Αποδίδω τα εύσημα και την ευγνωμοσύνη μου σε αυτούς που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων από το Σουδάν. Σε αυτούς που τη σχεδίασαν, τη συντόνισαν και την έτρεξαν μέχρι και την τελευταία στιγμή που προσγειώθηκε το C-130 στην Ελλάδα. Αυτό τόνισε, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, μιλώντας για την επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων και ξένων πολιτών από το Σουδάν, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και τον δημοσιογράφο Σταύρο Ιωαννίδη.

Για την επιχείρηση στο Σουδάν, υπογράμμισε ότι «ο σχεδιασμός ήταν επαγγελματικός, άψογος» και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι «συνεργαστήκαμε με άλλα κράτη. Έχουμε πάρα πολύ καλές σχέσεις με τα κράτη στην περιφέρειά μας» και «επιλέξαμε το αεροδρόμιο της Αιγύπτου στο Ασουάν γιατί είναι πολύ κοντά στο Σουδάν».

Για τις κρίσεις που έχουν αντιμετωπίσει οι Ένοπλες Δυνάμεις τα τελευταία χρόνια, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, επισήμανε ότι ήταν μια περίοδος «που οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να δώσουν ότι καλύτερο μπορούσαν προκειμένου να εμπεδώσουν στην ελληνική κοινωνία την αίσθηση της απόλυτης εξασφάλισης της εθνικής ασφάλειας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας».

Χαρακτήρισε την κρίση του Μαρτίου του 2020 ως τη «την πιο μεγάλη κρίση», αναφέροντας ότι «ήταν ένας υβριδικός πόλεμος». «Οι “πόλεμοι” δεν είναι μόνο τα πυρά και οι σφαίρες. Είναι η επιβολή της βουλήσεως του ενός επί του άλλου. Τον Μάρτιο του 2020 επιβάλλαμε τη βούλησή μας στον άλλο. Δεν επιτρέψαμε να μας επιβάλλει τη βούλησή του».

Για την Τουρκία, ξεκαθάρισε ότι όλα τα κράτη «έχουν συμφέροντα» και πρόσθεσε ότι η περίοδος μη εντάσεων που διανύουμε δεν αφορά «ούτε σε αγάπες ούτε σε μίση». «Εμείς», συνέχισε, «πράττουμε το καθήκον. Ισχυροποιούμε την άμυνα της χώρας μας. Έχουμε οργανωμένο στρατιωτικό προσωπικό και στις τρεις διαστάσεις, και στη θάλασσα, και στη ξηρά και στον αέρα. Έχουμε και δύο καινούργιες διαστάσεις, την κυβερνοάμυνα και το διάστημα».

«Η Τουρκία δεν πρόκειται να αλλάξει» τόνισε και συμπλήρωσε: «Ο μόνος τρόπος για να μπορούμε να είμαστε ήσυχοι τα βράδια είναι να έχουμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες θα εξασφαλίζουν το ζητούμενο που είναι η ασφάλεια. Είμαστε το σκληρό κέλυφος της κοινωνίας και της χώρας, μες το οποίο η κοινωνία μπορεί να αναπτύξει τις ειρηνικές δραστηριότητες, να παράγει πλούτο, ευμάρεια».
«Η Ελλάδα είναι μια νησίδα ασφαλείας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» εξήγησε.

Για τα εξοπλιστικά προγράμματα, διευκρίνισε ότι πρέπει να έχουν «διάσταση μεσομακροπρόθεσμη» αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορείς να πάρεις αυτό που θέλεις την ώρα που το θέλεις».

Έχουμε, είπε, ένα «φιλόδοξο εξοπλιστικό σε βάθος δεκαετίας», το οποίο πρέπει να υλοποιηθεί ώστε να έχει η χώρα «τις αμυντικές δυνατότητες που απαιτεί μια χώρα όπως η Ελλάδα».