Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) και οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν (SAF) ξεκίνησαν να ανταλλάσσουν πυρά από το πρωί του Σαββάτου. Τουλάχιστον τρεις άμαχοι έχουν σκοτωθεί, ενώ τραυματίστηκαν και Έλληνες.
Ειδικότερα, δύο Έλληνες τραυματίστηκαν στο Χαρτούμ από ρουκέτα που έπεσε κοντά σε εκκλησία, μετά το τέλος της Αναστάσιμης λειτουργίας, σύμφωνα με ό,τι ανέφερε σε αποκλειστική επικοινωνία με την ΕΡΤ ο μητροπολίτης Νουβίας Σάββας.
Η μαρτυρία του Μητροπολίτη Νουβίας και παντός Σουδάν Σάββα στην ΕΡΤ:
«Ήρθαν δυο Έλληνες και μας ειδοποίησαν ότι πρέπει να σταματήσουμε γιατί έξω από το ναό έχει πολλά τάνκ, πολύ στρατό και είναι επικίνδυνη η κατάσταση. Συντομεύσαμε τη λειτουργία όμως είχαμε ένα δυσάρεστο γεγονός καθώς αυτοί οι Έλληνες βγαίνοντας έξω από την εκκλησία και κατευθυνόμενοι προς το σπίτι τους, γιατί μένουν μέσα στην ελληνική κοινότητα, έπεσε δίπλα τους μια ρουκέτα και τους τραυμάτισε πολύ σοβαρά. Είναι στο νοσοκομείο, περιμένουμε να δούμε αν θα τους χειρουργήσουν ή όχι.
»Χτυπάνε τη Μητρόπολη με σφαίρες, υπάρχουν ελληνικές σημαίες απ’ έξω και ποτέ δεν έχει γίνει ξανά αυτό. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη από παντού βγαίνουν καπνοί. Προφανώς έχουν χτυπήσει υπουργεία γιατί γύρω από τη Μητρόπολη είναι τα υπουργεία εξωτερικών, εσωτερικών, δικαιοσύνης, το παλάτι. Προφανώς χτυπάνε τα υπουργεία απ’ ότι φαντάζομαι γιατί δεν μπορείς να βγεις έξω είναι πολύ επικίνδυνο.»
Φωτιές έχουν ξεσπάσει σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας του Σουδάν, όπως φαίνεται και σε βίντεο, ενώ στον ουρανό έχει σηκωθεί καπνός και πετούν μαχητικά αεροσκάφη.
Μια διετής συμφωνία διαμοιρασμού της εξουσίας με τον στρατό διεκόπη από στρατιωτικό πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021. Ο λαός του Σουδάν αντιστάθηκε και πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Από τότε έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 100 άνθρωποι.
Οι συγκρούσεις του Σαββάτου εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα στο βόρειο, δυτικό και νότιο Νταρφούρ, όπου η RSF έχει ισχυρή παρουσία.
Σουδάν: Ο στρατός δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει διάλογος με τις RSF, πριν τη διάλυσή τους
Πάντως, οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν απέρριψαν κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης ή διαλόγου με τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) της χώρας.
«Δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις ή διάλογος μέχρι τη διάλυση των παραστρατιωτικών RSF», έγραψαν οι ένοπλες δυνάμεις στη σελίδα τους στο Facebook.
Τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν στο Σουδάν, εν μέσω των συγκρούσεων -Εκρήξεις, μαχητικά αεροσκάφη στον ουρανό
Η Επιτροπή Ιατρών του Σουδάν δήλωσε ότι δύο πολίτες σκοτώθηκαν στο αεροδρόμιο της χώρας και ένας άλλος άνδρας πυροβολήθηκε στην πολιτεία του Βόρειου Κορντοφάν. Η επιτροπή δεν διευκρίνισε πώς πέθαναν οι δύο άνθρωποι στο αεροδρόμιο, αλλά δήλωσε ότι δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε όλη τη χώρα, με ορισμένους να βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.
Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, πυρά ακούγονταν σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας του Σουδάν, ενώ σημειώθηκαν εκρήξεις και καπνός φαινόταν πάνω από τα σπίτια. Παράλληλα, σε βίντεο φαίνονται μαχητικά αεροσκάφη να πετούν κοντά στα κτίρια.
Οι συγκρούσεις έγιναν με αφορμή μια διαφωνία σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για την ενσωμάτωση των RSF στις SAF στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τους πολίτες που ηγήθηκαν των διαδηλώσεων κατά του πρώην προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ το 2019.
Ασαφής η κατάσταση στις συγκρούσεις του Σουδάν
Ο αρχηγός του σουδανικού στρατού, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν, δήλωσε στο Al Jazeera σε συνέντευξή του ότι ο στρατός έχει υπό τον έλεγχό του το προεδρικό μέγαρο, το στρατιωτικό αρχηγείο και το αεροδρόμιο.
Ο πρώην πολιτικός πρωθυπουργός του Σουδάν Αμπντάλα Χαμντόκ ανάρτησε βίντεο στο Twitter, ζητώντας αποκλιμάκωση από τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) και τις ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν (SAF). Ο Χαμντόκ κάλεσε τον σουδανικό λαό να σταθεί ενωμένος και να απορρίψει τον πόλεμο και ζήτησε από τη διεθνή και περιφερειακή κοινότητα να παρέμβει, προειδοποιώντας ότι πόλεμος στο Σουδάν σημαίνει πόλεμος σε ολόκληρη την περιοχή.
Ο στρατός απέρριψε τους ισχυρισμούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) ότι κατέλαβαν το προεδρικό μέγαρο, την κατοικία του αρχηγού του στρατού και αεροδρόμια στο Χαρτούμ και τη βόρεια πόλη Μερόουε. Η κατάσταση στο πεδίο παραμένει ασαφής. Οι RSF δήλωσαν ότι ο στρατός τους επιτέθηκε πρώτος, ενώ ο στρατός δήλωσε ότι πολεμούσε τις RSF σε τοποθεσίες που οι παραστρατιωτικές δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι είχαν καταλάβει.
Πυρά δέχτηκε αεροπλάνο στο Σουδάν
Ένα αεροπλάνο της Saudia στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ στο Σουδάν δέχθηκε πυρά κατά τη διάρκεια συγκρούσεων το Σάββατο, δήλωσε ο κρατικός αερομεταφορέας της Σαουδικής Αραβίας. Είπε ότι οι επιβάτες, το πλήρωμα και το προσωπικό έχουν μετακινηθεί από το αεροδρόμιο στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Χαρτούμ.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης ζήτησε επειγόντως κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν, απευθύνοντας έκκληση στις ένοπλες δυνάμεις και στις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) να «σταματήσουν αμέσως την καταστροφή της χώρας, την τρομοκράτηση του πληθυσμού της και την αιματοχυσία κατά τις τελευταίες δέκα ημέρες του Ραμαζανιού».
Αντιδράσεις από διάφορες χώρες για τις συγκρούσεις στο Σουδάν -Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ
Στο μεταξύ, συστάσεις στους Έλληνες πολίτες που ζουν στο Σουδάν, καθώς και τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης δημοσίευσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Όπως σημειώνει με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών, «λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στη χώρα αυτή.
Παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ήδη εκεί να ενημερώνονται τακτικά για τις εξελίξεις, να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις και να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας.
Η Ελλάδα δεν διαθέτει διπλωματική Αρχή στο Σουδάν, αρμόδια είναι η Πρεσβεία μας στο Κάιρο (τηλέφωνα επικοινωνίας (00202) 27955915, (00202) 27959443, (00202)27951074 και τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης 00201 220940119».
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του Τσαντ έκλεισε τα σύνορά της με το Σουδάν και ζήτησε ηρεμία. «Το Τσαντ απευθύνει έκκληση στην περιφερειακή και τη διεθνή κοινότητα καθώς και σε όλες τις φιλικές χώρες να δώσουν προτεραιότητα στην επιστροφή στην ειρήνη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Η Αίγυπτος εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για τις συγκρούσεις στο Σουδάν και κάλεσε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του το Σάββατο.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι η κατάσταση στο Σουδάν είναι ευαίσθητη, αλλά επέμεινε ότι υπάρχει ακόμη η ευκαιρία να ολοκληρωθεί η μετάβαση σε μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία πολιτών. Μιλώντας από το Ανόι, ο Μπλίνκεν είπε ότι η κατάσταση είναι «εύθραυστη», καθώς ορισμένοι παράγοντες «μπορεί να πιέζουν ενάντια σε αυτή την πρόοδο».
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάλεσαν όλα τα μέρη στο Σουδάν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να αποκλιμακώσουν τις μάχες και να εργαστούν για τον τερματισμό της κρίσης μέσω διαλόγου, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
Η πρεσβεία της Ρωσίας στο Σουδάν δήλωσε ότι ανησυχεί για την «κλιμάκωση της βίας» στη χώρα και κάλεσε για κατάπαυση του πυρός και διαπραγματεύσεις.
Η πρεσβεία της Βρετανίας στο Σουδάν προέτρεψε τους υπηκόους της εκεί να παραμείνουν στα σπίτια τους και δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση μετά την ανακοίνωση παραστρατιωτικών δυνάμεων ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το προεδρικό μέγαρο και άλλες τοποθεσίες.