Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

του Πέτρου Κουβάτσου

“Μπάλα” υψηλού επιπέδου παίζει ο δήμαρχος Ελευσίνας, κ. Αργύρης Οικονόμου, όπως θα διαπιστώσετε διαβάζοντας την εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη που μας παραχώρησε. 

Έχοντας ασχοληθεί με μεγάλη επιτυχία στα διοικητικά του Πανελευσινιακού και έχοντας διατελέσει Γραμματέας της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιώς και Δυτικής Αττικής αποδείχτηκε ότι είχε τα απαραίτητα εχέγγυα για επιτυχημένη δημαρχιακή θητεία.  

Στη συνέντευξή του ο κ. Οικονόμου κάνει εκτενή αναφορά στη σημασία που έχει για την πόλη και τους κατοίκους της ότι η Ελευσίνα είναι για φέτος η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και απαντά για τα σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας αλλά και για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του δημάρχου Ελευσίνας, κ. Αργύρη Οικονόμου έχει ως εξής: 

 

Δήμαρχε, να ξεκινήσουμε με το επίκαιρο θέμα της ενδεχόμενης δοκιμαστικής διέλευσης του LNG από τον Κρόνο, στο λιμάνι της Ελευσίνας. Ο δήμος ζήτησε ήδη την ανάκλησή της. Σε ποιες ενέργειες έχετε προχωρήσει σχετικά; 

Με αφορμή τα τελευταία σενάρια που ήθελαν σχεδιασμό δοκιμαστικής διέλευσης ενημέρωσα και το Δημοτικό Συμβούλιο, πως απέστειλα σχετική επιστολή προς κάθε αρμόδιο για την ανάκληση της συγκεκριμένης ενέργειας.

Θυμίζω, πως με την υπ’ αριθμ. 215/22 το Δημοτικό Συμβούλιο Ελευσίνας είχε προβεί στην έκδοση σχετικού Ψηφίσματος εκφράζοντας την αντίθεσή του στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΣΦΑ Α.Ε. και του Ο.Λ.Ε. καθώς και σε ό,τι είναι εις βάρος της πόλης μας.

Μετά το ψήφισμα και δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα περιήλθαν σε γνώση του Δήμου Ελευσίνας, πληροφορίες που θέλουν «δοκιμαστικές» ενέργειες διέλευσης LNG, αντιδράσαμε άμεσα με μία σειρά επαφών, τόσο προφορικών όσο και γραπτών κάνοντας σαφή τη στάση της περί μη αποδοχής οποιασδήποτε τέτοιας ενέργειας στο λιμάνι.

Πιο συγκεκριμένα, σε επιστολή μου τόνιζα ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτό που επιχειρείται να συμβεί στην πόλη μας. Η παραπάνω ενέργεια, θέτει απέναντι και το σύνολο των πολιτών της Ελευσίνας, όχι μόνο για ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον, αλλά και για ζητήματα που αφορούν στην εξέλιξη της πόλης. Προκύπτουν σοβαρά ζητήματα ασφαλείας, ζητήματα που η ανάληψη ευθύνης βαραίνει αποκλειστικά όσους έδωσαν την άδεια για την διακίνηση των φορτίων. Κάθετα αντίθετους μας βρίσκει ακόμη και το σενάριο της δοκιμαστικής διέλευσης. Θα προχωρήσουμε σε όποιες άλλες ενέργειες χρειαστούν.

Γίνεται σαφές, πως οποιαδήποτε κίνηση σε αυτήν την κατεύθυνση θα βρει απέναντι τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο όσο και τους πολίτες της πόλης, με τους οποίους και θα διαμαρτυρηθούμε μαζικά και δυναμικά.

