Mε την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιοσύνης, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου ειδική ημερίδα από την ALYSOS ALERT υπό την Αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, στην οποία παρουσιάστηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες τσιγγάνοι. To συνέδριο πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΚΕΔΕ και την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος – δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου.

Τον Δήμο Φυλής εκπροσώπησε, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Αντωνόπουλος Γεώργιος, ο οποίος παρουσίασε στην ενότητα “Κοινωνική Δικαιοσύνη & Ένταξη” την πρότυπη λειτουργία του Παραρτήματος Ρομά, της υπηρεσίας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Φυλής, που εδρεύει στο Ζεφύρι.

Ο κ. Αντωνόπουλος όχι μόνο παρουσίασε την λειτουργία του Παραρτήματος Ρομά και τις προσπάθειες των εργαζομένων να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της περιοχής, αλλά επίσης ανέδειξε τα προβλήματα και πρότεινε λύσεις για την βελτίωση λειτουργίας του. Αξίζει να αναφερθεί πως μέσα σε ένα χρόνο το Κέντρο το επισκέφτηκαν 6.910 άτομα, με τη συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών να είναι γυναίκες και το καθιστά το μεγαλύτερο σε επισκεψιμότητα κέντρο, το οποίο φανερώνει και την εμπιστοσύνη των ωφελουμένων ως προς αυτό.

Σημειώνεται πως το Παράρτημα Ρομά στελεχώνεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, αποτελούμενο από Κοινωνικούς Λειτουργούς, Κοινωνιολόγο, Διοικητικό Υπάλληλο, Διαμεσολαβητή, Παιδαγωγό και Νοσηλεύτρια. Παράλληλα, οι υπόλοιποι υπάλληλοι της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Φυλής ενισχύουν το υπάρχον προσωπικό του Παραρτήματος Ρομά, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του. Επίσης όποτε κριθεί απαραίτητο γίνεται η απαραίτητη διασύνδεση με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του Δήμου, πχ. Με το Κέντρο Κακοποιημένων Γυναικών, με το ΚΕΠ Υγείας κλπ.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του υπεύθυνου χάραξης της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Φυλής τόνισε τη σημασία που έχει στη λειτουργία της Δομής, ο διαμεσολαβητής. Ο Διαμεσολαβητής αποτελεί σημαντικό μέλος της ομάδας και επειδή είναι ο ίδιος μέλος της κοινότητας των ωφελουμένων,είναι σε θέση να γνωρίζει τις πραγματικές ανάγκες αυτών.

Ο Δήμος Φυλής ευχαριστεί την κυρία Χριστίνα Χαλιλοπούλου – πρόεδρο της ALYSOS ALERT, καθώς και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου για την πρόσκληση και τη δυνατότητα να προβληθούν οι δράσεις του Δήμου Φυλής με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιοσύνης.