Το Σάββατο 22 Απριλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφτεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με το αίτημα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης των εκλογών ώστε αυτές να διεξαχθούν στις 21 Μαΐου, κηρύσσοντας και επισήμως την προεκλογική περίοδο.

Η διάλυση της Βουλής και η επίσημη προεκλογική περίοδος

Στη συνέχεια αναμένεται να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και θα θυροκολληθεί στη Βουλή, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις εκλογές 2023. Ουσιαστικά η Βουλή δεν έχει λόγο να ανοίξει ξανά, παρά μόνο για τη θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυσή της. Αυτό μπορεί να γίνει 22-30 μέρες πριν τις εκλογές, δηλαδή το διάστημα 22-28 Απριλίου.

Το 10ήμερο των διερευνητικών εντολών

Μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, τυπικά ακολουθεί ένα 10ήμερο διερευνητικών εντολών, ωστόσο το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μπορεί και να είναι μικρότερο, ανάλογα με τον χρόνο που θα τις κρατήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί.
Στο 10ήμερο μετά τις κάλπες, που θα έχει ολοκληρωθεί και τυπικά η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων από δικαστήρια και θα έχουν επικυρωθεί οι εκλεγμένοι βουλευτές, θα συγκληθεί η νέα Βουλή. Σημειώνεται, όμως, ότι δεν είναι ακόμα βέβαιο αν θα γίνει παράλληλα με τις διερευνητικές ή μετά. Το πιθανότερο είναι να συγκληθεί αρχές Ιουνίου.

Τυπικά η Βουλή θα χρειαστεί δύο συνεδριάσεις, δηλαδή δύο ημέρες: μία για την ορκωμοσία της νέας Βουλής και μία για την εκλογή του νέου προεδρείου. Αμέσως μετά η Βουλή μπορεί να διαλυθεί στις αρχές Ιουλίου για τη διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών, αν αυτές χρειαστούν.

Ποιοι υπουργοί αλλάζουν

Με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου θα δρομολογηθούν και δύο αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Η αντικατάσταση του μέχρι σήμερα κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, από τον Υπουργό Επικρατείας Aκη Σκέρτσο, καθώς ο κ. Οικονόμου ως υποψήφιος με τη ΝΔ στη Φθιώτιδα θα εμπίπτει στους περιορισμούς του νόμου για τις εμφανίσεις του στα ΜΜΕ. Και η τοποθέτηση υπηρεσιακού Υπουργού Εσωτερικών που θα αναλάβει τη διεξαγωγή των εκλογών, στη θέση του Μάκη Βορίδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να εκκινήσει την επίσημη προεκλογική εκστρατεία από την Κρήτη και δη από τον τόπο καταγωγής του τα Χανιά, στα οποία και θα περιοδεύσει το Σάββατο 22 Απριλίου, ενώ την επόμενη μέρα (23/4) θα επισκεφτεί το Ρέθυμνο. Ο ίδιος έχει θέσει από τις προηγούμενες εκλογές ως στοίχημα τη νίκη της ΝΔ για πρώτη φορά στο νησί.