 

Το 2023 είναι η χρονιά της Ελευσίνας, καθώς είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Πρώτα από όλα θα θέλαμε θα θέλαμε τις εντυπώσεις σας από την   φαντασμαγορική τελετή έναρξης αλλά να μας πείτε και τι ακολουθεί για την πόλη;

Πράγματι, ήταν μια πρωτόγνωρη γιορτή για τα μέχρι τώρα δεδομένα της πολιτιστικής ζωής της πόλης. Χιλιάδες άνθρωποι, Ελευσίνιοι και μη, παρά το κρύο και τα διαστήματα βροχής, ήταν στο παραλιακό μέτωπο, παρακολούθησαν τα δρώμενα μέσα σε μια ατμόσφαιρα μεγάλης χαράς και ικανοποίησης, που κατέκλυσε κυρίως τους ανθρώπους της πόλης. Η χρονιά του τίτλου ξεκίνησε ομολογουμένως πολύ δυναμικά και αυτό στο οποίο στοχεύουμε είναι να μεταδοθούν η ομορφιά, η ιστορία και ο πολιτισμός της πόλης μας από άκρη σε άκρη. Να γνωρίσουν οι επισκέπτες, και μέσα από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, την Ελευσίνα, να γίνει η πόλη μας προορισμός και να πάρει μια ξεχωριστή θέση στον τουριστικό και πολιτιστικό χάρτη.

Η Ελευσίνα είναι από τις πόλεις που δεν χρειάζεται να αποδείξουν το πολιτιστικό τους υπόβαθρο. Η Ιστορία έχει μιλήσει γι’ αυτήν αιώνες πριν. Μιλώντας, όμως, για το σήμερα, θα πρέπει να σας πω ότι ένα πραγματικό κέντρο πολιτισμού χρειάζεται υποδομές. Και υποδομές η πόλη δεν είχε μέχρι το 2019. Από το πρώτο διάστημα ανάληψης των καθηκόντων μας, ως νέας δημοτικής Αρχής, εξασφαλίσαμε τη μεγαλύτερη επιχορήγηση που έχει λάβει ποτέ ο δήμος. Αυτήν των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Με αυτά τα χρήματα κάναμε στοχευμένες αγορές μεγάλων και εμβληματικών κτιρίων. Ταυτόχρονα, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακατασκευής των τριών αποθηκών του Παλαιού Ελαιουργείου, ενώ μέσω της συνεργασίας μας με ιδιωτικές επιχειρήσεις της πόλης ανακατασκευάσαμε ήδη το Παλαιό Δημαρχείο, το Αναψυκτήριο και ξεκινά η ανακατασκευή του κινηματογράφου «Ελευσίς». Οπότε με αυτές τις κινήσεις και την ολοκλήρωση αυτών των έργων μπορώ να σας πω με σιγουριά πως, ναι, η Ελευσίνα θα γίνει ένα πραγματικό κέντρο πολιτισμού, όπως της αξίζει.

Θα μου επιτρέψετε μόνο να εκφράσω την βαθιά μου οδύνη και από αυτό το βήμα που μου δίνεται για την απώλεια της Δέσποινας Γερουλάνου, πρόεδρο και ψυχή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, που ταύτισε τη ζωή της με τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό για δεκαετίες. Πραγματικά, το αποτύπωμά της θα μείνει για πάντα ταυτισμένο με τον θεσμό αυτής της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

 

Ποια είναι η “κληρονομιά” που θα αφήσει αυτή η χρονιά στην Ελευσίνα;

Έχω πει από την πρώτη στιγμή πως για εμάς η Πολιτιστική Πρωτεύουσα δεν είναι απλώς μια γιορτή. Είναι η κατάλληλη ευκαιρία η πόλη να διεκδικήσει, να αποκτήσει εξωστρέφεια, να αποκτήσει υποδομές. Και στους τρεις αυτούς τομείς, της διεκδίκησης, της εξωστρέφειας και των υποδομών, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα και μην ξεχνάτε πως ήδη από την αρχή της θητείας μας είχαμε να αντιμετωπίσουμε και την πρωτοφανή κατάσταση της πανδημίας. Με ένα στοχευμένο πρόγραμμα, που αναπτύσσουμε με τους συνεργάτες μου, προχωράμε σημαντικά έργα για την Ελευσίνα και τη Μαγούλα, ενώ διεκδικούμε χορηγίες, με τελευταία αυτήν του Ιδρύματος Ωνάση, που εξασφαλίσαμε με την «2023 Ελευσίς – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και αφορά την ανακατασκευή υπαίθριων αθλητικών χώρων και τη δημιουργία του πρώτου skate park. Ιδίως το τελευταίο ήταν μια ανάγκη των νέων παιδιών που ασχολούνται με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα και ήταν και εκείνοι που έριξαν την ιδέα στο τραπέζι.

 

Την ίδια στιγμή ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα οδεύει προς οριστική λύση καθώς πρόσφατα υπογράψατε και τη σύμβαση με την ΕΥΔΑΠ για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης λυμάτων και συνδέσεων. 

 

Είναι γεγονός ότι πριν λίγες ημέρες υπογράψαμε την Προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης λυμάτων σε όλο το εύρος του Δήμου Ελευσίνας και όπου δεν υπάρχει δίκτυο, καθώς και σε συνδέσεις κτηρίων με το δίκτυο.

Το αντικείμενο της Προγραμματικής Σύμβασης περιλαμβάνει την κατασκευή αγωγών δευτερεύοντος δικτύου αποχέτευσης και τριτεύοντος δικτύου αποχέτευσης.

Στόχος της είναι, ο βέλτιστος συντονισμός για την ταχύτερη και επιτυχή υλοποίηση και λειτουργία των έργων αποχέτευσης.

Πρόκειται για ένα έργο, υψίστης σπουδαιότητας δεδομένου ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί δεκάδες κατοικίες και κτήρια, που δεν έχουν συνδεθεί με την αποχέτευση.

Ένα έργο, τις διαδικασίες του οποίου είχαμε ξεκινήσει ήδη από τις πρώτες μέρες διοίκησης μας, καθώς απαιτούνταν συντονισμένες ενέργειες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η έναρξη και υλοποίησή του αποτελούσε δέσμευση μας και με σκληρή δουλειά με την Τεχνική Υπηρεσία και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Θανάση Μαυρογιάννη, από σήμερα, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Ελευσίνας και της Μαγούλας βαίνει προς οριστική λύση.

 

Πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος των Ναυπηγείων Ελευσίνας;

Ο ρόλος των Ναυπηγείων Ελευσίνας σαφέστατα και θεωρείται καθοριστικός για την αναπτυξιακή προοπτική της πόλης. Με την εξυγίανσή τους, αφενός, θα αποζημιωθούν ηθικά και υλικά οι 600 και πλέον εργαζόμενοί τους, αφετέρου, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Θέλω να σταθώ όμως σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη παράμετρο, που πολλές φορές υποτιμούμε μιλώντας για τα Ναυπηγεία, η οποία και δεν είναι άλλη από τη διατήρηση και την ανάπτυξη τεχνικών επαγγελμάτων, που μέσα από την αποβιομηχανοποίηση τείνουν να εξαφανιστούν. Η λειτουργία των Ναυπηγείων διασφαλίζει την ύπαρξή τους κι εμείς ως δήμος θα επιδιώξουμε την επαναφορά λειτουργίας τεχνικών σχολών ΟΑΕΔ, έτσι ώστε οι νέοι του τόπου μας και δουλειά να βρουν και να μείνουν στην πόλη.

 

Παραδόθηκαν οι Εργατικές Κατοικίες του ΟΑΕΔ στους δικαιούχους. Πώς λύθηκε αυτός ο «γόρδιος δεσμός», που αποτελούσε διαχρονικό πρόβλημα;

Η παράδοση των Εργατικών Κατοικιών στους δικαιούχους που κληρώθηκαν με διαδικασίες του ΟΑΕΔ ήταν έναν χρόνιο πρόβλημα που ταλαιπωρούσε δεκάδες οικογένειες της πόλης. Δεν βρήκαμε τη «μαγική» λύση για την παράδοσή τους, ωστόσο, δεν θέλαμε να είμαστε άλλη μία διοίκηση που άφησε τα σοβαρά θέματα της πόλης στην τύχη τους. Δείξαμε από την πρώτη στιγμή ενδιαφέρον, πιέσαμε τα αρμόδια υπουργεία και τους φορείς και φτάσαμε, οκτώ μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, να παραδοθούν επιτέλους οι κατοικίες αλλά και οι χώροι που βρίσκονται εντός των συγκροτημάτων.

 

Η ανακύκλωση είναι ένα από τα θέματα που οι δήμοι έχουν ψηλά στην ατζέντα τους. Σε τι επίπεδο βρίσκεται στο δήμο της Ελευσίνας; 

 

Οι άνθρωποι της πόλης μας είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι και ενημερωμένοι γύρω από τα ζητήματα ανακύκλωσης και ορθής χρήσης των εκάστοτε κάδων, κάτι που διαπιστώνουμε καθημερινά. Ως Δήμος προάγουμε και υλοποιούμε δράσεις γύρω από την ανακύκλωση και μετά την τοποθέτηση των μωβ κάδων ανακύκλωσης ρούχων, έρχεται και η υλοποίηση της δράσης «Γωνιές Ανακύκλωσης», ώστε όλοι μας να συμβάλουμε όπως μπορούμε στην προστασία του περιβάλλοντος. 

