Έρχεται το… ΙΠΠΙΚΟ! Ο χώρος του Kέντρου μοιάζει με αστείρευτη δεξαμενή για τον Μητσοτάκη
17 °c
Athens
Today Press
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
Today Press
Home ΑΠΟΨΕΙΣ

Έρχεται το… ΙΠΠΙΚΟ! Ο χώρος του Kέντρου μοιάζει με αστείρευτη δεξαμενή για τον Μητσοτάκη

by todaypress
20/04/2023 16:08
in ΑΠΟΨΕΙΣ,
Έρχεται το… ΙΠΠΙΚΟ! Ο χώρος του Kέντρου μοιάζει με αστείρευτη δεξαμενή για τον Μητσοτάκη
Share on FacebookShare on Twitter

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

Του Ζαχαρία Ζούπη (Αναλυτής – Επικεφαλής ερευνών της Opinion Poll)

Μετά από καιρό, οι δημοσκοπήσεις συγκέντρωσαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η τραγωδία των Τεμπών δημιούργησε κάποιες αναταράξεις και μετακινήσεις ψηφοφόρων, χωρίς να φέρει ανατροπή συσχετισμών. 

Η Ν.Δ διατήρησε από τις πρώτες έρευνες που έγιναν ένα ορατό προβάδισμα, μειωμένο μεν αλλά ορατό, συνεχίζοντας να διατηρεί  προβάδισμα από το 2016. Οι σημαντικές φθορές (3%-4%) που εμφάνισε στις πρώτες έρευνες λίγες μέρες μετά τα Τέμπη, μέσα σε ένα πολύ φορτισμένο κλίμα, δεν μετανάστευσαν από την Ν.Δ προς άλλο κόμμα, αλλά προς την γκρίζα ζώνη. Ας σημειωθεί δε, ότι σ΄αυτές τις έρευνες εμφάνιζαν απώλειες και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο από τότε πραγματοποιήθηκε πια σειρά νέων ερευνών σε μια μεγαλύτερη χρονική απόσταση από το τραγικό συμβάν και υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για τα ευρήματα. 

Ουσιαστικά ολοκληρώθηκε ένας δεύτερος κύκλος ερευνών σε μια μεγαλύτερη χρονική απόσταση από το θλιβερό συμβάν και ενώ ανακοινώθηκε ο ακριβής χρόνος πραγματοποίησης των εκλογών.

Τι βασικά συμπεράσματα προκύπτουν από αυτές;

-Η Ν.Δ ανακτά ήδη τις μισές περίπου από τις απώλειες που είχε και δείχνει περιθώρια μεγαλύτερης ανάκαμψης στο επόμενο διάστημα. Αυτό γιατί βελτιώνονται οι επιδόσεις της σε σειρά δεικτών όπως αξιολόγηση έργου Κυβέρνησης και Πρωθυπουργού, δημοφιλία Πρωθυπουργού, αύξηση της εκτίμησης του Κ. Μητσοτάκη ως Πρωθυπουργός κ.ά

 

-Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ εμφανίζουν οριακή άνοδο των ποσοστών τους και μάλιστα μικρότερη από αυτή της Ν.Δ.

 

-Η διαφορά ανοίγει και πάλι και κατά μέσο όρο η Ν.Δ δείχνει να προηγείται κατά 5% του ΣΥΡΙΖΑ. Αν επιχειρήσει κάποιος να κάνει μια εκτίμηση ψήφου, η Ν.Δ βρίσκεται στην ζώνη του 34%-36%, ο ΣΥΡΙΖΑ στην ζώνη 28%-29% και το ΠΑΣΟΚ 9%-11%

 

-Η γκρίζα ζώνη μειώνεται αν και διατηρείται μεγάλη και το ενδιαφέρον είναι ότι αν κάποιος την διερευνήσει, θα κατανοήσει ότι η Ν.Δ διατηρεί μεγαλύτερα  αποθέματα και δεξαμενές ψηφοφόρων. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προκαταλάβει την τελική τους επιλογή, όπως και την περίπτωση επιλογής της αποχής ως συμπεριφορά, τουλάχιστον από ένα ποσοστό τους.

 

-Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει, πια, πιο ορατές από παλιότερα  απώλειες προς Κ.Κ.Ε, ΜΕΡΑ 25, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ κ.ά και αυτό τού δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα. Από την μια δεν μπορεί να πείσει ευρύτερα κεντρώα ακροατήρια, από την άλλη δεν μπορεί να εμφανιστεί ως αντισυστημική δύναμη έχοντας κυβερνήσει την χώρα. Γι αυτό και καταφεύγει σε μια αποιδεολογικοποιημένη, απολίτικη τακτική διευρύνσεων που όμως δημιουργεί σύγχυση σε αριστερές ζώνες ψηφοφόρων.

