Μεγαλύτερη ταχύτητα και αυτοματισμό ενεργειών ώστε τα έργα  να ολοκληρώνονται στην ώρα τους και  τα οφέλη  τους να αποδίδονται  γρήγορα στην κοινωνία ζήτησε ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός στην 1η τεχνική συνάντηση   εργασίας  για τις Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του νέου ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2021-2027. Η συνάντηση διοργανώθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και πραγματοποιήθηκε στο νέο Διοικητήριο της Περιφέρειας  στη Λάρισα με τη συμμετοχή Αντιδημάρχων και υπηρεσιακών στελεχών από τους Δήμους Λαρισαίων, Βόλου, Τρικκαίων και Καρδίτσας. Ακολουθούν το επόμενο διάστημα συναντήσεις  ανά Δήμο για την εξειδίκευση των Στρατηγικών  ΒΑΑ  με στόχο την έγκριση των  νέων Προγραμμάτων μέσα στο 2023.

«Με τους Δήμους έχουμε  δημιουργική συνεργασία, είμαστε μια ομάδα που εργάζεται με ευθύνη λόγων και έργων και πετύχαμε  πολλά για να  αλλάξουμε την εικόνα και τη λειτουργικότητα των αστικών κέντρων» τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας. «Σήμερα έχουμε  στη διάθεσή μας περισσότερους χρηματοδοτικούς πόρους,  διαχειριστική εμπειρία   και καθορισμένο  πρωτόκολλο ενεργειών. Προτεραιότητα είναι  η ωρίμανση μελετών και έργων για να φτάνουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο καλύτερο  δυνατό αποτέλεσμα. Προχωράμε σε  κοινό μέτωπο, με συνεχή  επικοινωνία και ενημέρωση και  με  σχέδιο έργων που προεξοφλούν το  μέλλον» πρόσθεσε ο Κώστας Αγοραστός. Στο νέο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2021-2027 προβλέπονται πόροι συνολικού ύψους 99,2 εκατομμυρίων ευρώ για την Ολοκληρωμένη Εδαφική και Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη. Συγκεκριμένα:

– πόροι ύψους  71,7 εκατομμυρίων ευρώ διατίθενται για  τις 4 νέες ΒΑΑ σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα και

-πόροι ύψους 27,6 εκατομμύρια ευρώ για τις 2 Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) στην περιοχή των Βορείων Σποράδων και στη Διαδρομή Πολιτισμού – Τουρισμού στη Θεσσαλία και για 2 νέες Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις σε περιοχές που καταγράφουν αναπτυξιακή υστέρηση, μείωση πληθυσμού και εμπόδια ανάπτυξης.

Επιπλέον, για την υποστήριξη εκπόνησης των Στρατηγικών ΒΑΑ δύνανται να διατεθούν στους Δήμους  πόροι από την Τεχνική Βοήθεια του Προγράμματος ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2021-2027.