Πλέον, προχωράμε και στην δημιουργία γωνιών ανακύκλωσης με πλήρη εξοπλισμό, μετά την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Είμαι βέβαιος πως και αυτή η ενέργεια, η οποία μάλιστα γίνεται με την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και όχι με πόρους του Δήμου, θα έχει ιδιαίτερη απήχηση.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τη δημιουργία ”Γωνιών Ανακύκλωσης”, που αφορά στη δημιουργία ενός δικτύου δέκα πέντε  “Γωνιών Ανακύκλωσης” γειτονιάς σε κοινόχρηστα σημεία του Δήμου με διαμόρφωση “συστοιχιών” υπόγειων κάδων, για τη χωριστή συλλογή σε τέσσερις διακριτές ροές ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτιού, πλαστικών, γυαλιού, αλουμινίου). Επιπλέον, οι οκτώ “Γωνιές Ανακύκλωσης” θα περιλαμβάνουν και ένα υπέργειο κάδο συλλογής βρώσιμων ελαίων και λιπών (110 lit περίπου).

Αξίζει να αναφερθεί, πως το υποέργο περιλαμβάνει τη διαμόρφωση των χώρων (φωτισμός, στέγαστρο κλπ) καθώς και Σύστημα Επιτήρησης της Στάθμης Πλήρωσης και Ελεγχόμενης Πρόσβασης Χρηστών (5.000 τμχ ”Έξυπνων Καρτών Ανακυκλωτή” τύπου RFID, για τους δημότες).

Προμήθεια απορριμματοφόρων οχημάτων με γερανό ανύψωσης για την ενίσχυση προγράμματος ΔσΠ, αφορά στην προμήθεια δύο (2) απορριμματοφόρων οχημάτων τύπου πρέσας (12 m3) με γερανό ανύψωσης για την αποκομιδή των ανωτέρω υπόγειων κάδων.

Η συνολική χρηματοδότηση του έργου, ανέρχεται στο 1.810.400 ευρώ.

 

Αν και είμαστε λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές, δεν ξεχνάμε πως σε λίγους μήνες έχουμε και τις δημοτικές, στις οποίες έχετε ανακοινώσει πως θα διεκδικήσετε την επανεκλογή σας. Με ποιες σκέψεις ρίχνεστε ξανά στη “μάχη” των εκλογών; 

 

Για εμένα, η θέση του δημάρχου δεν είναι αυτοσκοπός αλλά θέση τιμής, που όποιος την κατέχει οφείλει να την υπηρετεί στο ακέραιο. Ουδέποτε είχα «επαγγελματική» ενασχόληση με την πολιτική και η υποψηφιότητά μου και η επερχόμενη εκλογή μου –ήδη από την πρώτη Κυριακή– δημιουργήθηκε από την ανάγκη της κοινωνίας για μία πόλη αλλιώς, όπως ήταν και το σύνθημά μας. Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμη δήμαρχος, θέλω να είμαι ένας χρήσιμος Δήμαρχος, κάνοντας ουσιώδη πράγματα και όχι κινήσεις «βιτρίνας», γι’ αυτό και ο σχεδιασμός που έχουμε αναπτύξει με τους συνεργάτες μου εκτείνεται και πέραν του 2023. Το αποτέλεσμα των μέχρι τώρα ενεργειών μας είναι ορατό, οι συμπολίτες μου αντιλαμβάνονται την προσπάθεια που κάνουμε και είμαι σίγουρος πως θα το αποδείξουν και στην επόμενη εκλογική διαδικασία, ανανεώνοντας την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου. Άλλωστε, το όνειρό μου για την Ελευσίνα παραμένει το ίδιο με εκείνο για το οποίο αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά: Να γίνει η πόλη μας αντάξια της ιστορίας της. Να επιστραφούν σε αυτήν όσα της αξίζουν. Να γίνει μια πόλη για να ζεις και να τη ζεις.