Με έκδηλη αμηχανία και εκνευρισμό άκουσε ο Ντόναλντ Τραμπ τις 34 κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν περί παραποίησης επαγγελματικών εγγράφων, στο πλαίσιο της δίκης για την υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς.

Μπορεί ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ να ήθελε να εμφανιστεί «προκλητικά δυναμικός» πριν περάσει την πόρτα της δικαστικής αίθουσας, υψώνοντας τη γροθιά του προς τους οπαδούς του τη στιγμή που έβγαινε από το αυτοκίνητο που τον μετέφερε από τον «Trump Tower» στο δικαστικό μέγαρο του Μανχάταν, ο φωτογραφικός φακός εντός του δικαστηρίου, όμως, ήταν αμείλικτος.

Ο Τραμπ διέψευσε τελικά τις φήμες και δεν μίλησε στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της δίκης. Φαίνεται πως η εξέλιξη της υπόθεσης δεν ανταποκρίθηκε στις προβλέψεις του, όπως έκανε αργότερα ξεκάθαρο ο δικηγόρος του, Τοντ Μπλανς, ο οποίος ανέφερε πως ο πελάτης του είναι «απογοητευμένος» και «αναστατωμένος».

Ο Μπλανς κατηγόρησε τον εισαγγελέα ότι μετέτρεψε ένα αμιγώς πολιτικό ζήτημα σε πολιτική δίωξη.

«Δεν είναι καλή μέρα… Δεν περίμενα να συμβεί αυτό σε αυτήν τη χώρα. Κανείς δεν περιμένει να συμβεί κάτι τέτοιο σε κάποιον που ήταν πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών» είπε ο συνήγορος του Τραμπ, χαρακτηρίζοντας το κατηγορητήριο «ξεκάθαρη πλάκα» που «δεν καταγγέλλει την παραβίαση κανενός ομοσπονδιακού ή πολιτειακού εγκλήματος».

Αντιμέτωπος με 34 κατηγορίες και ανώτατη ποινή… 136 ετών ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο Τραμπ κάθισε στο «σκαμνί» σε μια ιστορική ημέρα για τις ΗΠΑ, καθώς έγινε ο πρώτος πρώην ή εν ενεργεία πρόεδρος που βρέθηκε αντιμέτωπος με άσκηση ποινικής δίωξης.

Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι ο Τραμπ ήταν μέρος ενός σχεδίου για την καταστολή πληροφοριών που θα έβλαπταν την εκστρατεία του για τις εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ.

Ανάμεσα στις παράνομες πράξεις που του καταλόγισε το δικαστήριο ήταν και μια παράνομη πληρωμή 130.000 δολαρίων που διέταξε προκειμένου να καταστείλει τις αρνητικές για την καμπάνια του πληροφορίες.

Ο λόγος που διέπραξε το έγκλημα της παραποίησης επιχειρηματικών αρχείων ήταν εν μέρει για να «προωθήσει την υποψηφιότητά του», υποστηρίζει το κατηγορητήριο, δηλαδή για να επηρεάσει τις εκλογές.

Οι ποινικές κατηγορίες προέρχονται από την έρευνα του εισαγγελέα του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ, για πληρωμές με στόχο την αποσιώπηση πληροφοριών, οι οποίες έγιναν κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του 2016, σε γυναίκες που ισχυρίστηκαν ότι είχαν εξωσυζυγικές σχέσεις με τον Τραμπ.

Η ανώτατη ποινή που θα μπορούσε να του επιβληθεί φτάνει, σύμφωνα με τη New York Post, τα 136 έτη, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος χωρίς εγγύηση.

