Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

της Μάρθας Λεκκάκου

«Είναι βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να κυλήσει τον δημόσιο διάλογο στο βούρκο για τον επόμενο μήνα. Αυτό ξέρει να κάνει, εκεί είναι καλός. Να κυβερνήσει ούτε μπορεί, ούτε ξέρει, όπως αποδείχθηκε» σημειώνει ο Κώστας Κυρανάκης στην Today Press και θεωρεί πως η πρώτη κάλπη θα αναδείξει το πρόβλημα της ακυβερνησίας. Στη δεύτερη κάλπη οι πολίτες θα δώσουν την αυτοδυναμία στη ΝΔ, αντιλαμβανόμενοι ότι η χώρα έγινε πιο ισχυρή, πιο ασφαλής, πιο σύγχρονη.

Όσον για τον ίδιο, ζητεί να τον ψηφίσουν, όπως λέει χαρακτηριστικά, μόνο όσοι συμφωνούν πραγματικά με τις θέσεις του.

Πριν από λίγες ημέρες, είχαμε το τριήμερο συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά τι αποκομίσατε από αυτή τη συζήτηση, ποια είναι τα συμπεράσματα που εξάγετε; Έγινε τελικά σύγκριση και όχι σύγκρουση μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ;

Το μόνο που κατάφερε ο κ. Τσίπρας είναι να επιβεβαιώσει ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει συμπαγής, ενωμένη και έτοιμη για τη νέα τετραετία. 

Η αλήθεια είναι ότι εδώ και αρκετό καιρό ο Πρωθυπουργός καλούσε τον κ. Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, ακριβώς για να συζητηθούν όλα τα θέματα πάνω στην βάση πλέον ότι μπορούμε να συγκρίνουμε τετραετίες και πεπραγμένα. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε συνειδητά να παραπλανήσει το κοινοβούλιο με την υποτιθέμενη απόρρητη επιστολή που έστειλε ο κ. Ράμμος στους πολιτικούς αρχηγούς για να μάθουμε τελικά ότι δεν υπήρχαν ονόματα. Η υπόθεση των υποκλοπών έχει πάρει εδώ και καιρό τον δρόμο της Δικαιοσύνης και εκεί πρέπει να κριθεί.

Σε ό,τι αφορά τη σύγκριση των δυο τετραετιών τα πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα: Υπάρχει μια κυβέρνηση που έκανε πράξη τις δεσμεύσεις της, παρά τις κρίσεις που αντιμετώπισε. Μια κυβέρνηση που αναγνώρισε τα λάθη της και εργάστηκε για να τα διορθώσει. Θεωρώ ότι οι πολίτες προτιμούν αυτή τη στάση σε σύγκριση με τη νοοτροπία του “ψάχνω για λάθη και δεν βρίσκω” ή των μεγάλων υποσχέσεων που δεν υλοποιούνται ποτέ.

«Το σκάνδαλο Μητσοτάκη το χρεώθηκε πια ολόκληρη η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας» δηλώνει η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου. Πώς σχολιάζετε;

Προφανώς και ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ είναι αρραγής. Αυτό είναι απολύτως κατανοητό. Τα επιχειρήματα έχουν ακουστεί και από τις δυο πλευρές, και ο κόσμος έχει βγάλει τα συμπεράσματά του. Καλό θα ήταν όμως να δώσουν κάποια στιγμή απαντήσεις για τις μαύρες σακούλες που πήγαιναν στον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη γραμματέα του κυρίου Καλογρίτσα, για τον ψευδομάρτυρα της Novartis που τελικά συνελήφθη για σειρά από τραπεζικές και άλλες απάτες, για τις offshore στη Βενεζουέλα. Όλες αυτές τις πρακτικές διαφθοράς υπερασπίζεται η νέα εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι το κόμμα που εκπροσωπεί, και δεν αλλάζει. 

ΝΔ vs ΣΥΡΙΖΑ εν όψει εθνικών εκλογών. Τι θα καθορίσει πιστεύετε την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος στην πρώτη κάλπη και ποιο είναι το διακύβευμα με την απλή αναλογική;

Η Ελλάδα κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Αυξήθηκαν μισθοί και συντάξεις, μειώθηκαν φόροι, ψηφιοποιήθηκαν εκατοντάδες υπηρεσίες του Δημοσίου, θωρακίστηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις, είχαμε ρεκόρ ξένων επενδύσεων και 300.000 άνθρωποι βρήκαν δουλειά την τελευταία τετραετία. 

Η χώρα μας είναι πιο ισχυρή, πιο ασφαλής, πιο σύγχρονη. 

Είναι βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να κυλήσει τον δημόσιο διάλογο στο βούρκο για τον επόμενο μήνα. Αυτό ξέρει να κάνει, εκεί είναι καλός. Να κυβερνήσει ούτε μπορεί, ούτε ξέρει όπως αποδείχθηκε. 

Η πρώτη κάλπη θα αναδείξει το πρόβλημα της ακυβερνησίας και θεωρώ ότι οι πολίτες θα προσέλθουν στις δεύτερη δίνοντας εντολή αυτοδυναμίας στη Νέα Δημοκρατία.

Ποιες θεωρείτε ότι πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, εφόσον ο Ελληνικός λαός σας εμπιστευτεί ξανά;

Καλύτεροι μισθοί και εισοδήματα, ειδικά για τη νέα γενιά. Αυτή είναι η βασική προτεραιότητα και ο καλύτερος τρόπος να το πετύχουμε είναι η δραστική μείωση του φόρου παρακράτησης και των εργοδοτικών εισφορών, ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν κίνητρο να αυξήσουν τα καθαρά χρήματα στα στελέχη και στους εργαζομένους τους. 

