Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

του Πέτρου Κουβάτσου

Τις προσπάθειες που καταβάλει ο δήμος ώστε να ισορροπήσει το βιομηχανικό προφίλ του Ασπροπύργου περιγράφει στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο δήμαρχος της πόλης, κ. Νίκος Μελετίου, σημειώνοντας πως η δημοτική αρχή εστίασε στην Ποιότητα Ζωής των πολιτών, ώστε να μπορεί ο κόσμος να «ανασαίνει», και βιολογικά και πνευματικά.

Ο δήμαρχος ξεχωρίζει, από τα έργα που έγιναν στην περιοχή επί θητείας του, το Μητροπολιτικό Πάρκο Θριασίου, επιφάνειας 130 στρεμμάτων, το οποίο δημιουργεί νέα δεδομένα στον Ασπρόπυργο και την ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, επισημαίνει τη μεγάλη επιτυχία της διοίκησης να ενταχθεί στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, το πολύ αναγκαίο έργο της κατασκευής 2ου Γενικού Λυκείου Ασπροπύργου. Μάλιστα, ο δήμαρχος σχολίασε για τη συνεργασία του με τον Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γιώργο Πατούλη, λέγοντας πως έχει κτιστεί μία φιλία που ξεπερνάει τα επαγγελματικά όρια.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του δημάρχου Ασπροπύργου, κ. Νίκου Μελετίου, έχει ως εξής:

Πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της και αυτή η δημοτική περίοδος. Αν σας ζητούσαμε να κάνετε έναν συνοπτικό απολογισμό που θα στεκόσασταν; 

Δυστυχώς, η θητεία των Ελλήνων Δημάρχων, ξεκίνησε άσχημα. Αφού χάσαμε τη γη κάτω απ’ τα πόδια μας, όλοι, στην αρχή, για λίγο, καταφέραμε να διαχειριστούμε την κρίση. Εμείς πρώτα απ’ όλα θεσμικά, μέσω της ίδρυσης ανεξάρτητου διοικητικού σώματος, τη «Δημοτική Επιτροπή Αντιμετώπισης της Πανδημίας του Covid-19». Προϊόν αυτής της διαχείρισης είναι και το αρμόδιο τμήμα rapid tests, στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Άθλησης και Φροντίδας, Νεολαίας και Τρίτης Ηλικίας (Ο.Α.Φ.Ν.Τ.Η.), από τα πρώτα στην Χώρα, που εξυπηρετούν πολίτες καθημερινά, γλυτώνοντας τους από επιπλέον κόστη.

Ένας από τους λόγους που το όνομα μου θα «μείνει» στον Ασπρόπυργο, φρονώ, είναι το Μητροπολιτικό Πάρκο Θριασίου, στην θέση Γκορυτσά, επιφάνειας 130 στρεμμάτων, στον επαρχιακό άξονα της Λ. Ειρήνης (πρώην Νάτο). Το Πάρκο  δημιουργεί νέα δεδομένα στον Ασπρόπυργο και την ευρύτερη περιοχή. Τόσο για την λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση, όσο και για την προοπτική του δημόσιου χώρου και αστικού πρασίνου, υλοποιώντας με τον πιο έμπρακτο τρόπο την φιλοσοφία της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Άλλα δε θα σας πω, εξάλλου όλες οι γραπτές πληροφορίες βρίσκονται στο internet. Τι νόημα έχει; Θα πρέπει να πάτε να το επισκεφθείτε δια ζώσης, αν δε το ‘χετε κάνει ήδη, και μετά θα θέλετε να ξαναπάτε. Έτσι μας λένε όχι μόνο οι Ασπροπύργιοι, αλλά και δημότες γειτονικών πόλεων, από την Ελευσίνα, τη Μάνδρα και τη Μαγούλα, που φέρνουν τα παιδιά τους στα γήπεδα.

