Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

της Μάρθας Λεκκάκου

«Η Νέα Δημοκρατία έχει μια πολύ ξεκάθαρη άποψη για το πώς θέλει να συνεχίσει τον μεταρρυθμιστικό δρόμο που έχει χαράξει, ενώνοντας πολιτικές δυνάμεις οι οποίες δεν προέρχονται κατ’ ανάγκη από τον δικό της χώρο, αλλά πιστεύουν σε έναν υγιή πατριωτισμό και σε έναν ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της χώρας», δηλώνει στην Today Press η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Αθηνών,  Άννα Ροκοφύλλου. 

Η  νομικός, πολύπειρη αυτοδιοικητική και μητέρα ενός 17χρονου γιου, τονίζει ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή για την ανάπτυξη της πατρίδας μας! Γιατί ένα είναι το κοινό όραμα όλων μας: μια καλύτερη Ελλάδα! Κι αυτό είναι το συγκλονιστικό: διαφορετικοί άνθρωποι μαζί, με κοινή στόχευση. Τελικά ο Μητσοτάκης πέτυχε κάτι μοναδικό: εμπιστοσύνη κι έμπνευση. Και γι΄ αυτά τον ευχαριστώ!».

Ως κόρη ενός παλαιού, υψηλόβαθμου, ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, του Χρήστου Ροκόφυλλου, αυτές οι απόψεις έχουν τη δική τους, ιδιαίτερη πολιτική σημασία, διότι περιγράφουν με καθαρότητα και μετριοπάθεια το διακύβευμα των εκλογών. 

Ολόκληρη η συνέντευξη της Άννας Ροκοφύλλου:

 

Γιατί ΝΔ στις επικείμενες εθνικές εκλογές; 

Στις προσεχείς κάλπες, οι πολίτες θα κληθούν  να συγκρίνουν την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ με την τετραετία Νέας Δημοκρατίας.  Εδώ η επιλογή είναι  πολύ καθαρή. Οι πολίτες θυμούνται τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, δεν τα έχουν ξεχάσει.  Θυμόμαστε τα capital controls, τις περικοπές στις συντάξεις, την επιδρομή των φόρων που διέλυσε τη μεσαία τάξη, το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο. Την τετραετία 2015-2019, την ώρα που η ευρωπαϊκή οικονομία αναπτυσσόταν γρήγορα, εμείς ήμασταν καθηλωμένοι στη στασιμότητα, παρίες της Ευρώπης, περιθωριοποιημένοι ή και αποκλεισμένοι.

Οι πολίτες, επίσης δεν ξεχνούν την Ειδομένη και τη Μόρια, τους χιλιάδες εξαθλιωμένους πρόσφυγες στις πλατείες και τα πάρκα, την πολιτική των ανοιχτών, ξέφραγων συνόρων. Ας μην ξεχνούμε ότι το 2015 εκλέχτηκε μια αριστερή λαϊκιστική κυβέρνηση, που για να κυβερνήσει δεν δυσκολεύτηκε να συνεργαστεί με ένα κόμμα της ακροδεξιάς, γεγονός που βεβαιώνει πως οι λαϊκιστές έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους, είτε ανήκουν στην αριστερά είτε στη δεξιά.

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ άλλαξε με πείσμα και με πρόγραμμα τα δεδομένα.  Κατάφερε να πετύχει μια οικονομία η οποία είναι εξωστρεφής. Αναπτυσσόμαστε με σχεδόν 6%, διπλάσιο ρυθμό από αυτόν της Ευρωζώνης και τριπλάσιο του χρόνου. Η Ελλάδα πρωτοστατεί στην ψηφιοποίηση του κράτους και την ανάπτυξη, όπως αναγνώρισε πρόσφατα και ο «Economist» που μας κατέταξε στη θέση του πρωταθλητή της πιο ευχάριστης οικονομικής έκπληξης παγκόσμιας για το 2022. Παράλληλα στηρίζει τους πολίτες, παρά τις διαδοχικές κρίσεις (μεταναστευτικό, πανδημία, ενεργειακή κρίση). Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ από το ξεκίνημα της θητείας της προχώρησε σε 50 μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Παράλληλα εφάρμοσε δραστικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, την τόνωση της απασχόλησης, τη βελτίωση του εισοδήματος των πολιτών. Για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια αυξήθηκαν οι συντάξεις, ενώ αυξήθηκε τρεις φορές ο κατώτατος μισθός. Επιδοτούνται διαρκώς οι λογαριασμοί ρεύματος με σχεδόν 100% απορρόφηση των αυξήσεων για τα κοινωνικά τιμολόγια. Με τις κάρτες καυσίμων και αγορών στηρίχθηκαν και τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, την ώρα που κλονίζονταν στην Ευρώπη και τον κόσμο δυνατές οικονομίες. Και, βέβαια, ενισχύσαμε την άμυνα της χώρας, σφραγίσαμε τα σύνορά μας, και έχουμε αναδειχθεί ως ο απόλυτα σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή.

