Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

του Δημήτρη Καμπουράκη

Μπορεί εμείς οι Έλληνες να είμαστε άσχετοι από ελληνική μυθολογία, να μην μπορούμε να ξεχωρίσουμε την Άρτεμη από την Δήμητρα και τον Ερμή απ’ τον Απόλλωνα, αλλά αν είναι να ονοματίσουμε καμιά εταιρεία με φορτηγά, καμιά κινηματογραφική αίθουσα που παίζει δύο-έργα-δύο ή κανένα σχέδιο επαναφοράς της δραχμής, κατ’ ευθείαν γινόμαστε μυθολογικά ξεφτέρια. 

Οι μισές μεταφορικές της Αθήνας που εδρεύουν κάπου εκεί στα στενά του Ρέντη ονομάζονται «Ερμής», τα μισά σινεμά της επικράτειας λέγονται «Απόλλωνας», ενώ τα δύο πλέον ευρηματικά και εμβληματικά σχέδια που καθορίζουν τις εκλογές του 2023, ονομάστηκαν «Δήμητρα» και «Οδυσσέας». Πατέρας και νονός τους ο Γιάνης (μ’ ένα νι) Βαρουφάκης. Οποία τιμή για το Δωδεκάθεο και για την ελληνική μυθολογία εν γένει, που ένας Βαρουφάκης καταδέχτηκε ν’ ασχοληθεί μαζί τους.

Από τα δυο σχέδια, η «Δήμητρα» πήρε την μερίδα του λέοντος στην πολιτική κριτική και στην λαϊκή καζούρα, ενώ επί του παρόντος ο «Οδυσσέας» έχει παραμείνει φτωχός συγγενής που ουδείς ασχολείται μαζί του. Υπενθυμίζω ότι το σχέδιο «Δήμητρα» αφορά το τι θα κάνει ο Γιάνης αν ξαναγίνει υπουργός οικονομικών και ξανακλείσει τις τράπεζες οπότε θα βρεθούμε χωρίς νόμισμα, ενώ το σχέδιο «Οδυσσέας» αφορά την διαχείριση των κόκκινων δανείων. 

Το μέγα μυστήριο

Και εδώ έρχεται το μέγα μυστήριο. Ενώ οι μισοί Έλληνες έχουν δάνειο και ζορίζονται να το πληρώσουν, άφησαν στα αζήτητα τον Βαρουφακικό «Οδυσσέα» που τους χαρίζει (αμέσως και με την μία) το δάνειο, ενώ όρμησαν όλοι να αποθεώσουν δια της πλάκας και της λοιδορίας την «Δήμητρα» που τους σώζει δήθεν από έναν ανύπαρκτο κίνδυνο. 

Θα μου πείτε «και γιατί τον θεωρείς ανύπαρκτο τον κίνδυνο να βρεθούμε εκτός ευρωζώνης και να ξαναπάμε στην δραχμή ή μάλλον στην ‘’Δήμητρα’’; Το 2015 δεν περπατήσαμε υπερηφάνως στην άκρη του γκρεμού;».  Μα ακριβώς γι αυτό τον λόγο είμαι σχετικά αισιόδοξος. Διότι κοντέψαμε να πάθουμε τότε, οπότε φρονώ ότι πιθανότατα μάθαμε σήμερα. Αν δεν γίναμε σοφοί, τουλάχιστον είμαστε ελαφρώς επιφυλακτικοί. 

Με… πυροκροτητή στα χέρια

Ξέρω, ξέρω, είναι αυτά που ακούγονται για την περίφημη «προοδευτική συμμαχική κυβέρνηση» που θα περιλαμβάνει (υποχρεωτικά για να υπάρξει) και τον Γιάνη, οπότε άνετα μπορεί να τον ξαναδούμε στην παλιά του καρέκλα με τον πυροκροτητή στο χέρι. Και μη μου πείτε ότι αυτή την φορά δεν θα το επιτρέψει ο Αλέξης, διότι η απλή αναλογική έχει έναν κακό χούι: Στην διαπραγμάτευση κάνει δυνατούς τους μικρούς και αδύναμους τους μεγάλους. 

Στο μεταξύ, αυτό το σχέδιο «Δήμητρα» το ‘χει εκσυγχρονίσει ο μπαγάσας, καμία σχέση με την έφοδο στο νομισματοκοπείο και τις εκτυπωτικές μηχανές χρημάτων του Πούτιν, που το 2015 αποδείχθηκαν μούφα. Τώρα ο Βαρουφάκης την έχει ψηφιοποιήσει την «Δήμητρα», σαν άλλος νομισματικός Πιερρακάκης. Θα τυπώσει λαχεία (έτσι ακριβώς το περιέγραψε, μπείτε να τον δείτε να το λέει) τα οποία θα είναι «Δήμητρες» και θα αποτελούν το χρήμα με το οποίο θα συναλλασσόμαστε.

Τέλειο, καταπληκτικό, ανεπανάληπτο σχέδιο

Τέλειο, καταπληκτικό, ανεπανάληπτο σχέδιο. Τώρα αν πάει κανένας από σας στο βενζινάδικο να φουλάρει το αμάξι πληρώνοντας με «Δήμητρες» κι ο βενζινάς του πει «φέρε κανένα ευρώ και τις ‘’Δήμητρες’’ να τις βάλεις εκεί που ξέρεις», να πάρει την παντόφλα απ’ τον Πειραιά, να πάει στην Αίγινα όπου έχει το εξοχικό του ο Βαρουφάκης, να του ζητήσει τον λόγο. 

Τέλος πάντων και για να μην πολυλογώ, εμένα προσωπικά με τρόμαξαν και η Δήμητρα και τα λαχεία που αυτομεταμορφώνονται σε κασαδούρα. Διότι μια ζωή αγοράζω λαχεία και ποτέ δεν έχω πιάσει ούτε τον λήγοντα, οπότε θεωρώ ότι θα είμαι χαμένος από χέρι μ’ αυτή την ιστορία. Δεν ξέρω για τους υπόλοιπους, αλλά εμένα δεν με βλέπω κερδισμένο με αυτή την Βαρουφάκειο λαχειοφόρο. 

Όσο για την Δήμητρα, εγώ φεύγω λίγο από το ελληνικό Δωδεκάθεο και πάω σε μια νεότερη Δήμητρα του 1990, ξανθιά, νταρντάνα και ανοικονόμητη, που πήρε έναν Ανδρέα Παπανδρέου με τ’ όνομα και τον έκανε ρεζίλι των σκυλιών. Ε όχι να πάθουμε τα ίδια και εμείς…