Ένα πάρκο που θα φέρει το όνομά του και θα φιλοξενεί την προτομή του αφιερώνει στον Μίκη Θεοδωράκη η πόλη της Αθήνας.

Ο ελάχιστος φόρος τιμής και μνήμης στον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη έγινε ομόφωνα δεκτός από το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας (24/4), έπειτα από πρόταση του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.

Το πάρκο, που μετονομάζεται σε «Πάρκο Μίκη Θεοδωράκη», βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βουτάδων, Πειραιώς και Ιεράς Οδού -κοντά στην Τεχνόπολη.

Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε ότι για τη δημιουργία της προτομής του Μίκη Θεοδωράκη, η οποία θα τοποθετηθεί στο πάρκο, ο Δήμος Αθηναίων θα προκηρύξει καλλιτεχνικό διαγωνισμό.

Μπακογιάννης: Μικρή και αυτονόητη η συμβολική απόδοση τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη

«Το χρέος μας προς τον οικουμενικό και σπουδαίο Μίκη Θεοδωράκη και στην παρακαταθήκη του είναι τεράστιο και ανεξόφλητο. Η δική μας συμβολική απόδοση τιμής είναι μικρή και αυτονόητη, μπροστά στο φως και την αξία του. Σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του είχε αναφέρει “σαν φύγω, η Ακρόπολη θα μου λείψει περισσότερο”. Την Ακρόπολη που έβλεπε μέσα από το σπίτι του, αποζητούσε ήδη προτού φύγει. Αυτή θα εξακολουθεί να ατενίζει…» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, απευθυνόμενος στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι αποφάσεις αυτές υλοποιούν τη δέσμευση που είχε αναλάβει ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021 η δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο, όταν ο μεγάλος συνθέτης έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών.

Τις συνεννοήσεις με την οικογένεια για τον τρόπο με τον οποίο η Αθήνα θα τιμούσε το «πέρασμα» του Μίκη Θεοδωράκη στην «αθανασία» ανέλαβε προσωπικά ο Κ. Μπακογιάννης.

Η οικογένεια συμφώνησε απολύτως με την επιλογή να δοθεί το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη στο συγκεκριμένο πάρκο και τη δημιουργία προτομής που θα απεικονίζει τη μορφή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Αθηναίων, ήδη από πέρυσι, έδωσε, από κοινού με τον ΣΕΓΑΣ, το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη στον ημιμαραθώνιο της Αθήνας, που αποτελεί ένα από τα κορυφαία αθλητικά γεγονότα της πόλης.