«Αθώος» δήλωσε ο Τραμπ -«Δεν το πιστεύω ότι συμβαίνει αυτό στην Αμερική»

Ο δικαστής δεν του απαγόρευσε τις δημόσιες τοποθετήσεις, προειδοποιώντας τον, ωστόσο, ότι θα εξετάσει το μέτρο σε περίπτωση που συνεχίσει την εμπρηστική ρητορική του σε ό,τι αφορά τη διαδικασία. Άλλωστε, ο Τραμπ είχε προσπαθήσει να προκαλέσει εντυπώσεις με τη συνήθη πρακτική του -τις αναρτήσεις στα social media- πριν καν ξεκινήσει η δίκη.

Μέσα από το αυτοκίνητο που τον μετέφερε στο δικαστήριο, ο ίδιος ο Τραμπ έκανε την εξής ανάρτηση:

«Κατευθύνομαι στο Κάτω Μανχάταν, στο δικαστήριο. Μοιάζει τόσο σουρεαλιστικό -Ουάου, θα με συλλάβουν. Δεν το πιστεύω ότι συμβαίνει αυτό στην Αμερική. MAGA». Το «Make America Great Again» ή MAGA είναι το προεκλογικό σύνθημα που χρησιμοποίησε ο Τραμπ στην επιτυχημένη προεδρική του εκστρατεία το 2016.

Μέσα στο δικαστήριο, ο μεγιστάνας των επιχειρήσεων δήλωσε «αθώος» και για τις 34 κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος που του απαγγέλθηκαν περί παραποίησης επαγγελματικών εγγράφων. Ο Ρεπουμπλικανός μεγιστάνας αναμένεται τις επόμενες ώρες στη Φλόριντα, όπου συνεργάτες του είχαν διαρρεύσει πως σκοπεύει να μιλήσει για την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του. Ο Τραμπ θα κληθεί να παραστεί ξανά στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης στις 4 Δεκεμβρίου, για την επόμενη φάση της ακροαματικής διαδικασίας.

Νωρίτερα, προτού εμφανιστεί ενώπιον του δικαστή Χουάν Μέρτσαν, ο Τραμπ παραδόθηκε στο γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ. Του πήραν αποτυπώματα, αλλά δεν τον φωτογράφισαν, ούτε του πέρασαν χειροπέδες, σύμφωνα με ανάρτηση ρεπόρτερ της εφημερίδας New York Times στο Twitter.

«Φρούριο» το Μανχάταν πριν τη δίκη του Τραμπ -Με πλακάτ και συνθήματα οπαδοί και επικριτές

Έξω από το δικαστήριο του Μανχάταν, εκατοντάδες υποστηρικτές και επικριτές του κατέκλυσαν τους δρόμους, φωνάζοντας συνθήματα και υψώνοντας πλακάτ, εκφράζοντας είτε την υποστήριξη είτε τη διαφωνία τους.

Οι αντιδιαδηλωτές, που τους χώριζαν κιγκλιδώματα από τους οπαδούς τους Τραμπ, γιόρταζαν από την πλευρά τους το γεγονός, υψώνοντας πλακάτ με το σύνθημα «Κλείστε τον μέσα!» -ήταν μια αναφορά στο σύνθημα που χρησιμοποιούσε συχνά ο Ρεπουμπλικανός μεγιστάνας για τη Χίλαρι Κλίντον, στην προεκλογική εκστρατεία του 2016.

Κάποιοι διαδηλωτές φορούσαν στολές: ένας εθεάθη με μάσκα Τζο Μπάιντεν, κάποιος άλλος μεταμφιέστηκε σε Ντόναλντ Τραμπ, αλλά με ριγέ στολή φυλακισμένου.

Τη στιγμή της αναχώρησης του Τραμπ από τον ουρανοξύστη του στο Μανχάταν, εμφανίστηκαν καμιά δεκαριά διαδηλωτές με πλακάτ που έγραφαν «Τικ-τακ, ο χρόνος σας τελείωσε!». Εκεί κοντά βρέθηκαν και λιγοστοί υποστηρικτές του τέως προέδρου για να τον επευφημήσουν, καθώς περνούσε από μπροστά τους η αυτοκινητοπομπή του.