 

Γρήγορο come back

Το αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι η Ν.Δ εμφανίζει γρηγορότερους ρυθμούς επιστροφής στις προ Τεμπών δημοσκοπικές επιδόσεις της απ’ ότι αναμενόταν και από τους πιο αισιόδοξους αναλυτές. Αυτό αναδεικνύει την δυνατότητα που έχει – αν επαληθευτεί και στην συνέχεια αυτή η τάση –  να επανασυσπειρώσει  το σύνολο των απωλειών και να διευρύνει κι άλλο την διαφορά. Αναφερόμαστε σε δυνατότητα και όχι κάτι δεδομένο. Ωστόσο φαίνεται ότι πολλοί αναλυτές , κάποιοι πανεπιστημιακοί, αλλά και συνταγματολόγοι, που έχουν «ζηλέψει» την δουλειά των δημοσκόπων για άλλη μια φορά, διαψεύδονται. Η εκτίμηση ότι «Μητσοτάκης γιοκ», ότι «η Ν.Δ θα οδεύσει σε ήττα» κλπ, διαψεύδεται για άλλη μια φορά, όπως και πολλές φορές την τελευταία, ιδιαίτερα, χρονιά. Οι εκτιμήσεις αυτές, μάλλον, δείχνουν επιθυμία, ακόμα και «υπεράνω σκοπιμοτήτων» παραγόντων, παρά εκτίμηση που στηρίζεται σε δεδομένα και στοιχεία.

 Ποια είναι η εξήγηση 

Η ερμηνεία αυτού του φαινομένου που συμβαίνει πρέπει να αναζητηθεί:

ΠΡΩΤΟ: Στην κυριαρχία βασικά του Κ. Μητσοτάκη έναντι του Α. Τσίπρα, κάτι που φαίνεται και στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός, αλλά και στην συγκριτική αξιολόγηση για το ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα κρίσιμους τομείς, όπως εξωτερική πολιτική, εθνική ασφάλεια, οικονομία, ανάπτυξη, αναμόρφωση του Κράτους, μεταναστευτικό, αντιμετώπιση της παραβατικότητας.

ΔΕΥΤΕΡΟ: Στην αδυναμία της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης να πείσουν ότι διαθέτουν προτάσεις, συγκροτημένο σχέδιο για το μέλλον της χώρας, πειστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Κανείς δεν μπορεί να ανέβει ή να κερδίσει εκλογές βλαστημώντας, γκρινιάζοντας ή ισοπεδώνοντας τα πάντα. Κανείς δεν μπορεί να κερδίσει εκλογές περιμένοντας απλά να πέσει μόνος του ο αντίπαλός του. Έτσι, ακόμα και σοβαρά τμήματα της κοινής γνώμης που έχουν ενστάσεις , προβληματισμούς, ακόμα και αρνητική τοποθέτηση για την κυβέρνηση, δεν πείθονται ότι επί αυτής της κυβέρνησης, περίπου, πέθανε η μισή Ελλάδα επί πανδημίας και η άλλη μισή λιποθυμάει από τα οικονομικά προβλήματα, όπως και ότι είναι αντιδημοκρατική, παρακρατική, ακροδεξιά. Δεν πείθονται από τον μηδενισμό και τον στείρο αρνητισμό. Πολύ περισσότερο από τις εναλλακτικές προτάσεις διακυβέρνησης της χώρας, που έχουν καταθέσει.  Αν συνεχίσει έτσι η αντιπολίτευση, θα βρεθεί προ απροόπτων. 

ΤΡΙΤΟ: Η πλήρης κυριαρχία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο χώρο του Κέντρου, που φάνηκε να αμφισβητείται σε τμήματά του που ενοχλούνται από την κατάσταση λειτουργίας του Κράτους, την παραβατικότητα, τον τρόπο αντιπαράθεσης. Ωστόσο στον δεύτερο κύκλο ερευνών φαίνεται να επουλώνονται πληγές της Ν.Δ και σ΄αυτό τον χώρο. Για παράδειγμα, αν στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης προηγείται του Α. Τσίπρα κατά 15% στο σύνολο  της κοινής γνώμης, στο χώρο του Κέντρου επιλέγουν το σημερινό Πρωθυπουργό σχεδόν τριπλάσιοι! Αυτοδύναμη δε Κυβέρνηση Ν.Δ ή Κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό την Ν.Δ φαίνεται να επιλέγουν διπλάσιοι κεντρώοι απ΄ότι αυτοδύναμο ΣΥΡΙΖΑ ή Κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν και, φαίνεται αυτό να μην αλλάζει παρά τα όποια προβλήματα μπορεί να δημιουργήθηκαν, ότι οι κεντρώοι και οι κεντροαριστεροί μεταρρυθμιστές είναι κάτι σαν το «ιππικό» που δίνει υπεροχή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπεροχή που θα είναι ακόμα μεγαλύτερη αν αισθανθούν «κίνδυνο».