Προφανώς υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη να γίνει στα Πανεπιστήμια, στη σωστή λειτουργία του Δημοσίου, στα Νοσοκομεία και στα Δικαστήρια. Όμως το πιο βασικό από όλα είναι να νιώθουν οι Έλληνες ότι η δουλειά τους ανταμείβεται, ότι η προσπάθεια επιβραβεύεται, ότι τα χρήματα που φέρνουν σπίτι είναι αποτέλεσμα δικού τους κόπου, δικής τους εργασίας και όχι προϊόν επιδομάτων.

Πολλές φορές σας κατηγορούν ότι στα ζητήματα διαφθοράς υπολείπεστε του ΣΥΡΙΖΑ, και ότι η αριστερά δικαίως έχει το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα». Τι απαντάτε; 

Δεν θα σας απαντήσω με την προσωπική μου άποψη, αλλά με τα στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας που αντανακλούν την αντίληψη των πολιτών σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Οι προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίσουν την Ελλάδα ως μια  χώρα όπου η διαφθορά κυριαρχεί -παραβλέποντας τη ζημιά που κάνουν στη χώρα διεθνώς- καταρρέουν, καθώς  τα στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας γκρεμίζουν την μαύρη προπαγάνδα τους. 

Η Ελλάδα -σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας που δόθηκε πριν από λίγα 24ωρα  στη δημοσιότητα- σημείωσε άνοδο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI). Για  το 2022 η χώρα μας βελτίωσε την κατάταξή της κατά 16 θέσεις (από 67η σε 51η) σε σχέση με το 2018. 

Η Ελλάδα βελτίωσε τη βαθμολογία της κατά 7 μονάδες (από 45 σε 52), σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας και συγκαταλέγεται στο 30% των χωρών με τα καλύτερα αποτελέσματα παγκοσμίως, ξεπερνώντας σημαντικά τον μέσο όρο των 180 χωρών (43/100). 

Στα αποτελέσματα αυτά συμβάλλει -όπως επισημαίνει με σχετική ανακοίνωσή της-  η Εθνική Αρχή Διαφάνειας «με το πολυσχιδές ελεγκτικό έργο της, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς 2022-2025, την εφαρμογή κρίσιμων μεταρρυθμίσεων στα πεδία: του Εσωτερικού Ελέγχου, της ρύθμισης Δραστηριοτήτων Επιρροής, της Πολιτικής Δώρου, της Σύγκρουσης Συμφερόντων και της προστασίας προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις, καθώς και με την εισαγωγή καινοτομιών όπως, ο θεσμός του Συμβούλου Ακεραιότητας».

Πολύ συχνά γίνεστε στόχος -κυρίως αντιπολιτευτικών μέσων ενημέρωσης- αλλά και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, για σειρά απόψεων και τοποθετήσεών σας. Σας κατηγορούν για «ακροδεξιό παραλήρημα» σε τομείς όπως το μεταναστευτικό, τους Ρομά, τα ελληνοτουρκικά, ζητήματα ασφάλειας. Τι απαντάτε;

Πάντα αντιστρέφω αυτή την ερώτηση και ρωτάω τι είναι ακροδεξιό από αυτά που έχω πει, χωρίς να λαμβάνω ποτέ κάποια συγκεκριμένη απάντηση.

Η αριστερά ακολουθεί μια πολύ συγκεκριμένη στρατηγική απέναντι σε όποιον εκφράζει μια διαφορετική άποψη από την δική τους, να τον αποκαλούν ακροδεξιό και φασίστα. Έχω δεχτεί τέτοιες επιθέσεις και εγώ όπως και πολλοί συνάδελφοι μου. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν, όμως, όσοι επιλέγουν να αντιμετωπίζουν έτσι τις πολιτικές διαφωνίες -που είναι πολύ θεμιτό στις Δημοκρατίες βέβαια το να διαφωνείς και να συζητάς- είναι ότι με αυτόν τον ισοπεδωτισμό “σπρώχνουν” μια πολύ μεγάλη μερίδα της κοινωνίας στα άκρα και πολλές φορές ακόμα και εκτός δημοκρατικού τόξου.

Υποθετικά είμαι ψηφοφόρος στον νότιο τομέα Αθηνών, στην εκλογική περιφέρεια όπου είστε βουλευτής. Γιατί να σας ψηφίσω;

Ζητώ να με ψηφίσουν μόνο όσοι συμφωνούν πραγματικά με τις θέσεις μου, μόνο όσοι επιθυμούν να τους εκφράζω από το βήμα της Βουλής. Από την αρχή της διαδρομής μου, ήθελα πάνω από όλα να είμαι συνεπής. Για μένα το ήθος, η συνέπεια, οι ιδέες μου είναι αυτά που χρειάζομαι για να συνεχίσω στην πολιτική. 

Θέλω να μπορώ στη διάρκεια του χρόνου να κοιτάζω τα μάτια όποιον με έχει εμπιστευτεί και με έχει τιμήσει με την ψήφο του και να ξέρει ότι δεν άλλαξα. Ότι δεν συμβιβάστηκα. Έχουμε πολλούς αγώνες να δώσουμε και πολλά περισσότερα να πετύχουμε, πιστεύω ότι τώρα που κάναμε την αρχή, ήρθε η ώρα να ακουστεί η φωνή μας πιο δυνατά.