Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

του Πέτρου Κουβάτσου 

 

Η συγκρότηση της νέας ταυτότητας του Δήμου, με την ανάδειξη της πολιτιστικής ακτινοβολίας της περιοχής και ταυτόχρονα με την αναβάθμιση των υποδομών και της ποιότητας ζωής των κατοίκων είναι στις πρώτες προτεραιότητες της δημοτικής αρχής Λαυρεωτικής, όπως ανέφερε στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο δήμαρχος Δημήτρης Λουκάς.  

Παράλληλα, μας περιέγραψε το πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα πολιτικό σκηνικό που δημιουργήθηκε στο δήμο, με τη μετεκλογική συμπόρευση τριών παρατάξεων. “Με τον Κώστα Λεβαντή και τον Σταύρο Κρητικό εκτιμήσαμε ότι η επόμενη ημέρα για το Δήμο Λαυρεωτικής είναι πολύ μεγάλη για να χωρέσει στα χέρια μιας μόνο παράταξης” ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Ακόμη, ο κ. Λουκάς ενημέρωσε πως θα είναι υποψήφιος και στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

 

Αναλυτικά, η συνέντευξη του δημάρχου Λαυρεωτικής, κ. Δημήτρη Λουκά έχει ως εξής:    

 

Κύριε Δήμαρχε, κάνοντας έναν συνοπτικό απολογισμό στο μέχρι σήμερα έργο σας, που θα στεκόσασταν;

Θα επιχειρήσω ένα συνοπτικό απολογισμό τονίζοντας ότι εδώ και χρόνια εργαζόμαστε πάνω σε έναν άξονα που συνθέτει τις προσδοκίες της ανάπτυξης με τις απαιτήσεις αναβάθμισης της ποιότητας ζωής, του περιβάλλοντος και της καθημερινότητας των δημοτών μας. Στο πλαίσιο αυτό συγκροτούμε τη νέα ταυτότητα του Δήμου, αναδεικνύουμε δηλαδή την πολιτισμική μας ακτινοβολία, με πρωτεύοντα στόχο την ένταξη της αρχαίας και νεότερης μεταλλευτικής Λαυρεωτικής και του Γεωπάρκου στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, η οποία κατόπιν πρόσφατης ενημέρωσης   που είχαμε πραγματοποιήθηκε.

Ενώ παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται τα εμβληματικά έργα της πολιτισμικής μας και ιστορικής μας ταυτότητας, όπως η αναστήλωση της Γαλλικής Σκάλας, που είναι στην τελική ευθεία, η έναρξη εργασιών στο κτήριο μνημείο Ευτέρπη, η ολοκλήρωση του Πολιτιστικού Κέντρου Ποντίων, η δημοπράτηση ανακατασκευής δύο κτιρίων 1.000 τ.μ. του Πολιτιστικού Κέντρου Λαυρίου, η μεταστέγαση του Ορυκτολογικού Μουσείου, η ανάδειξη του κτιρίου ΠΑΡΩΝ στη Καμάριζα, καθώς και η υπογραφή σύμβασης και έναρξης εργασιών πλήρους ανακαίνισης και ανάδειξης του Κτιρίου Μπία στη Κερατέα, όπου θα στεγαστεί το Λαογραφικό μας Μουσείο. 

Ταυτόχρονα δουλεύουμε για την αναβάθμιση των υποδομών και της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. 

Η ολοκλήρωση του έργου οδοφωτισμού όλου του Δήμου με LED, η αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών (κατασκευή στίβου στο δημοτικό στάδιο Βογιατζής), δημοπράτηση γηπέδου ποδοσφαίρου 9Χ9, καθώς και 2 γηπέδων τένις και γηπέδου 5Χ5 στο δημοτικό   στάδιο Κερατέας, η ολοκλήρωση τριών πρότυπων  πιστοποιημένων Παιδικών Χαρών στην Κερατέα, τα έργα οδοποιίας που διατρέχουν όλο το Δήμο με ασφαλτόστρωση150   χλμ   αγροτικών και αστικών οδών, η ριζική ανακατασκευή του Βιολογικού και η αντικατάσταση   σωλήνων ύδρευσης στη Κερατέα, η αποκατάσταση του ιστορικού Φοινικοδάσους είναι έργα που κινούνται  στην κατεύθυνση αυτή. 

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα δημοπρατείται «Το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου – Open Mall» στην Κερατέα συγχρόνως με την ανάπλαση της κεντρικής οδού που ήδη δημοπρατήθηκε, με στόχο αφενός να δημιουργηθεί ένα ελκυστικό εμπορικό αστικό περιβάλλον, αφετέρου να αναβαθμιστεί η πόλη στο επίπεδο της κυκλοφορίας, των μετακινήσεων, της λειτουργικότητας και της ασφάλειας. Η επιλογή της ίδρυσης και στέγασης του Πολεοδομικού Γραφείου στην Κερατέα σηματοδοτεί το ενδιαφέρον του Δήμου για την πρόοδο και εξέλιξη όλων των πολεοδομικών μελετών, καθώς και την εκτέλεση όλων των αναγκαίων έργων υποδομής στις περιοχές επέκτασης του σχεδίου πόλης Κερατέας.