Δεν συγκρίνεται, επομένως, το κυβερνητικό έργο των δύο κομμάτων. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η Νέα Δημοκρατία έχει μια πολύ ξεκάθαρη άποψη για το πώς θέλει να συνεχίσει τον μεταρρυθμιστικό δρόμο που έχει χαράξει, ενώνοντας πολιτικές δυνάμεις οι οποίες δεν προέρχονται κατ’ ανάγκη από τον δικό της χώρο, αλλά πιστεύουν σε έναν υγιή πατριωτισμό και σε έναν ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της χώρας.

 

 «Θέλω να είμαι μέρος μια καλύτερης Ελλάδας, με τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη στον πυρήνα της»

 

–     Γιατί σταυρός στην Άννα Ροκοφύλλου στην Α΄Αθηνών; 

Κατ΄αρχήν, σταυρός σε γυναίκες! Δεν αρκεί οι γυναίκες απλά να περιλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια των κομμάτων. Πρέπει και να ψηφίζονται και να εκλέγονται. Η παρουσία τους, η εμπειρία τους, το πνεύμα τους είναι απαραίτητα για το κοινοβούλιο. Εύχομαι η σύνθεση της επόμενης Βουλής να περιλαμβάνει πολύ περισσότερες γυναίκες από όλα τα κόμματα.

Η δική μου συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας έχει ταυτόχρονα έναν γλυκύ ρομαντισμό αλλά και έναν δυναμικό ρεαλισμό. Θέλω να είμαι μέρος μια καλύτερης Ελλάδας, με τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη στον πυρήνα της. Ταυτόχρονα έχω διαγράψει μια αυθύπαρκτη και δυνατή πορεία 30 ετών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχω μια πλούσια επαγγελματική και πολιτική εμπειρία που δεν θέλω και δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Μπορεί να κεφαλαιοποιηθούν προς όφελος όλων των πολιτών και περισσότερο των γυναικών,  για τα δικαιώματα των οποίων εργάστηκα συστηματικά και συνεχίζω να δουλεύω. 

Αναγνωρίζω ότι στην Α΄ Αθήνας καλούμαι να συναγωνιστώ με σπουδαία πολιτικά στελέχη, πολιτικούς που έχουν γράψει σημαντική κοινοβουλευτική ιστορία. Όμως, συνεχίζοντας να πολιτεύομαι με ευγένεια και δυναμισμό, όπως έκανα πάντα στον Δήμο της Αθήνας, ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη διευρύνοντας τα ιδεολογικά όρια του ψηφοδελτίου της Α΄Αθήνας, και συντάσσομαι μαζί του για να δυναμώσουμε την κοινωνική συνοχή, να στηρίξουμε τις ευάλωτες ομάδες, να δώσουμε στους νέους και τις νέες την ελπίδα για ένα σταθερό μέλλον σε μια περήφανη πατρίδα, να προσφέρουμε στις γυναίκες και τα κορίτσια τη δυνατότητα να ζουν με ασφάλεια και να ξεδιπλώνουν τα όνειρά τους χωρίς να περιορίζονται από το φύλο τους.

 

–   Έχει ειπωθεί ότι είστε η προσωποποίηση της διεύρυνσης της ΝΔ. Τι λέτε για αυτό; 

Είναι γνωστό ότι δεν προέρχομαι από την κομματική κοίτη της Νέας Δημοκρατίας. Πολιτεύτηκα με το ΠΑΣΟΚ, ιδεολογικό χώρο τον οποίο υπηρέτησε η οικογένειά μου. Όμως το ΠΑΣΟΚ απομακρύνθηκε από τις αρχές μου και τις προσδοκίες μου για τη δημιουργία μιας φωτεινής και προκομένης Ελλάδας. 

