Διαδοχικές συσκέψεις με τον υπουργό Επικρατείας και Υποδομών και Μεταφορών Γιώργο Γεραπετρίτη και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είχε χθες ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στο κτίριο Διοίκησης της Περιφέρειας.

Αντικείμενο της συνάντησης με τον κ.Γεραπετρίτη ήταν τα ζητήματα υποδομών στην Κεντρική Μακεδονία και όπως τόνισε ο υπουργός, διαπίστωσε «από πρώτο χέρι ότι τα έργα προχωρούν με ταχείς ρυθμούς και ότι σύντομα η Θεσσαλονίκη θα έχει το πιο σύγχρονο και το πιο ασφαλές Μετρό της Ευρώπης».

«Κατασκευαστικά ολοκληρώνεται ο κύριος άξονας, στο τέλος του 2023 και θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία το επόμενο εξάμηνο, με την επέκταση το 2024 και στην Καλαμαριά. Το κόσμημα του Σταθμού Βενιζέλου του Μετρό νομίζω θα αποτελέσει πανευρωπαϊκό υπόδειγμα καλής επιστημονικής διαχείρισης και αρχαιολογικής ανάδειξης. Οι πέντε σταθμοί του Μετρό, οι οποίοι θα φιλοξενήσουν αρχαιολογικά ευρήματα, τα δύο μουσεία στον υπόγειο χώρο της βιβλιοθήκης του ΑΠΘ και στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά που θα υποδεχθούν αρχαιότητες, αναδεικνύουν τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία ως ιστορικό πόλο της Ευρώπης, όπως αξίζει στους πολίτες» είπε ο κ.Γεραπετρίτης. Αναφέρθηκε επίσης στην έναρξη του FlyOver που θα αποσυμπιέσει μεγάλο όγκο κυκλοφοριακό, στον έκτο προβλήτα στο λιμάνι που δρομολογείται αλλά σε μεγάλα έργα για την καθημερινότητα των πολιτών, όπως «τα δυο μεγάλα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, παιδιατρικό και ογκολογικό, άξια της πόλης και της Ιστορίας της, την αναβάθμιση όλων των υποδομών υγείας σε όλη την Κεντρική Μακεδονία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και σε πολλές παρεμβάσεις αστικής ανάπλασης και μητροπολιτικού και περιφερειακού χαρακτήρα, που αλλάζουν την όψη της περιοχής και βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των πολιτών».

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι τα σημαντικά έργα που έχουν δρομολογηθεί θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών και των επισκεπτών αλλά ταυτόχρονα θα δημιουργήσουν και τις κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις, ώστε να επιτευχθεί ανάπτυξη στην περιοχή.

« Έργα, όπως η ολοκλήρωση του Μετρό Θεσσαλονίκης στις αρχές του 2024, η έναρξη των εργασιών για το FlyOver και την αναβάθμιση της περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης, η σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Έδεσσα με σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, αλλά και έργα όπως η αναβάθμιση, ενοποίηση και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, που αποτελεί το μεγάλο πρότζεκτ της Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο θα αλλάξει όλη την ταυτότητα της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Ελλάδας, έχουν πια δρομολογηθεί και προχωρούν» κατέληξε.

Ακολούθησε σύσκεψη με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με αντικείμενο τα έργα πολιτισμού στο νέο ΕΣΠΑ, που προγραμματίζουν να υλοποιήσουν Περιφέρεια και Υπουργείο στην Κεντρική Μακεδονία.

«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε διαθέσει πόρους 50 εκατ. ευρώ, για σημαντικά έργα, τα οποία ενισχύουν και την πολιτιστική κληρονομιά και τον σύγχρονο πολιτισμό. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία λειτουργούν με τρόπο συμπληρωματικό και συνδετικό. Σημασία έχει τα εργαλεία να συμπληρώνουν το ένα το άλλο, ώστε να χρηματοδοτούνται προγράμματα και έργα, τα οποία προσδίδουν και προσφέρουν αναπτυξιακή δυναμική στην Περιφέρεια. Και ο Πολιτισμός είναι ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό, ένα μέσο κοινωνικής συνοχής, αλλά και μοχλός ανάπτυξης και σε περιφερειακό και σε εθνικό επίπεδο» είπε η κ.Μενδώνη .

Από την πλευρά του ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ότι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στη νέα Προγραμματική Περίοδο, υπολογίζεται ότι για έργα πολιτιστικής κληρονομιάς, μνημεία και έργα σύγχρονου πολιτισμού θα αξιοποιηθούν συνολικά 35 εκατομμύρια ευρώ μόνο από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

«Έργα που ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ για τον Πολιτισμό στην Κεντρική Μακεδονία έχουν ενταχθεί επίσης στο Ταμείο Ανάκαμψης και θεωρώ ότι θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά, ώστε τα επόμενα χρόνια να υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής μας. Αυτή τη στιγμή από το τρέχον ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτούνται έργα σε 120 μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους και επιπλέον στον σύγχρονο πολιτισμό στηρίζουμε όλους τους σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς του τόπου μας» δήλωσε ο κ.Τζιτζικώστας.

 

*Φωτο από τη συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας και Υποδομών και Μεταφορών Γιώργο Γεραπετρίτη που είχε σήμερα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και παραχώρησε η Περιφέρεια.