Ακόμη, μετά από πολλές προσπάθειες, υπομνήματα και παραστάσεις, στα αρμόδια Υπουργεία,  επιτέλους, καταφέραμε να ενταχθεί στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, το πολύ αναγκαίο έργο της κατασκευής 2ου Γενικού Λυκείου Ασπροπύργου, με προϋπολογισμό 8 εκατ. Ευρώ. Πρόκειται για ένα σύγχρονο σχολείο, δυναμικότητας 320 παιδιών, το οποίο μεταξύ άλλων θα διαθέτει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων καθώς και κλειστό γυμναστήριο. Έτσι θα αποσυμφορηθεί η υπάρχουσα σχολική εγκατάσταση, καθώς το υπάρχον λύκειο, ως ένα από τα πολυπληθέστερα της Χώρας, φιλοξενεί περίπου 600 μαθητές. Ας μη ξεχνάμε άλλωστε πως ο Ασπρόπυργος αποτελεί έναν Δήμο που σημειώνει, διαχρονικά, αύξηση στον πληθυσμό του. Τη δουλειά που δεν έκανε τόσα χρόνια το Υπουργείο, ως όφειλε, την κάνουμε μαζί με την Περιφέρεια.

Επιπλέον, με επίσης διαρκή υπομνήματα και παραστάσεις, προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ΕΛ.ΑΣ. επέμεινα να εκθέτω τα χρόνια υφιστάμενα προβλήματα ασφαλείας, που αφορούν όχι μόνο τον Ασπρόπυργο αλλά και ολόκληρο το Θριάσιο, και πέτυχα μια μερική αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού του Α.Τ. Ασπροπύργου. Όμως χρειάζεται πολύ δουλειά να γίνει. Το Κράτος πρέπει να εφαρμόσει ισονομία για όλους. Μετά από αυτό μπορούμε να μιλήσουμε και για δράσεις πρόληψης και δυνάμεις καταστολής.

Επιπροσθέτως, με την νέα προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας Αττικής και Δήμου, που υπογράψαμε με τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, δώσαμε μια νέα πορεία για το ATTICA TV. Από τότε, το κανάλι ξέφυγε από τα στενότερα όρια της πόλης και έγινε περιφερειακό, ανοίγοντας δυνατότητες για τη δημιουργία τηλεοπτικών παραγωγών με στόχο την προβολή αναπτυξιακών προγραμμάτων, πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων της Περιφέρειας και των Δήμων της Αττικής.

Τέλος, θα επιμείνω με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, το οποίο κλείνει 15 χρόνια διαρκούς λειτουργίας. Και ενώ άλλοι τέτοιοι θεσμοί μας μιμήθηκαν, δεν άντεξαν στον χρόνο και έκλεισαν. Εμείς διαρκούμε, και έτσι δίνουμε δικαίωμα στην περιφερειακή ενημέρωση, την μόνη πλέον μορφή υγιούς και νηφάλιας πληροφόρησης, να υφίσταται.

Κύριε Μελετίου, ο Δήμος Ασπροπύργου είναι ένας δήμος με μεγάλες ιδιαιτερότητες και δυσκολίες λόγω της χωροταξίας του. Ποιοι είναι οι τομείς που δίνει προτεραιότητα η διοίκηση του δήμου;

