Ο κ. Σταύρος Τσίρμπας είναι ο νεότερος δήμαρχος της Αττικής και μετά από τρία και πλέον χρόνια στον δημαρχιακό θώκο των Αγίων Αναργύρων – Καματερού φαίνεται πως κατάφερε να αξιοποιήσει προς όφελος των δημοτών του τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το νεαρό της ηλικίας του. 

  Βέβαια, ο κ. Τσίρμπας ασχολείται ενεργά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση από το 2010, όπου ξεκίνησε να εκλέγεται ως δημοτικός σύμβουλος. Έχει διατελέσει Αντιδήμαρχος Παιδείας και Συντήρησης σχολικών κτιρίων, Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών και  Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών από το 2013 και μετά. Αυτό σημαίνει πως σίγουρα η εμπειρία δεν του έλειπε.  

Όπως θα διαπιστώσετε και στις απαντήσεις που έδωσε, η αυτοδιοίκηση στη χώρα μας μπορεί να βελτιώσει την εικόνα της με νέα πρόσωπα, όπως του κ. Σταύρου Τσίρμπα.

 

Καταρχάς, πως αποφασίσατε να διαχωρίσετε τη θέση σας από την προηγούμενη δημοτική αρχή και να διεκδικήσετε τον δημαρχιακό θώκο στις προηγούμενες εκλογές; 

Η απόφαση μου να να διαχωρίσω τη θέση μου από την προηγούμενη διοίκηση και να διεκδικήσω τη Δημαρχεία το 2019, ήταν αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας, αφουγκραζόμενος την λαϊκή απαίτηση για τομές. Έτσι αποφάσισα να αποχωρήσω, να δημιουργήσω την Καθαρή Πρόταση, με μία ομάδα νέων ατόμων  με μεγάλη όρεξη για αλλαγές μέσα από σκληρή δουλειά μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και νοοτροπίες περασμένων δεκαετιών. Η εκλογική διαδικασία του 2019 μας ανέδειξε νικητές δίνοντάς μας την ευκαιρία να κάνουμε πραγματικότητα το όραμά μας για την πόλη.

   

 

Το γεγονός ότι είστε ο νεότερος δήμαρχος στην Αττική, πως το διαχειριστήκατε ως βάρος ή ως πρόκληση;

Αυτό από μόνο του έχει ένα ιδιαίτερο ειδικό βάρος, όμως για να είμαστε ειλικρινείς ήταν κάτι που το ήθελα, το διεκδίκησα και το πέτυχα. Η μεγάλη πρόκληση δεν είναι προσωπική όσο συλλογική. Ξέρετε, το νέο της ηλικίας τόσο σε εμένα όσο και στους συνεργάτες μου, συνοδεύεται από μία τεράστια δύναμη να δώσουμε στον Δήμο μας την ώθηση που χρειάζεται η πόλη μας για να μεταβεί στη νέα εποχή. Ο στόχος ήταν να χαράξουμε το δικό μας αποτύπωμα και να δώσουμε δική μας ταυτότητα ως δημοτική αρχή και νομίζω ότι το καταφέραμε σε ικανοποιητικό βαθμό. Ζούμε σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον το οποίο απαιτεί αυξημένη εγρήγορση και αντανακλαστικά για να μπορείς να βοηθήσεις πραγματικά.

 

Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού θεωρείται από τους δήμους που προσφέρει τις ποιοτικότερες υπηρεσίες προς τα παιδιά και τις οικογένειές τους και μάλιστα χωρίς κανένας κόστος για τους ίδιους τους πολίτες. Ήταν θέμα προτεραιότητας για εσάς; 

Στον Δήμο μας έχουμε να δείξουμε πολύ μεγάλο έργο όσον αφορά στο παιδί και την οικογένεια γιατί βοηθώντας τα παιδιά της πόλης αυτομάτως βοηθάς και τις οικογένειες. Το ένα κομμάτι αφορά στις συνθήκες στις οποίες τα παιδιά μας κάνουν μάθημα, τις αυλές, τα σχολικά κτίρια, τον εξοπλισμό. Έχουμε κάνει μία τεράστια δαπάνη για εξοπλισμούς στα σχολεία μας με επιδραστικούς πίνακες λαπ τοπ, τάμπλετ και παράλληλα με τις συντηρήσεις των σχολικών χώρων που υλοποιούνται με γοργούς ρυθμούς, αναπτύξαμε πάρα πολύ δομές όπως είναι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Στο δήμο μας δε μένει κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών, στους οποίους θυμίζω ότι καταργήσαμε τα τροφεία και οι οικογένειες δεν χρειάζεται να πληρώνουν. Έχουμε χτώ υπερπλήρεις βρεφονηπιακούς σταθμούς με ξεχωριστούς μάγειρες, διατροφολόγους, παιδίατρους, γυμναστές. Προσφέρονται δηλαδή υπηρεσίες που δεν προσφέρουν ούτε οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί. Επίσης, δημιουργήσαμε πέντε δομές ΚΔΑΠ, ώστε οι γονείς να μπορούν οι γονείς να αφήνουν τα παιδιά τους. Μάλιστα, δημιουργήσαμε δομές όχι για να “παρκάρουν” οι γονείς τα παιδιά αλλά για να είναι πραγματικά κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι στα ΚΔΑΠ μας διδάσκεται ακόμα και Ρομποτική ανάμεσα στα άλλα. Το Καλοκαίρι στα καμπ του Δήμου μας έρχονται και από γύρω δήμους που δεν υλοποιούν αντίστοιχα προγράμματα.

