Άρθρο του Βασίλη Γκουτμαχερ, Αν. Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία έκλεισε 4 χρόνια στη διακυβέρνησης.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια κατάφερε να να βάλει σε πρώτο πλάνο ξανά τη κοινωνική πολιτική την αλληλεγγύη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Για τη Νέα Δημοκρατία αυτές οι έννοιες δεν είναι συνθήματα ούτε moto για να προσελκύσουμε νέους και νέες όπως κάνει η αριστερά αλλά βασικές ανάγκες για μια σύγχρονη κοινωνία όπου υπάρχει ίση αντιμετώπιση όλων των ανθρώπων, των δικαιωμάτων αλλά και των αξιών.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έγιναν ουσιαστικά βήματα για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Στο τομέα της υγείας υπήρξαν προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού αλλά και τριπλασιασμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Η Κυβέρνηση κοίταξε κατάματα τους συμπολίτες μας με αναπηρία διευκολύνοντάς τους με τις συναλλαγές με τα ψηφιακά ΚΕΠΑ, αλλά και την πιλοτική εφαρμογή του Προσωπικού βοηθού και την ψηφιακή κάρτα αναπηρίας.

Δημιούργησε εκ νέου νομικό πλαίσιο για ειδεχθή εγκλήματα σε βάρος της γενετήσιας ελευθερίας και της ανθρώπινης ζωής με αυστηροποίηση των ποινών αλλά και των διατάξεων για την απόλυση από τα σοφρωνιστικά ιδρύματα.

Για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας δημιουργήθηκαν 44 συμβουλευτικά κέντρα για κακοποιημένες γυναίκες, ειδικά γραφεία της Ελληνικής Αστυνομίας και πιλοτικά το panic button.

Η κοινωνική Ελλάδα αποτελεί βασικό πυλώνα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία.

Στη παιδεία, διεύρυνση της εφαρμογής του ολοήμερου σχολείου ως τις 17.30 και επέκταση εφαρμογής του διευρυμένου και ενισχυμένου ολοήμερου προγράμματος σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία σε όλη τη χώρα.

Επέκταση πρότυπων και πειραματικών σχολείων σε 150 Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία μέχρι το 2027.

Αύξηση των μισθολογικών απολαβών εκπαιδευτικών με έμφαση στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς και σε στελέχη εκπαίδευσης με αυξημένες αρμοδιότητες.

Ελεύθερη επιλογή από γονέα της σχολικής μονάδας φοίτησης των μαθητών.

Ειδικό πρόγραμμα για τον σχολικό εκφοβισμό. Εθνική στρατηγική κατά της βίας κατά των ανηλίκων.

Voucher για διεθνώς αναγνωρισμένα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας και ψηφιακών δεξιοτήτων σε β-βάθμια και γ-βάθμια εκπαίδευση.

Τέλος για το δημογραφικό, αυξάνεται από 1/1/2024 το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά.

Αυξάνεται το επίδομα μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού (από 150 έως 200 ευρώ που είναι σήμερα).

Διατίθενται 1,8 δισ. ευρώ σε συνολικά 137.000 νέους δικαιούχους έως 39 ετών για τη Νέα Στεγαστική Πολιτική «Σπίτι μου» με φθηνά στεγαστικά δάνεια, προσιτά ρυθμιζόμενα ενοίκια και παροχή δωρεάν στέγης σε ευάλωτους πολίτες και οικογένειες. Ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών και ανακαίνιση 4.000 κενών κατοικιών, ιδιοκτησίας του Δημοσίου, οι οποίες παραδίδονται με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους σε δικαιούχους.

Αυξάνονται κατά 50.000 οι θέσεις για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, συστήνονται 150 νέα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας παιδικών σταθμών ως τις 17:30, θεσμοθετούνται χώροι φύλαξης και φροντίδας παιδιών σε μεγάλες επιχειρήσεις. 40.000 θέσεις φύλαξης νηπίων και παιδιών μέσω του προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς».

Νέα ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την αύξηση της γονιμότητας και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Η Ελλάδα αξίζει σταθερή Κυβέρνηση με πρόγραμμα όπου κοιτάζει το σήμερα και προγραμματίζει το αύριο σταθερά, τολμηρά, μπροστά