Πράγματι, ο Δήμος μας αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες, όχι μόνο στο θέμα ασφαλείας, όπως σας προείπα, μα και στον τομέα  του περιβάλλοντος. Αρκεί να σας πω πως μετά το 1945, ο κρατικός σχεδιασμός επέβαλε ένα βιομηχανικό προφίλ στην πόλη μας. Ο Ασπρόπυργος και η Σίνδος είναι υπεύθυνοι Δήμοι για τη συντριπτική πλειοψηφία βιομηχανικών αδειών στη Χώρα! Κόκκινη ζώνη και βαριά όχληση, που λέμε! Άρα, και εμείς καλούμαστε να παίξουμε ένα παιχνίδι με πολύ συγκεκριμένα περιθώρια. ΤΙΤΑΝ, ΧΑΛΥΨ, Διυλιστήρια, Χαλυβουργίες, χημικές βιομηχανίες, εταιρείες ανακύκλωσης και περίπου τρεισήμισι χιλιάδες (3.500) επιχειρήσεις logistics, σιδηροδρομικός Θριασίου -Ο.Λ.Π.,  φέρνουν στον τόπο μας, σε καθημερινή βάση, πάνω από εκατό χιλιάδες (100.000)   εργαζόμενους – και τα οχήματα τους. Η παραπάνω εξίσωση αποτελεί έναν γόρδιο δεσμό που μάλλον η Πολιτεία θα δυσκολευτεί να λύσει. Βέβαια προχωρήσαμε στη δημιουργία του Σταθμού Μετρήσεων Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στην πλατεία Αλωνίστρας, στο κτίριο του Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου, για να ελέγχουμε τις συγκεντρώσεις των ρύπων, αλλά αυτό δεν θα μας σώσει. Πρέπει η Πολιτεία να επανεξετάσει εξ ολοκλήρου τον βιομηχανικό της σχεδιασμό και τις άδειες λειτουργίας.

Έτσι, ως αντίβαρο στο παραπάνω, εστιάσαμε στην Ποιότητα Ζωής. Πάρκα, πλατείες, εξωτερικά όργανα γυμναστικής, πάρκα τσέπης, εκτενείς δεντροφυτεύεις και αναπλάσεις, ώστε να μπορεί ο κόσμος να «ανασαίνει», και βιολογικά και πνευματικά.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω, δεν μπορούν να γίνουν δίχως κονδύλια. Η δέουσα καταρτισμένη υποβολή των προτάσεων της Τεχνικής μας Υπηρεσίας μας, μας έχει εξασφαλίσει μια διαρκή απορρόφηση των κονδυλίων. Αναφερόμαστε σε μεγάλα ποσά, τα οποία αποδίδονται ευθέως προς το συμφέρον της τοπικής κοινότητας, το κοινό καλό, το δημόσιο συμφέρον.

Τα τεχνικά μας έργα, αποπειράθηκαν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής. Η ανέγερση του 4ου Δημοτικού Σχολείου και του 4ου Γυμνασίου, η ανακατασκευή του εργοταξίου, η εγκατάσταση ηλεκτρικών ποδηλάτων μέσω του Προγράμματος Αντώνης Τρίτσης, οι εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις, η διάνοιξη των περιφερειακών δρόμων, είχαν σκοπό να αναπτύξουν τις υποδομές της πόλης και την αστική ευημερία.

Δώσατε μεγάλο αγώνα για να αναπτύξετε ένα σημαντικό πλέγμα κοινωνικών δομών για τους πολίτες που χρειάζονται στήριξη. Θα μας περιγράψατε συνοπτικά τις υπηρεσίες που προσφέρετε;

Ναι, και βέβαια. Το Κοινωνικό μας Παντοπωλείο και το Κοινωνικό μας Φαρμακείο, καθημερινά  εξυπηρετούν εκατοντάδες συμπολίτες μας που έμειναν άνεργοι εξαιτίας μιας κρίσης που όλο αλλάζει ονόματα – χρηματοπιστωτική, πανδημική, ενεργειακή – επισιτιστική. Προσέχουμε διαρκώς τις ευάλωτες ομάδες μας, επίσης συμμετέχοντας σε όλες τις ιατρικές εξετάσεις συμβεβλημένες με το ΕΔΔΥΠΠΥ, αλλά και σε ειδικές συμφωνίες με άλλα νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα.