 

Ίσως ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αφορά στην περιοχή σας είναι η αντιπλημμυρική θωράκισή της. Είχε πραγματοποιηθεί και σχετική συνάντηση στην Περιφέρεια με όλους τους δημάρχους της Δυτικής Αθήνας.

Αναμφίβολα η υλοποίηση της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Δυτικής Αθήνας θα αποτελέσει ιστορική στιγμή. Η διευθέτηση των ρεμάτων και κατ΄ επέκταση των αντιπλημμυρικών έργων που θα ακολουθήσουν στην περιοχή μας, φτάνει στην ολοκλήρωσή της. Για τον δικό μας δήμο θα σας πω ότι πρόκειται για ένα  έργο με πολλαπλά οφέλη. Δεν είναι μόνο το προφανές με την πραγματοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων που τόσο ανάγκη τα έχουμε αλλά είναι για παράδειγμα και οι οριοθετήσεις των ρεμάτων, οι οποίες αφορούν εκατοντάδες πολίτες οι οποίοι έχουν ιδιοκτησίες πέριξ των ρεμάτων και δεν μπορούν να οικοδομήσουν. Επίσης, πολλές περιοχές που είναι εκτός σχεδίου και δεν μπορούμε να κάνουμε καμία παρέμβαση ως δήμος να φτιάξουμε δηλαδή μία πλατεία ή ένα πεζοδρόμιο. Όλα αυτά πλέον θα πάρουν τον δρόμο τους, θα προχωρήσει η ένταξή τους στο σχέδιο πόλεως και ο δήμος από εκεί και πέρα ακολουθώντας τις διαδικασίες θα μπορέσει και αυτές τις περιοχές να αναπτύξει και οι πολίτες να απελευθερωθούν.   

 

Το προεκλογικό σας σύνθημα ήταν «Δεν αλλάζουμε πόλη, αλλάζουμε την πόλη». Το καταφέρατε; 

Είναι αλήθεια ότι αυτό ήταν το προεκλογικό μας σύνθημα. Νομίζω ότι πέρα από τη διεκδίκηση και τον σχεδιασμό μεγάλων έργων, την τοποθέτηση των αναγκών του δήμου μέσα στα κέντρα αποφάσεων, καθώς και τη διευθέτηση χρόνιων ζητημάτων και αναγκών των γειτονιών, καταφέραμε να αλλάξουμε κάτι βασικό: την ψυχολογία του κόσμου. Να είμαστε περήφανοι για την πόλη μας. Και αυτό είναι κάτι αναντικατάστατο, κατά τη γνώμη μου.

 

Πως μπορεί ο δήμος σας να αξιοποιήσει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και να αφήσει πίσω τα μειονεκτήματά;  

Όπως σας είπα, έχουμε κάνει το πρώτο. Να πιστέψουμε στον εαυτό μας και τον τόπο μας. Το επόμενο είναι να γίνουν σε ένα κομμάτι της πόλης έργα υποδομών, βιώσιμης αστικής κινητικότητας που θα βοηθήσουν τις γειτονιές να αλλάξουν όψη και καθημερινότητα. Η ασφάλεια, η φωτεινότητα, η καθαριότητα είναι αναγκαία συστατικά για να μιλήσεις για ανάπτυξη. Εμείς έχουμε κάνει τεράστια βήματα προς τα εμπρός και θα συνεχίσουμε. Το επόμενο βήμα είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας ώστε να αναπτυχθεί εμπορικά ολόκληρη η πόλη. Και αυτό το έχουμε συμπεριλάβει στη στρατηγική μας και μάλιστα έχουμε ήδη εξασφαλίσει και χρήματα. Μιλώ για τη δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου στο παλαιό αμαξοστάσιο του ΟΣΕ, που αποτελεί μια απίστευτη επιτυχία της διοίκησής μας, αλλά και ένα προσωπικό μου στοίχημα για την πορεία του δήμου.

