«Θέλουμε και εργαζόμαστε καθημερινά για μία Ελλάδα κοινωνικής κινητικότητας και οικονομικής ανόδου για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες και ειδικά για τους νεότερους συμπολίτες μας. Κάθε πτυχή του προγράμματός μας για την Ελλάδα του 2027 και του 2030 δηλαδή για την παραγωγική, κοινωνική, δίκαιη, ψηφιακή, πράσινη και φυσικά για την ισχυρή Ελλάδα υπηρετεί αυτόν τον στόχο», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, ‘Ακης Σκέτσος στην εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Η τάξη του καθενός μας, ο τόπος καταγωγής του και η οικονομική κατάσταση να μη λειτουργούν σα μοίρα», είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε ότι κάθε νέος Έλληνας και νέα Ελληνίδα στόχος είναι να ζήσει καλύτερα από τις προηγούμενες γενιές στη χώρα μας, «μένοντας και δημιουργώντας στην Ελλάδα όχι από ανάγκη αλλά από επιλογή και υπερηφάνεια».

Στόχος είναι επίσης να μην υπάρχουν όρια στα όνειρα των νέων ανθρώπων και επίσης η Ελλάδα και το Ελληνικό Δημόσιο, το Σύστημα Υγείας, το Σύστημα Εκπαίδευσης να μας κάνουν περήφανους και να μη μας πληγώνουν ούτε να μας προσβάλλουν.

Επίσης η ελληνική οικονομία να γίνει πιο παραγωγική, πιο εξαγωγική, πιο φιλική στις επενδύσεις με καλύτερες θέσεις εργασίας, υψηλότερους μισθούς, ηλεκτρονικές πληρωμές, φορολογική συμμόρφωση αλλά και φορολογική δικαιοσύνη για όλους.

«Θέλουμε και εργαζόμαστε καθημερινά ώστε έως το 2027 και το 2030 με βάση το σχέδιό μας για την επόμενη τετραετία, που είναι πλήρως κοστολογημένο στα 9 δισεκ ευρώ σωρευτικά έως το 2027, η χώρα μας να συνεχίσει να σημειώνει διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από την υπόλοιπη Ευρώπη, της τάξης του 3% ετησίως, αύξηση μισθών κατά 25%, μείωση δημοσίου χρέους στο 120% του ΑΕΠ, διπλασιασμό των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων αλλά και μείωση του πληθωρισμού στο 2% ώστε στο τέλος κάθε μήνα να μένει και κάτι στην άκρη ως αποταμίευση για τα παιδιά μας. Όλα αυτά τα επιταχυνθούν με την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 που αποτελεί μείζονα εθνικό και οικονομικό στόχο». Κι όπως είπε, πρόκειται για έναν στόχο που συνδέεται με τη συγκρότηση μιας σταθερής δημοσιονομικά υπεύθυνης και φιλοεπενδυτικής κυβέρνησης όπως η σημερινή, αμέσως μετά τις εκλογές. Πρόσθεσε ότι και οι οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούν πως χωρίς πολιτική και οικονομική σταθερότητα τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα «και ταλαιπωρηθήκαμε πολύ τα προηγούμενα 12 χρόνια για να ξαναμπούμε σε νέες περιπέτειες».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με το σχέδιο που παρουσιάστηκε και εξειδικεύτηκε την περασμένη Τρίτη. Εξήγησε ότι χάρη στο 1,5 δισεκ ευρώ που εξασφαλίστηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμιση της υγείας των πολιτών, 80 νοσοκομεία και 156 κέντρα υγείας θα αποκτήσουν σύγχρονες δομές τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Θα προσληφθούν 10.000 πρόσθετοι νοσηλευτές και γιατροί ώστε να φθάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην αναλογία νοσηλευτών προς ασθενείς. Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις αλλά και δωρεάν προσωπικός γιατρός θα προσφερθούν σε όλους τους πολίτες».

Όπως είπε «στόχος είναι το ΕΣΥ να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας δωρεάν, να βελτιώσουμε τόσο το προσδόκιμο όσο και την ποιότητα ζωής των Ελλήνων και επιπρόσθετα και εξίσου σημαντικά να μειώσουμε τα κόστη που επιβαρύνουν το ελληνικό νοικοκυριό για δαπάνες υγείας με στόχο να εξαφανίσουμε και το περίφημο φακελάκι».

Υπογράμμισε στο σημείο αυτό ότι ούτε η οικονομία ούτε η υγεία δεν θα βελτιωθούν αν δεν αλλάξουμε το κράτος μας πλήρως. «Θέλουμε και εργαζόμαστε καθημερινά ώστε η δουλειά μας για την πλήρη ψηφιοποίηση του κράτους να μη μείνει στη μέση». Και πρόσθεσε «Δεσμευόμαστε ότι έως το 2027 όλο το κράτος θα βρίσκεται στο κινητό μας. Το είπαμε και αποδείξαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε με ακόμα πιο γρήγορες ταχύτητες και δίκτυο οπτικών ινών παντού σε όλη τη χώρα».

Αναφέρθηκε στη βελτίωση της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων, στην αυστηρότερη επιλογή διοικήσεων στα νοσοκομεία αλλά και στα μμμ, στη δέσμευση για ολοκλήρωση των έργων μετρό στη Θεσσαλονίκη, την επέκταση των γραμμών μετρό στην Αθήνα καθώς και για 2000 αστικά λεωφορεία για πυκνότερες και καλύτερες αστικές συγκοινωνίες πολύ πιο φιλικές στο περιβάλλον.

Αυτό είναι το διακύβευμα της κάλπης της 21ης Μαΐου: αν η χώρα θα συνεχίσει να πηγαίνει μπροστά, αν θα κάνει τα απαιτούμενα άλματα για να γίνει Ευρώπη σε όλα τα πεδία ή αν θα επιστρέψει σε πειραματισμούς που αποδείχθηκαν καταστροφικοί και κόστισαν πολύ στην κοινωνία, τόνισε.

Επεσήμανε ότι «δυστυχώς το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσιάστηκε την Παρασκευή και χθες διεξοδικότερα δείχνει προς μία και μόνη κατεύθυνση: πίσω ολοταχώς. Και στηρίζεται σε μία γενική αρχή: όχι σε όλα και ναι στο τίποτα. Μετρήσαμε τουλάχιστον 30 καταργήσεις νόμων που αποδεδειγμένα έχουν κάνει καλύτερη τη ζωή των πολιτών τα τελευταία τέσσερα χρόνια», είπε και αναφέρθηκε αναλυτικά στις προτεινόμενες καταργήσεις.

«Μετρήσαμε επιπλέον 80 εξαγγελίες που απλά υπόσχονται πολιτικές που είτε έχουν ήδη υλοποιηθεί είτε έχουν δρομολογηθεί προς υλοποίηση», πρόσθεσε και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για ένδεια ιδεών και διγλωσσία.

«Η μειωμένη αξιοπιστία και η περιορισμένη αποτελεσματικότητα όπως την είδαμε στην τετραετία τους δίνει την απάντηση» στο αν και κατά πόσο θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να υλοποιήσει όσα εξαγγέλλει, τόνισε.

«Μετρήσαμε επίσης 18 δεσμεύσεις που θα μπορούσαν να είχαν υλοποιηθεί το 2015-2019 αλλά δεν έγιναν ποτέ», πρόσθεσε.

Κι όπως είπε άφησε για το τέλος σαν κερασάκι στην τούρτα όσα ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται αλλά απλά δεν γίνονται, διότι δεν το επιτρέπει ούτε η οικονομική, ούτε η μαθηματική, ούτε και καμία άλλη λογική.