 

Θα έλεγε κανείς ότι επίσης ένα σημαντικό στοιχείο από το 2019 είναι η καλή συνεργασία με την αντιπολίτευση;

Όπως ακριβώς το περιγράφετε! Αυτό το περιβάλλον συμπόρευσης, αυτό το ενωτικό κλίμα που δημιουργήσαμε για το Δήμο μας αποτελεί κοινή κατάκτηση των παρατάξεων μας, με μείζονα σημασία για τον τόπο μας και τους δημότες μας. 

Με τον Κώστα Λεβαντή και τον Σταύρο Κρητικό εκτιμήσαμε ότι η επόμενη ημέρα για το Δήμο Λαυρεωτικής είναι πολύ μεγάλη για να χωρέσει στα χέρια μιας μόνο παράταξης, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάσουμε με γενναιότητα τα χέρια και τις πλάτες. Θεωρώ ότι   αυτή η στάση είναι πολιτικά ώριμη, και αυτοδιοικητικά αναγκαία καθώς καταφέραμε να παραμερίσουμε αυτά που μας χωρίζουν και να προτάξουμε αυτά που μας ενώνουν,   καταφέραμε να παραμερίσουμε διαχωριστικές γραμμές που διαιρούν και πολώνουν την κοινωνία μας. Προτάξαμε τον πολλαπλασιασμό των δυνάμεων μας, προτάξαμε την ισχύ εν τη ενώσει στη βάση της κοινωνίας μας, προτάξαμε το σεβασμό στην άλλη άποψη, κυρίως προτάξαμε τη σύνθεση της εμπειρίας αλλά και των οραμάτων μας.

 

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή; 

Υπάρχουν πράγματι δύο σοβαρά θέματα, οι χειρισμοί των οποίων όμως γίνονται από την κεντρική διοίκηση. Μιλώ για το ζήτημα της ανάρτησης των δασικών χαρτών καθώς οι μελέτες στηρίχθηκαν σε μια απαρχαιωμένη και με διφορούμενους ορισμούς δασική νομοθεσία, σε σημείο που συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν δυσεπίλυτα προβλήματα με το ελληνικό δημόσιο που φτάνουν μέχρι και την αμφισβήτηση της κυριότητας των περιουσιών τους. Μιλώ επίσης για το μείζον θέμα της παράλογης διεκδίκηση των περιουσιών –ιδιοκτησιών των συμπολιτών μας από το Ελληνικό Δημόσιο, κατά την ανάρτηση των κτηματολογικών διαγραμμάτων. Για τα δύο αυτά ζητήματα θέλω να είμαι σαφής, εξαντλούμε το σύνολο των δυνατοτήτων παρέμβασης και διεκδίκησης στα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να επιλυθούν, με τρόπο δίκαιο και ορθολογικό.

 

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας ενόψει της θερινής περιόδου, που είναι πάντα ιδιαίτερη για την περιοχή λόγω της σημαντικής προσέλευσης λουομένων;

Βασική μας προτεραιότητα είναι η προετοιμασία μας για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης από μια φωτιά. Πολλές φορές η περιοχή μας βρέθηκε στη δίνη εμπρησμών, αλλά και λόγω της κλιματικής αλλαγής αντιμετωπίζουμε πάντα μια τέτοια απειλή. Από την πλευρά μας διαθέτουμε 15 οχήματα μικρά και μεγάλα, 2 υδροφόρες, 40 εργαζόμενους στην Πολιτική Προστασία και 150 εθελοντές. Επισταμένως καθαρίζουμε τις δασικές εκτάσεις από το Σούνιο έως το Λιμάνι του Πασσά και τις περιοχές  Διόνυσος και Κακή Θάλασσα στην Κερατέα. Ολοκληρώσαμε εδώ και δύο χρόνια τη διάνοιξη του δρόμου Λαυρίου – Σουνίου ώστε να διευκολύνεται η διέλευση πυροσβεστικών οχημάτων και πολιτών και τοποθετήσαμε 3 δεξαμενές ανοικτού τύπου για τον εφοδιασμό των πυροσβεστικών ελικοπτέρων και των υδροφόρων, ενώ αμέσως μετά την τραγωδία στο Μάτι με πινακίδες σηματοδοτήσαμε στην περιοχή του Σουνίου τις διεξόδους προς τη θάλασσα. Η Πολιτική Προστασία σε ένα δήμο σαν το δικό μας και με δεδομένη την κλιματική κρίση είναι ένας τομέας δυναμικός, που χρειάζεται διαρκή εκσυγχρονισμό και στελέχωση, συνεχή οργάνωση και συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, μόνιμη επαγρύπνηση. Εκτιμώ ότι αυτό κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια με συνέπεια και ευθύνη. Τόσο απέναντι στους συμπολίτες μας, όσο απέναντι και στον περιβαλλοντικό μας πλούτο. 

