Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

του Πέτρου Κουβάτσου 

Την ευκαιρία να συνομιλήσει με την δήμαρχο που απασχόλησε την αυτοδιοκητική, και όχι μόνο, επικαιρότητα είχε η εφημερίδα μας, μέσα από τη συνέντευξη που μας παραχώρησε η κα Μαρία Ανδρούτσου, δήμαρχος Αγίου Δημητρίου.

Πρόκειται για το γνωστό θέμα που προέκυψε, μετά την κλήση για παράβαση καθήκοντος από την Αποκεντρωμένη, της δημάρχου και των 27 δημοτικών συμβούλων που καταψήφισαν να ασκηθεί έφεση επί των δυο πρωτόδικων αποφάσεων για την μετατροπή της σύμβασης 34 εργαζομένων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Η κα Ανδρούτσου μας περιέγραψε τι συνέβη και κατέθεσε την πολιτική της θέση.

Παράλληλα, η δήμαρχος αναφέρθηκε στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, στα σημαντικότερα έργα που έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται στην πόλη, στην Ειρηνοδρομία που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή, καθώς και στην ιδιαιτερότητα να είναι η μία από τις τρεις γυναίκες δημάρχους σε όλη την Αττική.

Αναλυτικά, η συνέντευξη της δημάρχου Αγίου Δημητρίου Μαρίας Ανδρούτσου έχει ως εξής:

Δήμαρχε, ο Δήμος Αγίου Δημητρίου πρωταγωνιστεί την αυτοδιοικητική επικαιρότητα, μετά την κλήση που δέχτηκαν από την Αποκεντρωμένη, για παράβαση καθήκοντος, οι 27 δημοτικοί σύμβουλοι που καταψήφισαν να ασκηθεί έφεση επί των δυο πρωτόδικων αποφάσεων για την μετατροπή της σύμβασης 34 εργαζομένων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις σας και είστε ικανοποιημένη από την στήριξη των συναδέλφων σας;

Ο αγώνας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την κατάκτηση της οικονομικής της αυτοδυναμίας και της διοικητικής της αυτοτέλειας είναι διαχρονικός και καθημερινός και δίνεται σε κάθε περίπτωση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις από το κεντρικό κράτος, όπως αυτή η πρόσφατη με την κλήση μου σε απολογία μαζί με τους 27 Δημοτικούς Συμβούλους, επειδή ψήφισαν με γνώμονα το συμφέρον της πόλης τους και όχι τη «διάταξη Βορίδη», που στοχεύει στη χειραγώγηση της Αυτοδιοίκησης α’ και β΄ Βαθμού.

Ακόμα και αν ικανοποιηθεί η απαίτησή μας για κατάργηση του επίμαχου άρθρου 37 του Ν.4915/2022 έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας και πολλά εμπόδια να ξεπεράσουμε μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό πλαίσιο λειτουργίας του θεσμού της αυτοδιοίκησης, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και θα εναρμονίζεται με τις ισχύουσες ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Όσοι και όσες από τους συναδέλφους και συναδέλφισσές μου αισθάνονται και δρουν ως “αυτοδιοικητικοί” πήραν τη θέση που έπρεπε απέναντι στο συγκεκριμένο γεγονός και τους ευχαριστώ γι’ αυτό. 

Σε αυτόν τον αγώνα όλοι έχουμε τις επιλογές μας και κρινόμαστε καθημερινά γι’ αυτές.

Αυτή είναι η τρίτη σας θητεία στον δημαρχιακό θώκο του Αγίου Δημητρίου. Κάνοντας έναν συνοπτικό απολογισμό από την τρέχουσα δημοτική περίοδο, ποιες θα λέγατε ότι ήταν οι σημαντικότερες παρεμβάσεις του δήμου τόσο σε επίπεδο έργων όσο και υπηρεσιών προς τους πολίτες; 

Πράγματι αυτή είναι η τρίτη θητεία μας ως διοίκηση του Δήμου και οφείλω να πω πως καίρια έργα για την πόλη μας σχεδιάστηκαν από την αρχή και υλοποιήθηκαν αυτή την τετραετία, και άλλα συνεχίστηκαν από τα προηγούμενα χρόνια.

