«Στόχος είναι η Θεσσαλονίκη, το 2030 να διαδραματίζει ένα πολύ καταλυτικό ρόλο, όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και ευρύτερα στη Ν.Α. Ευρώπη» τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης.
Ο υφυπουργός, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Έργα και δράσεις για τη Θεσσαλονίκη του 2030» που πραγματοποιήθηκε σε συνεδριακό χώρο στη ΔΕΘ, υπογράμμισε ότι η εκδήλωση συνιστά τμήμα του δημοσίου διαλόγου για έργα και δράσεις που περιλαμβάνονται στο ευρύτερο «συνεκτικό σχέδιο» για την προοπτική της πόλης, της κυβερνητικής ατζέντας «Θεσσαλονίκη 2030», με περισσότερα από τριάντα έργα σε προγραμματισμό, μελέτη και υλοποίηση.
Τόνισε ότι οι δύο υποστόχοι που έχουν τεθεί, είναι από τη μία πλευρά, η αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της πόλης, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τα ερευνητικά κέντρα, οι φορείς καινοτομίας, το ανθρώπινο δυναμικό, κ.ά., και από την άλλη η εξισορρόπηση της αναπτυξιακής δυναμικής της ανατολικής πλευράς με τη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.
Καλαφάτης: Οι συνθήκες ευνοούν το εγχείρημα -Η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως ότι λέει το κάνει πράξη
Ο κ. Καλαφάτης επεσήμανε ότι οι συνθήκες ευνοούν το εγχείρημα, καθώς οι φορείς της πόλης πλέον συναινούν και υπάρχει ομοφωνία, καθώς «είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά του λόφου» όπως είπε, η κυβέρνηση «έχει αποδείξει πως ό,τι λέει το κάνει πράξη», ενώ υπάρχουν και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, με πόρους που αγγίζουν για την επόμενη περίοδο τα 72 δισ. ευρώ, όπως επίσης και ο αναπτυξιακός νόμος.
Για το ειδικό σχέδιο της ενοποίησης του παραλιακού μετώπου, από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι, μίλησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΜΚ Γιώργος Τσακούμης, αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρης Μπίλιας, ο οποίος σημείωσε ότι η ΠΚΜ έχει δρομολογήσει σε συνεργασία με τους έξι δήμους, το σχέδιο και τη σχετική διαβούλευση και ο σχεδιασμός βρίσκεται πλέον στη φάση της επιλογής και έγκρισης δράσεων, ανά τομέα, από το αρμόδιο υπουργείο.
Ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Τάσος Τζήκας, αναφέρθηκε στο σχέδιο ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου, υπογραμμίζοντας ότι πέρα από την αναπτυξιακή και οικονομική προοπτική, «το 55% της συνολικής έκτασης μετά την ανάπλαση θα αποδοθεί στην πόλη ως αστικό πάρκο πρασίνου». Απάντησε μάλιστα, και στην άποψη που προτείνει τη μεταφορά στη Σίνδο, λέγοντας ότι, αφενός η ΔΕΘ είναι συνυφασμένη με την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία ως ένα «τοπόσημο» του κέντρου της πόλης, αφετέρου ο σημερινός χώρος, σε περίπτωση μετεγκατάστασης της ΔΕΘ, δεν θα είχε καμία προοπτική αξιοποίησής του ως πάρκο πρασίνου, εάν οι φορείς που παραχώρησαν το χώρο για εκθεσιακό κέντρο άρχιζαν να επαναδιεκδικουν τμήματα της έκτασης.
Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Άγις Παπαδόπουλος, μίλησε για τη διασφάλιση της υδροδότησης της πόλης, τονίζοντας ότι τα τελευταία τριάντα χρόνια έχουν γίνει σημαντικά πράγματα που εξασφάλισαν επάρκεια από το φράγμα του Πολυφύτου και τις πηγές της Αραβησσού, καθώς και υψηλής ποιότητας νερό για τους πολίτες. Για την επόμενη περίοδο σχεδιάζονται δράσεις ύψους 135 εκ. ευρώ, τόσο για την αναβάθμιση των υποδομών, όσο και για την εξοικονόμηση και για τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της κατανάλωσης του υδάτινου πόρου.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το ΤΕΕ/ΤΚΜ, η ΔΕΘ – Helexpo και η ΕΥΑΘ Α.Ε. και το forhtess.gr, και σε αυτή συμμετείχαν καθηγητές πανεπιστημίου που αναφέρθηκαν σε τομείς των έργων και των δράσεων, τις υποδομές, τις μεταφορές, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κυκλική οικονομία, κ.ά..
Χαιρετισμό στην εκδήλωση, με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, απηύθυνε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νικόλαος Παπαϊωάννου.