Είμαστε, επίσης, ένας από τους πρώτους Δήμους στο Θριάσιο που ιδρύσαμε τα «Δημοτικά Κοινωνικά Πλυντήρια», εντάσσοντας τα στο σύνολο των δράσεων των Νέων Κοινωνικών Δομών του Δήμου Ασπροπύργου. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρέχονται υπηρεσίες υγιεινής και καθαριότητας σε συμπολίτες μας, ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ειδικότερα σε άτομα της τρίτης ηλικίας, άτομα με κινητικά προβλήματα, μοναχικά, χωρίς υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον και με αδύναμη οικονομική κατάσταση.

Σημαντική επίσης υπήρξε η Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ασπροπύργου και του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Το Σύμφωνο Συνεργασίας δεσμεύει τα δύο μέρη για την ανάπτυξη ισχυρών και αξιόπιστων μηχανισμών επέμβασης, εκμεταλλευόμενων όλων των υπαρχουσών καναλιών επικοινωνίας και της υφιστάμενης τεχνολογίας, σε περιπτώσεις παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Στον τομέα της δημόσιας υγείας, ο Δήμος,  σε συνεργασία με το Σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» και το ΕΔΔΥΠΠΥ εγκαινίασε το Τοπικό Κέντρο Εγγραφής Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, το οποίο εντάσσεται πλέον στο ευρύτερο, πανελλήνιο δίκτυο  του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ». Μία κίνηση ουσιώδης και σωστική, για τους ασθενείς όλου του κόσμου!

Ολοκληρώνοντας, στο πλαίσιο της  πολιτικής του Δήμου, αναφορικά με  την ευζωία δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς – γιατί η ευζωία αφορά όλα τα όντα – δίνουμε τη δυνατότητα στους δημότες να σημάνουν ηλεκτρονικά με microchips τα κατοικίδιά τους, με το ελάχιστο δυνατό κόστος. Πράγματι, η αρμόδια υπηρεσία προσφέρει μεγάλο έργο, προστατεύοντας επίσης τα αδέσποτα, απομακρύνοντας τα από ακατάλληλους ιδιοκτήτες, και μισθώνοντας πανσιόν ζώων με ίδια έξοδα, για την φιλοξενία τους.

Έχετε προγραμματίσει κάποιες παρεμβάσεις για το προσεχές διάστημα που θα μπορούσατε ανακοινώσετε;

Ναι. Έχω δουλέψει στενά για την αναβάθμιση στην Νέα Ζωή, και την ένταξη της στον κοινωνικό ιστό της πόλης. Έχουμε κάνει παραπάνω από μία ενέργειες, και όντως τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν καλύτερα. Χωρίς την αρωγή του Κράτους όμως, και αναφέρομαι σε μια πολυεπίπεδη αρωγή, οι προσπάθειες μας δεν θα αποδώσουν ποτέ καρπούς.. Ξέρετε, τα γνωστά .. ισονομία,  ισοπολιτεία, ισοδικαιοσύνη.

Τέλος, από μέρα σε μέρα εγκαινιάζεται και ο Νέος Συμβουλευτικός Σταθμός Άνοιας στον Δήμο μας, από  τον Οργανισμό Άθλησης και Φροντίδας Νεολαίας και 3ης Ηλικίας (Ο.Α.Φ.Ν.Τ.Η.), σε συνεργασία με την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών.

Είστε ικανοποιημένος από τη συνεργασία με την Περιφέρεια;

Ναι, πάρα πολύ. Ίσως ήταν η πρώτη φορά που η Περιφέρεια βοήθησε τόσο. Με τον Γιώργο (Πατούλη) δώσαμε αγώνες μαζί και κερδίσαμε, για την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Όπως σας προανέφερα, με τη σύμβαση στο Attica TV, με την ένταξη στον προϋπολογισμό της ανέγερσης του 2ου Λυκείου, με την ειδική συνεργασία στην ανακύκλωση, αλλά και με πολλές ακόμα αφορμές, συνεργαστήκαμε και εξακολουθούμε να συνεργαζόμαστε άριστα, και έχουμε χτίσει και μια πολύ καλή φιλία, που ξεπερνά τα επαγγελματικά όρια.