Έπειτα από δεκαετίες ανεπιτυχών διεκδικήσεων η διοίκησή μας κατάφερε αυτό που κανείς μέχρι τώρα δεν είχε πλησιάσει: να αποδοθεί ο χώρος του παλαιού αμαξοστασίου του ΟΣΕ στον δήμο. Μια έκταση 65 στρεμμάτων στο κέντρο της πόλης των Αγίων Αναργύρων, που θα γίνει κυριολεκτικά ο μοχλός ανάπτυξης της περιοχής μας. Πριν από περίπου έναν χρόνο, παρουσία του πρωθυπουργού, υπογράψαμε τη συμφωνία της παραχώρησης, «τρέξαμε» τις μελέτες με ρυθμούς πρωτοφανείς και ήδη εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις ύψους 10.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να προχωρήσουμε στην αξιοποίησή του. Είναι πραγματικά ένα έργο-σταθμός για την περιοχή μας, αλλά και για ολόκληρη τη δυτική Αθήνα. Στην πρώτη φάση θα προχωρήσουμε στη διαμόρφωση των ελεύθερων χώρων, δημιουργώντας μία τεράστια εστία πρασίνου, περιπάτου και αθλοπαιδιών για τους πολίτες. Παράλληλα, σχεδιάζουμε και τα επόμενα βήματα, ώστε να προχωρήσουμε τη δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου που έχουμε οραματιστεί και που θα αλλάξει για πάντα το πρόσημο αυτής της πόλης.

 

Πρόσφατα υπογράψατε μνημόνιο συνεργασίας με το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τι θα προσφέρει αυτή συνεργασία; 

Υπογράψαμε με την Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Καθηγήτρια Χριστίνα Κουλούρη σε πνεύμα συνεργασίας των δύο φορέων καθώς και στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής ανάπτυξης Μνημόνιο Συνεργασίας με σκοπό την ανάληψη πρωτοβουλιών και συνεργειών σε επίπεδο εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτόμων προγραμμάτων.

Θέλω να τονίζω ότι η εξωστρέφεια του Δήμου μας αποτελεί έναν από τους στρατηγικούς στόχους στην πολιτική μας. Είναι τιμή μας η συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο και την Πρύτανη κα Κουλούρη ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο την εκπαίδευση, πιστοί στις δεσμεύσεις μας και τη διάδοση του αγαθού της παιδείας.

Ενδεικτικά το αντικείμενο της συνεργασίας των δύο μερών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  •   Την ενίσχυση της επιστημονικής συνεργασίας μέσω του από κοινού σχεδιασμού, συγγραφής και υλοποίησης Ευρωπαϊκών και Εθνικών προγραμμάτων.
  •   Την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, τεκμηριωμένης γνώσης, θεωρητικών επεξεργασιών και ερευνητικής εμπειρίας.
  •   Τη σύμπραξη των επιστημονικών στελεχών των δύο φορέων για την εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, όπως Διά Βίου Μάθησης και Κατάρτισης Στελεχών του δημόσιου τομέα.
  •   Τη συμμετοχή φοιτητών και φοιτητριών πρακτικής άσκησης (προπτυχιακών και μεταπτυχιακών) του Πανεπιστημίου στις δράσεις και στις υπηρεσίες του Δήμου.
  •     Τη συν-διοργάνωση εξειδικευμένων εργαστηρίων στο πεδίο εφαρμογής της Θετικής Ψυχολογίας, και τα λοιπά συναφή επιστημονικά πεδία (Δια Βίου Μάθηση, κ.λπ.).

 

Πως διαμορφώνετε σε μία ασφαλή, προσβάσιμη και πράσινη οδό την Λ. Φυλής; 

Πρόκειται για μία μεγάλη παρέμβαση στη Λεωφόρο Φυλής στο Καματερό, με την οποία αλλάζει η αισθητική, η λειτουργικότητα και η ασφάλεια για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Στόχος είναι η αναβάθμιση της κεντρικής αυτής οδού της πόλης μας, ώστε να αναπτυχθεί εμπορικά με μία ενιαία εικόνα και διάταξη, φιλική προς τους πεζούς και το περιβάλλον.

Το έργο περιλαμβάνει:

– την ανάπλαση των πεζοδρομίων με δομημένο πλάτος τα 2 μέτρα κατ’ ελάχιστον,

– τη δημιουργία ραμπών ΑμεΑ και λωρίδα όδευσης τυφλών,

– την απομάκρυνση πινακίδων και λοιπών εμποδίων κατά μήκος του πεζοδρομίου,

– την αναβάθμιση του δικτύου του οδοφωτισμού,

– τη δημιουργία 2 δημοτικών χώρων στάθμευσης για την εξυπηρέτηση κατοίκων και επισκεπτών,

– την τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού και υπόγειων κάδων καθώς και

– τη δενδροφύτευση καθ’ όλο το μήκος της παρέμβασης ώστε να δημιουργηθεί μία πράσινη, ήπια διαδρομή περιπάτου.

 

Θα διεκδικήσετε την επανεκλογή σας στις εκλογές του Οκτώβρη; 

Νομίζω ότι η πρώτη θητεία ενός δημάρχου είναι απλά η βάση. Για να θέσει τα σχέδια και το όραμα για την πόλη του, που είναι ένας συνδυασμός βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων, φυσικά μια τετραετία είναι πολύ σύντομη για να τα δεις να εκπληρώνονται. Οπότε ναι, θα διεκδικήσω τη συνέχιση αυτής της θητείας και στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, με σκοπό να προχωρήσουμε ακόμα πιο δυνατά τα σχέδιά μας για τον τόπο μας.