοντας με την ψήφο μας. Η Δημοκρατία απαιτεί συμμετοχή.

Άλλωστε  οι άνθρωποι που άλλαξαν τον κόσμο ήταν ή πολύ μικροί εννοώ σχεδόν «ασήμαντοι» ή πολύ νέοι στο αντικείμενο στο οποίο αφιερώθηκαν.