Ωστόσο, δεν είμαι μόνο εγώ η προσωποποίηση της διεύρυνσης της Νέας Δημοκρατίας, αφού καθημερινά συντάσσονται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πολιτικά και κομματικά στελέχη όλων των ιδεολογικών χώρων και προσανατολισμών του δημοκρατικού τόξου, σε όλη την Ελλάδα. Δεν γίνεται αλλιώς! Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή για την ανάπτυξη της πατρίδας μας!  Γιατί ένα είναι το κοινό όραμα όλων μας: μια καλύτερη Ελλάδα! Κι αυτό είναι το συγκλονιστικό: διαφορετικοί άνθρωποι μαζί, με κοινή στόχευση. Τελικά ο Μητσοτάκης πέτυχε κάτι μοναδικό: εμπιστοσύνη κι έμπνευση. Και γι΄ αυτά τον ευχαριστώ!

–   Είναι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας μονόδρομος; Εάν δεν επιτευχθεί στις δεύτερες κάλπες με ποιον ή ποιους πιστεύετε ότι πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση η Ν.Δ; 

Οι επόμενες εκλογές είναι από τις πιο κρίσιμες της μεταπολίτευσης. Για δύο λόγους: η χώρα χρειάζεται  σταθερό τιμόνι και παράλληλα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον σκόπελο  που λέγεται απλή αναλογική, μια επιλογή που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν την ήττα του το 2019 ποντάροντας στην ακυβερνησία. Γι΄ αυτό η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δίνει στην κάλπη της 21ης Μαΐου το βάρος της τελικής, γιατί αυτή θα καθορίσει τελικά ποιος θα κυβερνήσει. Ναι, στόχος μας είναι ένας: αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία για μια αυτοδύναμη Ελλάδα. Και ο στόχος αυτός δεν είναι άπιαστος. Παρά τις τεράστιες προκλήσεις που η κυβέρνηση καθημερινά καλείται να αντιμετωπίσει, με τελευταία το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη,  οι πολίτες θα κρίνουν το συνολικό έργο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη τα 4 χρόνια, θα συγκρίνουν το προφίλ της χώρας μας την εποχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή Ελλάδα και θα αποφασίσουν. ΄Ηδη οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ανάκαμψη του κόμματος και συσπείρωση οπαδών και ψηφοφόρων.

Όσο για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι δεν είναι σημαντικό ζήτημα αν θέλουμε ή δεν θέλουμε και με ποιους συνεργασία,  όσο ποιο είναι εκείνο το σχήμα που θα κριθεί ως πιο αποτελεσματικό για το μέλλον της χώρας. Και σίγουρα το σχήμα αυτό δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα της απλής αναλογικής.

Ωστόσο, όπως είπαμε και πριν,  η Νέα Δημοκρατία είναι μια ανοιχτή παράταξη που έχει ενσωματώσει στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους, συνεχίζει να εντάσσει και να ενσωματώνει νέα πρόσωπα και νέες ιδέες. Ο Πρωθυπουργός τη χαρακτήρισε ως «πολύ ευρύχωρη» παράταξη. Με τους όρους αυτούς η αυτοδυναμία είναι απολύτως εφικτή. Και καθώς πλησιάζουν οι ημέρες των εκλογών, οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς και παλινδρομήσεις.

 

Άννα Ροκοφύλλου: «Καλύτεροι μισθοί για όλους»

–  Στις δια ζώσης συζητήσεις σας με πολίτες της Α’ Αθηνών, τι σας θέτουν ως  προτεραιότητες;  

Οι πολίτες της Α΄ Αθηνών αγωνιούν κυρίως για τα ζητήματα της ακρίβειας, της κατάστασης στον χώρο της υγείας και, φυσικά, για το θέμα της καθημερινής τους ασφάλειας. Αλλά, νομίζω, ότι είναι θέματα που απασχολούν όλους τους συμπολίτες μας σε όλη την Ελλάδα.

Γι αυτό, τη νέα τετραετία έχουμε θέσει ως στόχο τους καλύτερους μισθούς, και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Αν κερδίσαμε το στοίχημα της πρώτης τετραετίας που ήταν η μείωση των φόρων, θα κερδίσουμε και το στοίχημα της δεύτερης που είναι η αύξηση των μισθών. Και, ξέρετε, η αξιοπιστία λόγων και έργων είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα. Θυμίζω ότι αυξήσαμε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών με τη μείωση των φόρων και του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την τριπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, την αύξηση των συντάξεων, και, φυσικά, τη μείωση της ανεργίας από το 17% που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε 11%. Σ΄ αυτά προσθέστε την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, το «καλάθι του νοικοκυριού» και την «κάρτα αγορών». 

