Σε εικονική προσβολή της Αγίας Πετρούπολης, προχώρησαν οι ΗΠΑ με ένα αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό B-52 να εκτελεί άσκηση άφεσης όπλων σε απόσταση μόλις 200 χλμ. από την πόλη!

Το στρατηγικό βομβαρδιστικό των ΗΠΑ ένα B-52H Stratofortress πέταξε κατά μήκος των ρωσικών συνόρων πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα και προχώρησε σε εικονική άφεση βλημάτων cruise, μετά το μακελειό που προκάλεσε στο ΝΑΤΟϊκό υπόγειο στρατηγείο η βολή του βλήματος Kinzhal.

Χτύπημα 130 μέτρα υπογείως από ρωσικό υπερ-υπερηχητικό βλήμα Kinzhal στο κέντρο διοίκησης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Ρωσικός υπερ-υπερηχητικός πύραυλος Kinzhal με ταχύτητας πλήγματος επί του στόχου της τάξης των 12 Mach (δώδεκα φορές η ταχύτητα του ήχου) πέτυχε να πλήξει το κοινό κέντρο διοίκησης, ελέγχου και επικοινωνιών Ουκρανών και ΝΑΤΟ που είχε εγκατασταθεί σε βάθος 130 μέτρων!

Στο υπόγειο στρατηγείο (που είχε κτιστεί σε βάθος 400 ποδών μέσα στo έδαφος) υπηρετούσε αριθμός αξιωματούχων του ΝΑΤΟ και φέρεται να φιλοξενούσε άνω των 300 ατόμων.

Οι Ρώσοι μιλάνε για ανάσυρση 40 νεκρών από τα συντρίμμια του υπόγειου στρατηγείου, μέχρι στιγμής, αλλά οι περισσότεροι δεν θα ανασυρθούν ποτέ καθώς θάφτηκαν από τα συντρίμμια.

Είναι άγνωστο πόσοι Δυτικοί και πόσοι Ουκρανοί σκοτώθηκαν στην επίθεση, αλλά είναι η πρώτη φορά που οι Δυτικοί μετρούν τόσο πολλούς νεκρούς και μάλιστα αξιωματικούς και υπαξιωματικούς.

Οι περισσότεροι είναι Βρετανοί και Πολωνοί, αλλά ανάμεσά τους βρίσκονταν και Αμερικανοί και μέλη ιδιωτικών εταιρειών που υποστήριζαν επικοινωνίες και μετάδοση στοιχείων.

Στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα φανεί από την εξέλιξη των επιχειρήσεων, κατά πόσο θα επηρεάσει την διεξαγωγή επιχειρήσεων των Ουκρανών και των Δυτικών και την προσπάθεια ανάσχεσης της τελικής ρωσικής επίθεσης στο Μπάκχμουτ.

Πάντως είναι το πρώτο μαζικό κτύπημα κατά προσωπικού του ΝΑΤΟ και δεν είναι γνωστό πώς θα αντιδράσουν οι δυτικές πρωτεύουσες, αν και σε περίπτωση αντίδρασης, θα είναι σα να παραδέχονται ενεργό εμπλοκή με προσωπικό στον πόλεμο κατά της Ρωσίας!

Μια σαφής απάντηση της Ουάσιγκτον προς την Μόσχα του τι μπορεί να συμβεί και στην ίδια την «καρδιά» της Ρωσίας, αν υπάρξει άλλο τέτοιο κτύπημα.

Επικίνδυνοι «ακροβατισμοί» που μένει να δούμε πού θα καταλήξουν.

Το αεροσκάφος, με  διακριτικό NOBLE61, απογειώθηκε από το έδαφος της Πολωνίας και πέταξε πάνω από την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, στρέφοντας πάνω από  το νησί Gogland στον Κόλπο της Φινλανδίας για να κατευθυνθεί στη συνέχεια προς την  Βρετανία, όπου και η βάση του.

Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Mariusz Blaszczak επιβεβαίωσε ότι η πτήση του βομβαρδιστικού συνοδευόταν από πολωνικά μαχητικά και ήταν μέρος «ασκήσεων».

Σημείωσε δε, ότι αυτό ήταν ένα σημαντικό στοιχείο για τη διασφάλιση της «ασφάλειας» της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον Mika Aaltola, διευθυντή του Φινλανδικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, η πτήση B-52H Stratofortress είναι μια απάντηση στις «αυξημένες ρωσικές προκλήσεις» στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.

Όλα αυτά ενώ ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν προειδοποιεί για το υπαρκτό ενδεχόμενο ενός παγκόσμιου πολέμου, με αφορμή την Ουκρανία.

Η πιθανότητα ο πόλεμος στην Ουκρανία να μετατραπεί σε παγκόσμια σύγκρουση αυξάνεται, δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν το πρωί της Παρασκευής.

Μιλώντας στο κρατικό Kossuth Rádió, ο ηγέτης της Ουγγαρίας επέκρινε τις δυτικές πρωτεύουσες και κατηγόρησε τους συμμάχους της Ουκρανίας ότι προωθούν μια σύγκρουση λόγω οικονομικών συμφερόντων.

«Ο κόσμος δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά», είπε ο Όρμπαν, ένας «τοπικός πόλεμος» να μετατραπεί  σε «παγκόσμιο πόλεμο».

«Η πιθανότητα για κάτι τέτοιο αυξάνεται μέρα με τη μέρα», πρόσθεσε.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός είπε ότι οι εταίροι του Κιέβου θα μπορούσαν να στείλουν στρατεύματα για να βοηθήσουν την Ουκρανία.

«Είμαστε πολύ κοντά, κατά τη γνώμη μου, να τεθεί στο τραπέζι ως σοβαρή πρόταση για τους συμμάχους στρατιώτες των χωρών που είναι σύμμαχοι με την Ουκρανία να περάσουν επίσης τα σύνορα», είπε.

Στη ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο Ούγγρος ηγέτης επέμεινε ότι τη θέση του μοιράζονται και άλλοι σε όλο τον κόσμο, δείχνοντας την Κίνα, τον αραβικό κόσμο και την Αφρική.

«Υπάρχει η Δύση», είπε, «αλλά και οι άλλοι».

Οι  προειδοποιήσεις Όρμπαν φαίνεται να επιβεβαιώνονται από τον επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας του βρετανικού Κοινοβουλίου Tobias Ellwood ο οποίος δήλωσε ευθαρσώς ότι «είναι ώρα οι χώρες της Δύσης να αντιμετωπίσουν ευθέως την Ρωσία», ουσιαστικά λέγοντας ότι ο Γ΄ΠΠ είναι προ των πυλών.