Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται σήμερα στην Ινδία για τη σύνοδο της G20 στην οποία θα μετάσχει ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ εν μέσω διαιρέσεων στην Ομάδα των Είκοσι όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η διήμερη αυτή σύνοδος στο Νέο Δελχί των υπουργών Εξωτερικών της G20 γίνεται έπειτα από αυτή των υπουργών Οικονομικών, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν το Σάββατο σε κοινό ανακοινωθέν λόγω των διαφωνιών τους σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Κίνα και η Ρωσία είναι οι μόνες χώρες της G20 που δεν επικύρωσαν τις παραγράφους του κειμένου που έκαναν αναφορά στον “πόλεμο στην Ουκρανία”.

Το θέμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό μέρος των συνομιλιών στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, αλλά η Ινδία που την φιλοξενεί είναι πεπεισμένη ότι οι οικονομικές προκλήσεις που δημιουργήθηκαν από τον πόλεμο θα τύχουν εξίσου της δέουσας προσοχής, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Ινδού υπουργού Εξωτερικών.

“Ναι, δεδομένης της φύσης και της εξέλιξης της κατάστασης στη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση, αυτή θα είναι σημαντικό θέμα συζήτησης”, δήλωσε ο Βινάι Κουάτρα σήμερα σε δημοσιογράφους κατά την προσέλευση των υπουργών Εξωτερικών της G20 στο Νέο Δελχί για την σύνοδο.

“Θέματα που σχετίζονται με την επισιτιστική, ενεργειακή ασφάλεια και αυτή σε σχέση με τα λιπάσματα, ο αντίκτυπος που έχει η σύγκρουση σε αυτές τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε”, μεταξύ άλλων, θα τύχουν επίσης “της δέουσας προσοχής”, σημείωσε ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών.

Καμία συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και των ΗΠΑ δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της συνόδου.

Ο Μπλίνκεν δεν είχε βρεθεί καν στο ίδιο δωμάτιο με τον Σεργκέι Λαβρόφ στην προηγούμενη σύνοδο της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας τον Ιούλιο.

Η τελευταία τετ-α-τετ συνάντηση που είχαν ήταν τον Ιανουάριο του 2022, μερικές εβδομάδες πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου του 2022.

Οι Μπλίνκεν και Λαβρόφ έχουν μιλήσει ωστόσο τηλεφωνικώς έκτοτε, αλλά όχι γι’αυτό το θέμα.

Ο Λαβρόφ προκάλεσε ωστόσο σκάνδαλο στην πιο πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G20 τον Ιούλιο στο Μπαλί, καθώς εγκατέλειψε αμέσως την αίθουσα μετά την ομιλία του και δεν έμεινε να ακούσει τους επικριτές του.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών έφτασε χθες, Τρίτη, το βράδυ στην Ινδία, χώρα που έχει μακρά φιλία με τη Ρωσία και δεν καταδίκασε την εισβολή στην Ουκρανία.

 

“Καταστροφική πολιτική”

Ο Λαβρόφ θα επωφεληθεί της συμμετοχής του για να διατυπώσει κατηγορίες κατά της Δύσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου του.

“Η καταστροφική πολιτική των ΗΠΑ και των συμμάχων τους έχει ήδη οδηγήσει τον κόσμο στο χείλος της καταστροφής, έχει προκαλέσει πτώση της κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης και έχει επιδεινώσει σοβαρά την κατάσταση στις πιο φτωχές χώρες”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που δόθηκε χθες, Τρίτη, στη δημοσιότητα.

Επίσης αβέβαιο είναι αν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο περιθώριο της G20 στο Νέο Δελχί μεταξύ του Μπλίνκεν και του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ, καθώς οι σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ είναι τεταμένες.

Αυτές οξύνθηκαν μετά την κατάρριψη στις 4 Φεβρουαρίου από αμερικανικό καταδιωκτικό ενός κινεζικού μπαλονιού που πετούσε πάνω από τις ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι επρόκειτο για κατασκοπευτικό μηχανισμό, ενώ το Πεκίνο ότι επρόκειτο για αερόστατο για μη στρατιωτικούς σκοπούς που ξέφυγε από την πορεία του.

Το περιστατικό ώθησε τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας να αναβάλει την τελευταία στιγμή σπάνια επίσκεψη που προβλεπόταν να κάνει στο Πεκίνο, με στόχο την άμβλυνση των εντάσεων με την Κίνα.

Μεταξύ των πολλών θεμάτων της αντιπαλότητας ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον βρίσκεται επίσης το θέμα της Ταϊβάν, της νήσου των 24 εκατομμυρίων κατοίκων που η Κίνα θεωρεί μέρος του εδάφους της.

 

“Ειλικρινείς και άμεσες”

Πριν από 10 μέρες, ο Μπλίνκεν και ο κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης Ουάνγκ Γι, συναντήθηκαν στη Γερμανία, με τις συνομιλίες τους να χαρακτηρίζονται “ειλικρινείς και άμεσες” από την Ουάσινγκτον.

Ο Μπλίνκεν προειδοποίησε τον συνομιλητή του κατά των “επιπλοκών και των συνεπειών” για την Κίνα αν αποδειχθεί ότι παρέχει “υλική βοήθεια” στη Ρωσία στον πόλεμό της στην Ουκρανία ή τη βοηθά να διαφεύγει από τις δυτικές κυρώσεις, κάτι το οποίο το Πεκίνο διαψεύδει.

Το κινεζικό κείμενο θέσεων για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, το οποίο έγινε δεκτό με σκεπτικισμό από τη Δύση, είναι επίσης πιθανόν να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην σύνοδο της G20 στο Νέο Δελχί. Η Μόσχα καλωσόρισε το έγγραφο αυτό, αλλά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν θεωρεί ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για μια ειρηνική λύση προς το παρόν.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποδέχεται παράλληλα σήμερα στο Πεκίνο τον βασικό σύμμαχο της Μόσχας, τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Η Ινδία, η χώρα που διοργανώνει την G20, έχει ορίσει ως προτεραιότητα της προεδρίας της τη μείωση της φτώχειας και την χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Οι στόχοι της έχουν ωστόσο ξεπεραστεί από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία στην παγκόσμια οικονομία.

Το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για την Ινδία, σημαντικό πελάτη της Μόσχας στον στρατιωτικό τομέα, ενώ το Νέο Δελχί έχει αυξήσει επίσης εδώ και έναν χρόνο τις εισαγωγές του ρωσικού πετρελαίου.

Τον Σεπτέμβριο, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι δεν είναι ώρα “για πόλεμο” σε δηλώσεις του που τότε είχαν ερμηνευτεί ως κριτική στην στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της συνόδου στο Νέο Δελχί, μόνον δείπνο έχει προγραμματιστεί για σήμερα το βράδυ, ενώ οι συνεδριάσεις εργασίας έχουν προγραμματιστεί για αύριο, Πέμπτη.

Η Ομάδα των Είκοσι αντιπροσωπεύει, σύμφωνα με την ίδια, πάνω από το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 75% του παγκόσμιου εμπορίου και περίπου το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού.