Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες κατ’ ιδίαν συνάντηση και δείπνο εργασίας με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τις συνομιλίες, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε μία συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδό τους ενόψει και της έναρξης του Δ’ γύρου στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, αύριο Τρίτη, και συμφωνήθηκε η περαιτέρω εμβάθυνσή τους.

Ο πρωθυπουργός και ο κ. Μπλίνκεν αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή, ευρωπαϊκά και περιφερειακά ζητήματα, με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε στον πρωθυπουργό την εκτίμησή του για τη στήριξη χωρίς αστερίσκους που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή και υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Συζητήθηκαν ακόμη η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία. Ο κ. Μπλίνκεν ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την άμεση βοήθεια που παρείχε η Ελλάδα στην Τουρκία σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο κ. Μπλίνκεν συμφώνησαν στη σημασία της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο σε μία κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι σταθερή θέση της Ελλάδας και γνώμονας της πολιτικής της ήταν και παραμένει η ειρηνική επίλυση των διαφορών και οι σχέσεις καλής γειτονίας με βάση το διεθνές δίκαιο.

Στο δείπνο εργασίας παρακάθισαν, από την ελληνική πλευρά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, η πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απουσίαζε λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας και κρυολογήματος, για προληπτικούς λόγους, ωστόσο τα τεστ στα οποία έχει υποβληθεί για κορονοϊό είναι αρνητικά και αύριο θα πραγματοποιηθεί κανονικά η συνάντησή του με τον Άντονι Μπλίνκεν.

Στην έναρξη της συνάντησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο κ. Μπλίνκεν είχαν τον εξής διάλογο:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αγαπητέ κύριε Υπουργέ, καλώς ήρθατε στην Αθήνα. Έρχεστε σε μία εποχή μεγάλων προκλήσεων. Συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και, αν μη τι άλλο, αυτός ο απρόκλητος πόλεμος έβαλε σε δοκιμασία τη συμμαχία μας. Αλλά νομίζω ότι καταφέραμε να ανταποκριθούμε με τον κατάλληλο τρόπο. Η Ελλάδα στήριξε από την αρχή την Ουκρανία, παρέχοντας και στρατιωτική βοήθεια.

Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι κάθε μορφή αναθεωρητισμού, κάθε αλλαγή συνόρων με τη βία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά από τη διεθνή κοινότητα των δημοκρατικών κρατών. Επίσης, χαίρομαι που θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε έναν απολογισμό της διμερούς μας σχέσης, η οποία πιστεύω ότι γίνεται διαρκώς όλο και πιο ισχυρή. Είμαι πολύ χαρούμενος με όσα έχουμε επιτύχει σε όλα τα επίπεδα.

Στον στρατηγικό γεωπολιτικό τομέα, στον ενεργειακό τομέα, όπου η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο και βοηθά τους γείτονές της να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο. Στον οικονομικό τομέα, έχουμε σημαντικές επενδύσεις από τις ΗΠΑ στην ελληνική οικονομία. Και φυσικά, θα είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε και περιφερειακά ζητήματα. Ξέρω ότι έρχεστε από την Τουρκία. Είμαστε όλοι βαθύτατα λυπημένοι με την ανθρωπιστική καταστροφή που έπληξε τον γείτονά μας. Ήμασταν η πρώτη χώρα που έστειλε τους διασώστες μας για να βοηθήσουν.

Και, αν μη τι άλλο, νομίζω ότι αυτή η φρικτή καταστροφή έχει αποδείξει ότι υπάρχει ένας βαθύς σύνδεσμος μεταξύ των δύο λαών μας. Μπορεί να έχουμε μεγάλες, σημαντικές πολιτικές διαφορές, αλλά οι δεσμοί μεταξύ των λαών μας υπάρχουν. Και ελπίζω ότι θα υπάρξει μια ευκαιρία να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτόν τον ψυχικό σύνδεσμο και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, το οποίο πιστεύω θα είναι προς όφελος της σταθερότητας γενικότερα στην ανατολική Μεσόγειο. Οπότε, έχουμε πολλά να συζητήσουμε και σας καλωσορίζω στην Αθήνα.

 

Άντονι Μπλίνκεν: Κύριε Πρωθυπουργέ, σάς ευχαριστώ πολύ και σάς ζητώ συγγνώμη γιατί έχω πρόβλημα με τη φωνή μου τις τελευταίες ημέρες. Με χαροποιεί ιδιαίτερα, όμως, ότι βρίσκομαι εδώ, που επιστρέφω στην Ελλάδα.

Είναι μία περίοδος μεγάλων προκλήσεων, αλλά η εταιρική μας σχέση, η δύναμη αυτής της εταιρικής σχέσης μου παρέχει την πεποίθηση ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής.

Όπως είπατε, συμπληρώνεται ένα έτος από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά οι εταιρικές σχέσεις, οι συμμαχίες που έχουμε συγκροτήσει προς στήριξη της Ουκρανίας είναι ισχυρές. Και οφείλω να επικροτήσω τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό, ως μία από τις πρώτες χώρες που προσέτρεξαν να υποστηρίξουν την Ουκρανία, να υποστηρίξουν τη δημοκρατία, η οποία δοκιμάζεται από τη ρωσική επιθετικότητα.

Ο ρόλος που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή, όπως επισημάνατε, ως ενεργειακός κόμβος, ως ηγέτης σε θέματα περιβάλλοντος, επίσης ως ηγέτης στην ένταξη κρατών στην Ευρώπη, των Δυτικών Βαλκανίων, κάνει τεράστια διαφορά και είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό.

Με χαροποιεί ιδιαίτερα και το γεγονός ότι βρίσκομαι εδώ για την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες μας. Πρόκειται για ένα «όχημα» που πραγματικά ενισχύει περαιτέρω την εταιρική σχέση μας σε διμερές επίπεδο, αλλά και το έργο που κάνουμε από κοινού στην περιοχή και στον κόσμο.

Προσβλέπω στη συνέχιση της εμβάθυνσης των οικονομικών δεσμών μας, των δεσμών μεταξύ των λαών μας. Αλλά πιστεύω ίσως, κατά κάποιο τρόπο, το πιο σημαντικό από όλα αυτή τη στιγμή είναι το γεγονός ότι -όπως είπατε όταν εκφωνήσατε την ιστορική σας ομιλία στην κοινή συνεδρίαση στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, και βλέπω τη φωτογραφία εδώ, το θυμάμαι πολύ καλά- και ένα από τα πράγματα που είπατε, αν θυμάμαι καλά, είναι ότι αυτό που πραγματικά μάς ενώνει -Ηνωμένες Πολιτείες και Ελλάδα- είναι το θαύμα μιας ελληνικής ιδέας. Της ιδέας ότι η κοινωνία λειτουργεί καλύτερα όταν οι πολίτες της είναι ίσοι και όλοι έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στη λειτουργία του κράτους.

Είναι μια ισχυρή ιδέα που μάς ενώνει σε κάτι θεμελιώδες. Είναι μια ιδέα που σε κάποια μέρη, με ορισμένους τρόπους, αμφισβητείται. Και το γεγονός ότι παραμένουμε ενωμένοι πιστεύω αποτελεί πηγή μεγάλης ελπίδας για το μέλλον. Σας ευχαριστώ.