 

Οι δήμοι της Ανατολικής Αττικής επλήγησαν περισσότερο από την ενεργειακή κρίση. Πως την αντιμετωπίσατε τελικά; 

Είναι αυτονόητο ότι το μεγάλο έργο οδοφωτισμού με λαμπτήρες LED βοήθησε καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας, ως εκ τούτου είχε ευεργετικά αποτελέσματα για   τα οικονομικά του Δήμου μας. Επίσης, με την ενεργειακή αναβάθμιση πολλών δημοτικών δομών αντιμετωπίσαμε το ζήτημα του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας. Το μεγάλο πρόβλημα ήταν η αύξηση των καυσίμων, το οποίο καλύφθηκε λόγω της οικονομικής ευρωστίας του Δήμου. Αυτό το τελευταίο σε ένα δήμο σαν τον δικό μας, μεγάλης έκτασης και πολλαπλών απαιτήσεων είναι και το μεγαλύτερο αγκάθι της ενεργειακής κρίσης.

 

Είστε ικανοποιημένος από τη συνεργασία σας με την Περιφέρεια;

Με τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, αλλά και τους αντιπεριφερειάρχες έχουμε μια εξαιρετικά καλή συνεργασία σε όλα τα πεδία. Τόσο σε ό,τι αφορά τη συνεργασία μας για την ένταξη και την υλοποίηση αναγκαίων έργων και έργων που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των δημοτών, όσο και σε επιχειρησιακά ζητήματα. Θέλω να τονίσω αυτή την τελευταία διάσταση της συνεργασίας μας, καθώς πέρσι το καλοκαίρι με την επιχειρησιακή συνδρομή και της Περιφέρειας καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε μια πολύ επικίνδυνη φωτιά και να σωθεί ο Δρυμός του Σουνίου χωρίς παράλληλα να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. 

 

Ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά σας για το Κέντρο Υγείας Λαυρίου;

Τα Κέντρα Υγείας για το Δήμο μας και στο Λαύριο, και στην Κερατέα αποτελούν ένα σημαντικό πυλώνα για τη δημόσια υγεία, για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Η κρίση στην οποία είχε περιέλθει το Κέντρο Υγείας Λαυρίου αντιμετωπίστηκε από όλες τις παρατάξεις του Δήμου αλλά και τους δημότες μας αποφασιστικά και ενωτικά. Σήμερα πια έχουν ληφθεί κάποια έκτακτα μέτρα ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του. Από την πλευρά μας βεβαίως παραμένουμε σταθεροί στη θέση μας και διεκδικούμε το δυνατόν συντομότερο να γίνουν μόνιμες προσλήψεις ώστε να καλυφθούν οριστικά οι πάγιες ανάγκες των δημοτών του Δήμου Λαυρεωτικής. Παρακολουθούμε στενά όλες τις εξελίξεις και παραμένουμε ενεργοί και δραστήριοι για κάθε εξέλιξη. 

 

Έχετε πάρει τις αποφάσεις σας ενόψει των δημοτικών εκλογών;

Έχω διατελέσει 2 θητείες ως  δήμαρχος προ Καλλικράτη και βρισκόμαστε στο τέλος της δεύτερης θητείας στον καλλικρατικό Δήμο Λαυρεωτικής. Θα πω ρητά και κατηγορηματικά ότι ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης είναι αυτός ο δημόσιος χώρος, ο οποίος με ενδιαφέρει αποκλειστικά και αδιάλειπτα. Η δυνατότητα της άμεσης παρέμβασης για τη βελτίωση της καθημερινότητας του τόπου μας και της ποιότητας της ζωής μας, αλλά και η δυνατότητα υλοποίησης ενός στρατηγικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση της ταυτότητας του Δήμου μας, θεωρώ ότι είναι δύο στοιχεία που ενυπάρχουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα οποία με συγκινούν όσο τίποτε άλλο. Αυτονόητα η παραμονή ενός δημάρχου στη διοίκηση εξαρτάται από τις διαθέσεις του και τις προθέσεις του, αλλά και από την αποδοχή και την  επιδοκιμασία των δημοτών του. Θεωρώ ότι στην περίπτωσή μας συντρέχουν και τα δύο. Στη βάση αυτή η υποψηφιότητά μου είναι δεδομένη.