Δεύτερος στόχος μας είναι μια ολοκληρωμένη πολιτική υγείας που θα ξεκινά από την πρόληψη, την υγιεινή ζωή και την άθληση, με σύγχρονες μονάδες υγείας, κυρίως νοσοκομεία, και με δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους. ΄Ηδη έχουμε ξεκινήσει την αναμόρφωση του ΕΣΥ. Ο Ευαγγελισμός, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Αττικής λειτουργεί πλέον χωρίς ράντζα.

Ο τελευταίος προϋπολογισμός της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το 2019 προέβλεπε για την Υγεία 3,8 δισ. ευρώ και ο τελευταίος προϋπολογισμός αυτής της Κυβέρνησης  προβλέπει 5,2 δισ. ευρώ, δηλαδή 1,4 δισ. ευρώ περισσότερα. ΄Ηδη διασφαλίστηκαν  310 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών   80 νοσοκομείων και άνω των 250 εκατ. ευρώ για την πλήρη ανακαίνιση 157 κέντρων υγείας. Παράλληλα ακολουθήσαμε πολιτικές στήριξης της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και προστασίας των φθηνών φαρμάκων που ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε, εξυπηρετώντας πλήρως  τα συμφέροντα  των ακριβών φαρμάκων.

 

       Και φυσικά, στόχος μας είναι ένα πιο φιλικό κράτος που σε συνδυασμό με την πετυχημένη ψηφιακή επανάσταση που προκαλέσαμε, θα δημιουργήσει ένα πλαίσιο σεβασμού προς τους πολίτες, σταθερότητας και ασφάλειας.

Όμως, δεν εθελοτυφλούμε. Υπάρχει δρόμος μακρύς ακόμη μπροστά μας με μεγάλες προκλήσεις και πολλά εμπόδια, όπως η σύγκρουση με τις διαχρονικές παθογένειες και το βαθύ κράτος. Αλλά μπορούμε πια να εγγυηθούμε στους πολίτες ότι είμαστε σε θέση να τους προσφέρουμε έναν καλύτερο και αποτελεσματικότερο κρατικό μηχανισμό.

  

Πριν από λίγα 24ωρα ψηφίσθηκε η τροπολογία της Κυβέρνησης για να αποτραπεί συμμετοχή του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στις επικείμενες εθνικές εκλογές. Πώς σχολιάζετε τη στάση των κομμάτων;

Είναι θλιβερό το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να ψηφίσει τη συμπληρωματική ρύθμιση για την ενίσχυση και τη θωράκιση της δικαστικής κρίσης που αποκλείει από τις εκλογές  εγκληματικές οργανώσεις που έχουν τη μορφή κόμματος. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει τη Χρυσή Αυγή ή το κόμμα Κασιδιάρη με κομματικό καιροσκοπισμό. Θυμίζω ότι ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή μαζί ψήφισαν τη διενέργεια του δημοψηφίσματος -παρωδία το 2015. Το 2016 ο τότε Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είχε δηλώσει ότι «στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι». Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2016 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και υπόδικοι χρυσαυγίτες πραγματοποιούσαν επικοινωνιακού τύπου επισκέψεις σε ακριτικά νησιά. Γιατί μας κάνει εντύπωση, λοιπόν, να ψηφίσουν προχθές την τροπολογία; 

Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε να στηρίξει την τροπολογία με επιχείρημα ότι η Κυβέρνηση άργησε να την φέρει. Τελικά τι απασχολεί τον ΣΥΡΙΖΑ;  Το πότε έπρεπε να  έρθει η τροπολογία ή το αν θα έπρεπε θωρακιστεί η απόφαση του Αρείου Πάγου να απαγορεύσει σε εγκληματικές οργανώσεις να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία; Όπως πάντα, θυσιάζουν την ουσία, αρνούνται να ψηφίσουν κάτι τόσο σημαντικό για τη Δημοκρατία μόνο και μόνο επειδή η πρόταση ήταν πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας. Ποιος, τελικά, μπορεί να τους εμπιστευτεί για το πώς θα κυβερνήσουν;