Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

του Γιάννη Καντέλη

Την ώρα που οι πολιτικοί αντίπαλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη αναζητούν τον τρόπο να ανέλθουν στην εξουσία μέσω ετερόκλητων συμμαχιών, με ψήφο ανοχής ή σχηματισμό κυβέρνησης ηττημένων, η ΝΔ αυξάνει ενισχύει τα ποσοστά της και ο πρωθυπουργός έχει τον έλεγχο των κινήσεων στο πολιτικό τερέν διαθέτοντας την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των πολιτών. 

Το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες» το οποίο έχει θέσει εδώ και αρκετούς μήνες ο πρωθυπουργός έχει αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη αξία μετά την αποκάλυψη των σχεδίων για πληρωμές με «Δήμητρα» που λανσάρει ο Γιάννης Βαρουφάκης και την αδυναμία των δυνητικών εταίρων της «προοδευτικής διακυβέρνησης» να αρθρώσουν κοινό λόγο ή να βρουν κώδικα επικοινωνίας. 

Στον αντίποδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας πλέον στην φαρέτρα του και το κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσίασε την Πέμπτη, εστιασμένο στο δίπτυχο «λιγότεροι φόροι – καλύτεροι μισθοί», επενδύει στην οικονομία και τις «καθαρές λύσεις» στον δρόμο για την κάλπη της 21ης Μαΐου.

Όπως είναι φυσικό, η Νέα Δημοκρατία αξιοποιεί στο έπακρο τα όσα συμβαίνουν τόσο στα αριστερά όσο και στα δεξιά της. Από την μία το «φάντασμα» μίας κυβέρνησης των ηττημένων που ο κ. Τσίπρας θέλει να κρύψει από το κάδρο προχωρώντας σε συνεχείς διαψεύσεις, όμως τα στελέχη του με δηλώσεις τους συνεχώς την φέρνουν στο προσκήνιο.

To… φάντασμα του 2015

Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Σωκράτης Χατζησωκράτης και τελευταίος ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας που είπε ότι είναι «επιβεβλημένη μία κυβέρνηση ακόμα και με τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο εφόσον βγαίνουν οι αριθμοί»  ξυπνούν το «φάντασμα» του 2015 απομακρύνοντας τους ψηφοφόρους του κέντρου. 

Ειδικά, όσο ακούν τον κ. Βαρουφάκη να μιλά για κλείσιμο των τραπεζών «για να μην υποχωρήσουμε από τις δεσμεύσεις μας», όπως λέει προτείνοντας να γίνονται οι πληρωμές με το σύστημα «Δήμητρα». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύει σε κάθε ευκαιρία τους κινδύνους λόγω αστάθειας από μια «κυβέρνηση κουρελού», όπως αποκάλεσε την σύμπλευση του κ. Τσίπρα με τον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Ανδρουλάκη. 

«Η μόνη πρόταση διακυβέρνησης που εγγυάται την σταθερότητα και την πρόοδο είναι μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ», επαναλαμβάνει και απευθύνεται στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ προειδοποιώντας ότι μπορεί να πάνε «να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και να τους προκύψει πρωθυπουργός Τσίπρας». Η εκτίμηση της Πειραιώς είναι ότι αυτό το σκηνικό αναζωπυρώνει το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και συμπιέζει το ΠΑΣΟΚ με προφανή οφέλη για την κεντροδεξιά παράταξη. Την στρατηγική της ΝΔ υπηρετεί και η θέση του Μεγάρου Μαξίμου για ένα ντιμπέιτ με την συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών ώστε «να βρεθούν δίπλα δίπλα τα πρόσωπα της «προοδευτικής διακυβέρνησης» και να εξηγήσουν στους πολίτες πως θέλουν να κυβερνήσουν», όπως σημειώνουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.

Βαρουφάκης και Βελόπουλος

Ταυτόχρονα, το ΜέΡΑ25 κερδίζει την αντι-συστημική ψήφο από τον ΣΥΡΙΖΑ αποδυναμώνοντας περαιτέρω την δυναμική. Από την άλλη, και τα όσα συμβαίνουν στην Ελληνική Λύση μετά την απομάκρυνση βουλευτών του κόμματος από τον Κυριάκο Βελόπουλο και τις καταγγελίες που ακολούθησαν από την πλευρά τους προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, επηρεάζουν άμεσα τα ποσοστά του κόμματος, το οποίο εμφανίζεται σε πτωτική στάση στις δημοσκοπήσεις θέτοντας ερωτηματικά για την πορεία του προς τις εκλογές.

Το γαλάζιο πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας είναι ένα από τα ισχυρά χαρτιά στα οποία θα ποντάρει στην συνέχεια της προεκλογικής περιόδου ο κ. Μητσοτάκης. Με δεδομένο ότι σε όλες τις μετρήσεις η πορεία της οικονομίας και η ακρίβεια αναδεικνύονται ως τα βασικά κριτήρια ψήφου για τους πολίτες, οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για αυξήσεις των μισθών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, την περαιτέρω μείωση της φορολογίας και την μείωση της ανεργίας στο 8% αποτελούν μία δέσμη μέτρων που «στηρίζει την κοινωνία, ενισχύει το εισόδημα και δεν θέτει σε κίνδυνο την πορεία της χώρας», όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη. «Πρόκειται για ένα κοστολογημένο πρόγραμμα με εξασφαλισμένους πόρους που υπηρετεί τρεις στόχους: την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023, της δημοσιονομικής υπευθυνότητας και της δυναμικής και βιώσιμης ανάκαμψης της οικονομίας και των εισοδημάτων. Σε αντιδιαστολή, τα όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν είτε σε νέα φορολογική αφαίμαξη των εισοδημάτων είτε σε νέο μνημόνιο», υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές. Σε αυτό το πλαίσιο, την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός ξεκινά εκ νέου τη δοκιμασμένη από την καμπάνια του 2019 συνταγή των εκδηλώσεων τύπου townhall. Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο πρωταγωνιστής την εβδομάδα, που ξεκινά από αύριο δύο διαδραστικών εκδηλώσεων για τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία και το Κράτος την ερχόμενη Τρίτη και Πέμπτη αντιστοίχως εντός του λεκανοπεδίου.

Παράλληλα, το στρατηγείο της Πειραιώς εστιάζει στις Περιφέρειες όπου υπάρχει πίεση στα ποσοστά της ΝΔ, ώστε να επανακτήσει τις δυνάμεις της. Πρόκειται για την Δυτική Μακεδονία, όπου η απολιγνιτοποίηση έχει επηρεάσει την δυναμική του κυβερνώντος κόμματος, η Πάτρα όπου εντοπίζεται σημαντικό πρόβλημα και οι μονοεδρικές της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς και της Κέρκυρας. 

Ειδικά, στα τρία νησιά του Ιονίου υπάρχει η πεποίθηση ότι το βράδυ των εκλογών θα βαφτούν ξανά γαλάζια και τα οποία θα επισκεφθεί ο κ. Μητσοτάκης έχοντας ήδη κάνει την αρχή από την Κέρκυρα και με την Κεφαλονιά να ακολουθεί την Τετάρτη, ενώ τη Παρασκευή θα περιοδεύσει στην Ηλεία.