Αυτή είναι η εικόνα αυτή την στιγμή και σίγουρα όλοι περιμένουν τις δημοσκοπήσεις μετά το Πάσχα που θα συμπίπτουν και με την επίσημη προκήρυξη των εκλογών. Ας μη βιαστούν κάποιοι, ας περιμένουν τα αποτελέσματά τους. Αν όχι για άλλο λόγο, γιατί κινδυνεύουν να διαψευστούν και πάλι τόσο για τις πρώτες, όσο και για τις δεύτερες εκλογές. Γιατί όσοι έσπευσαν να πουν ότι πέραν των άλλων, έχει «καεί» και η αυτοδυναμία, ενδέχεται να διαψευστούν και πάλι. 

Γιατί αν τώρα η εκτίμηση ψήφου από τις έρευνες δίνουν στη Ν.Δ ποσοστό 34%-36% και αυτό επαληθευτεί και στην κάλπη, ποιος είναι σίγουρος από τώρα ότι ένα 37%-38% στις δεύτερες εκλογές είναι ένας άπιαστος στόχος;

Ας περιμένουν λοιπόν, ας περιμένουμε…. 

Τίποτα δεν μένει σταθερό στην πολιτική και αυτό ας το έχουν στη σκέψη τους όλα τα κομματικά επιτελεία.

Tags: ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣΕΚΛΟΓΕΣΖΑΧΑΡΙΑΣ ΖΟΥΠΗΣΙΠΠΙΚΟ
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο X
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο App Store
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο Google Play

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παραδίδεται η ΝΑΖΙστική Γερμανία: Περισσότερα θύματα από τα μέτωπα και τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως έχει ο λιμός στην Κατεχόμενη Ευρώπη (μέρος 1ο)
ΑΠΟΨΕΙΣ

Παραδίδεται η ΝΑΖΙστική Γερμανία: Περισσότερα θύματα από τα μέτωπα και τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως έχει ο λιμός στην Κατεχόμενη Ευρώπη (μέρος 1ο)

18/05/2025 08:02
Βαθύ κράτος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Βαθύ κράτος

17/05/2025 20:31
Τα κίνητρα – Οι επικίνδυνες προεκτάσεις: Γιατί ο Πούτιν δεν πήγε στη Κωνσταντινούπολη; Που οδηγούμαστε;
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα κίνητρα – Οι επικίνδυνες προεκτάσεις: Γιατί ο Πούτιν δεν πήγε στη Κωνσταντινούπολη; Που οδηγούμαστε;

17/05/2025 12:05
Η Eurovision και η φαντασίωση της ευρωπαϊκής αποδοχής
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Eurovision και η φαντασίωση της ευρωπαϊκής αποδοχής

17/05/2025 11:00
Δημήτρης Καμπούρακης: Ο πολίτης, το app και το διαστημόπλοιο: Σημειώσεις από ένα μέλλον που ήρθε χωρίς manual
ΑΠΟΨΕΙΣ

Δημήτρης Καμπούρακης: Ο πολίτης, το app και το διαστημόπλοιο: Σημειώσεις από ένα μέλλον που ήρθε χωρίς manual

17/05/2025 09:02
Γιάννης Καντέλης: Το μπαράζ διπλωματικών επαφών και τα εξοπλιστικά
ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιάννης Καντέλης: Το μπαράζ διπλωματικών επαφών και τα εξοπλιστικά

17/05/2025 08:02
Αστερομάτα 2.0
ΑΠΟΨΕΙΣ

Αστερομάτα 2.0

17/05/2025 00:05
Χάρης Μαμουλάκης: Παραγωγική Ανασυγκρότηση: Μονόδρομος η ποιότητα και η μοναδικότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ

Χάρης Μαμουλάκης: Παραγωγική Ανασυγκρότηση: Μονόδρομος η ποιότητα και η μοναδικότητα

12/05/2025 13:35
Κώστας Λασκαράτος: Αντίφαση
ΑΠΟΨΕΙΣ

Κώστας Λασκαράτος: Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας

12/05/2025 13:15

ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΟΡΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ TP ONLINE

Aρ.Φύλλου #157


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συνταγή Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ: Σχέδιο για τους ψηφοφόρους του καναπέ!
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνταγή Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ: Σχέδιο για τους ψηφοφόρους του καναπέ!

19 Μαΐου 2025

...

Read moreDetails

Τα μηνύματα Μητσοτάκη από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωπη με τρία μέτωπα

Today Press

Χρήσιμα

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Social Media

Newsletter

Newsletter

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved
Powered by FOCUS ON GROUP

No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved
Powered by FOCUS ON GROUP