Αν κάτι έχει στιγματίσει τη διοικητική μας εμπειρία αυτή την τετραετία δεν είναι άλλο από την πρωτοφανή για την εποχή μας παγκόσμια πανδημία COVID-19, που δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει δραματικά όχι μόνο τη λειτουργία του Δήμου μας, αλλά οπωσδήποτε και τη στρατηγική κατεύθυνση των προτεραιοτήτων μας για 2 χρόνια περίπου. Αυτό σήμαινε τότε πως η πρώτη μας σκέψη ήταν η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα και η μέριμνα για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του Δήμου ως Οργανισμού, υλοποιώντας δράσεις που διευκόλυναν την απομακρυσμένη, αλλά άρτια εξυπηρέτηση των πολιτών. Παράλληλα, εκείνη την περίοδο προχωρήσαμε σε ενέργειες ενίσχυσης των επαγγελματιών, κυρίως της εστίασης, που η δραστηριότητά τους επλήγη τόσο με τα συνεχή lockdown. Η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση συνεχίστηκε και έπειτα από τη δύσκολη εποχή της πανδημίας με την υλοποίηση έργων τεχνολογίας πάντα προς όφελος του πολίτη.

Όμως έχει πολύ μεγάλη σημασία να αναφερθώ στο μεγάλο έργο της λεωφόρου Αγίου Δημητρίου, ένα έργο που αποτελούσε πάγιο και διαχρονικό αίτημα του Δήμου μας, που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια και αλλάζει μέρα με την ημέρα την εικόνα της πόλης μας. Ένα έργο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών βιώσιμης κινητικότητας, που βάζει σε προτεραιότητα τους πεζούς και τα εμποδιζόμενα άτομα, το περιβάλλον και την ασφάλεια εποχούμενων και πεζών, με αλλαγή του φωτισμού σε νέας τεχνολογίας (led). 

Κι άλλα όμως έργα καίριας σημασίας ολοκληρώθηκαν σε αυτή τη θητεία, όπως ο Βοτανικός Κήπος της πόλης, μια συνεχιζόμενη μεγάλη ανάπλαση βιώσιμης κινητικότητας στην περιοχή πέριξ μετρό «Άγιος Δημήτριος – Αλ. Παναγούλης», ένας πρότυπος συμπεριληπτικός χώρος παιχνιδιού και αναψυχής το Πάρκο Οικογένειας και αρκετά άλλα έργα που αφορούν σε εικαστικές παρεμβάσεις σχολείων, ανακατασκευές παιδικών χαρών σε όλο το εύρος του Δήμου, εκτεταμένα έργα ασφαλτοστρώσεων, ενώ μια ακόμη μεγάλη περιβαλλοντική ανάπλαση, αυτή του Μεσονησίου, που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη θητεία και ολοκληρώθηκε σε αυτήν. Με ασφάλεια λοιπόν, θα μπορούσα να πω πως τα σημαντικά σημεία του προεκλογικού μας προγράμματος έχουν ολοκληρωθεί.

Πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε η Συνέντευξη Τύπου για την «Ειρηνοδρομία 2023» η οποία θα διεξαχθεί την Κυριακή 7 Μαΐου 2023. Πρόκειται, ουσιαστικά για έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς της πόλης και ήθελα να ρωτήσω ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε φέτος;

Η Ειρηνοδρομία είναι μια σειρά δρομικών αγωνισμάτων 2,5χλμ, 5χλμ, 10χλμ και 1000μέτρων – διαδρομή ευαισθησίας AMEA και πραγματικά έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα δρομικά γεγονότα της Αττικής, καθώς αναδεικνύει την τοπική κοινωνία, εμπλέκει τους πολίτες και ολόκληρη τη μαθητική και αθλητική κοινότητα, προωθώντας τη συμμετοχικότητα και την αγάπη για τον αθλητισμό. Έχοντας πάντοτε έντονους συμβολισμούς, όπως η ειρήνη, η αλληλεγγύη και η δημοκρατία είναι ένας αγώνας που γίνεται στο πλαίσιο του θεσμού των Παναγουλείων, των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος μας στη μνήμη του αγωνιστή της δημοκρατίας και υπέρμαχου των ανθρώπινων δικαιωμάτων, Αλέκου Παναγούλη. Αξίζει να τονίσω πως κάθε χρόνο, μέρος των εσόδων από τις εγγραφές των δρομέων, δίνεται για την υποστήριξη του έργου ενός κοινωνικού φορέα και φέτος έχουμε τη χαρά να είναι μαζί μας το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης και συνάθλησης της Οργάνωσης Uniquall, με εμπνευστή τον πρωταθλητή πρώην καλαθοσφαιριστή Δημήτρη Παπανικολάου.

Το διαχρονικό μήνυμα της Ειρηνοδρομίας είναι «Τρέχουμε για την ειρήνη, κερδίζουμε τη ζωή» και το φετινό παράλληλο μήνυμά μας είναι «Είμαστε μοναδικοί – είμαστε ίσοι»!

Κυρία Ανδρούτσου, στην Αττική των 66 Δήμων έχουν εκλεγεί μόλις τρεις γυναίκες δήμαρχοι και 17 σε όλη την Ελλάδα (σε σύνολο 331 Δήμων). Αυτό σίγουρα είναι τιμητικό για εσάς αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί σκέψεις για την αναντιστοιχία στις δημαρχιακές θέσεις ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες. Ποιες είναι οι δικές σας σκέψεις σχετικά;

Η θέση των γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την πολιτική και γενικότερα στα κέντρα λήψης αποφάσεων αποτελεί ένα θέμα ατέρμονης συζήτησης. Αδιαμφισβήτητα, η πολιτική στην Ελλάδα είναι γένους αρσενικού, δηλαδή μια αποκλειστικά ανδρική υπόθεση, και φυσικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν αποτελεί εξαίρεση.

Το γεγονός πως στην Αττική είμαστε μόνο 3 γυναίκες Δήμαρχοι θεωρώ πως δεν είναι τιμητικό. Το ποια είναι τα χαρακτηριστικά και πώς είναι διαμορφωμένη σήμερα η κατάσταση στα ζητήματα, τόσο συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική και τα κέντρα λήψης αποφάσεων, αλλά και γενικότερα ισότητας των φύλων, είναι μία πραγματικότητα που τη γνωρίζουμε όλες και όλοι. Ωστόσο, το πιο απογοητευτικό είναι πως τα θέματα της ισότητας πολλοί και πολλές ίσως τα θεωρούν ήδη λυμένα και τα δικαιώματα των γυναικών κεκτημένα, όμως τα σκληρά νούμερα και η πραγματικότητα μας λένε κάτι άλλο.

Στη χώρα μας, η συμμετοχή των γυναικών στα κοινά και η πλήρης αφοσίωση σε αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Οι διάφοροι ρόλοι τους οποίους καλούνται να υπηρετήσουν οι γυναίκες σήμερα και οι καθημερινές τους υποχρεώσεις, ως αποτέλεσμα της ισχνής προόδου στην εναρμόνιση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή, είναι ο κύριος ανασταλτικός παράγοντας. Οι νέες εργαζόμενες μητέρες πολύ δύσκολα θα ασχοληθούν με την πολιτική δράση, τόσο σε τοπικό όσο και εθνικό επίπεδο.

Αν θέλουμε ενισχύσουμε την εκπροσώπηση των γυναικών θα πρέπει σε θεσμικό επίπεδο, από την κεντρική πολιτεία να σχεδιαστούν προγράμματα ουσιαστικής ενδυνάμωσης και ενημέρωσης, αλλά ταυτόχρονα μέσα από τη δική μας δράση σε τοπικό επίπεδο να προσπαθούμε διαρκώς προκειμένου να αλλάζουμε την αντίληψη της κοινωνίας, των πολιτών και των ανθρώπων που ψηφίζουν. Το Δημοτικό Συμβούλιο μιας πόλης είναι ο καθρέφτης της τοπικής κοινωνίας, δεν γίνεται να υποεκπροσωπούνται ολόκληρες κοινωνικές ομάδες, και εν προκειμένω οι γυναίκες. Οι πολίτες θα πρέπει να αντιληφθούν και να κατανοήσουν πέρα και πάνω από τα έμφυλα στερεότυπα, πως οι γυναίκες μπορούν να είναι άξιες εκπρόσωποί τους στα δημοτικά συμβούλια, στο κοινοβούλιο, αλλά και σε άλλα όργανα – φορείς της δημόσιας ζωής.

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην σας ρωτήσουμε για τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου. Θα διεκδικήσετε την επανεκλογή σας; Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους δημότες Αγίου Δημητρίου;

Εδώ και αρκετό καιρό έχω δηλώσει ότι θα είμαι παρούσα και στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Υπάρχει σημαντικό έργο σε εξέλιξη που πρέπει και θέλουμε να ολοκληρώσουμε.

Η παράταξή μας, από το 2011 που αναλάβαμε μέχρι σήμερα, σε αντίθεση με άλλες παρατάξεις, βαίνει διαρκώς αυξανόμενη σε δυνάμεις, αφού με την πολιτική της ενώνει την πόλη, συσπειρώνει κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις από όλο το φάσμα του δημοκρατικού τόξου, κερδίζει διαρκώς την εμπιστοσύνη των πολιτών και αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για την ολοκλήρωση αυτού του έργου.

Στην παρούσα θητεία του Δ.Σ που προέκυψε με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, διαμορφώσαμε συνθήκες συνεργασίας και προχωρήσαμε σε σύμπραξη με τη δημοτική κίνηση «ΜΕΤΕΧΩ» και όχι μόνο, διασφαλίζοντας έτσι προϋποθέσεις εκλογικής νίκης από την πρώτη Κυριακή.