«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρωταγωνιστεί, καινοτομεί  και διακρίνεται στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, με δεκάδες βραβεία και περισσότερα από 5.500  διαγενεακά, ανθρώπινα έργα, προϋπολογισμού άνω των 5 δις ευρώ» δήλωσε  ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός στην ενημερωτική εκδήλωση της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Europe Direct στη Λάρισα, η οποία εντάσσεται σε έναν κύκλο εκδηλώσεων που διοργανώνει το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ενόψει των Ευρωπαϊκών Εκλογών του 2024.

«Η Θεσσαλία είναι παντού στην Ευρώπη, όπως  παντού  είναι και η Ευρώπη μέσα στη Θεσσαλία: Παντού όπου στρέψεις το βλέμμα σου, οι ευρωπαϊκές πινακίδες σε  δρόμους, σχολεία, Νοσοκομεία, Μουσεία, επιχειρήσεις αποτυπώνουν στο χρόνο τη βοήθεια της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Αλλά και εκεί όπου δεν υπάρχει η ευρωπαϊκή πινακίδα, στις  δράσεις και τα προγράμματα  κοινωνικής συνοχής  και  αλληλεγγύης,  το ΕΣΠΑ είναι χαραγμένο στην καρδιά  των ανθρώπων που βοηθιούνται» ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

Με τη χρηματοδοτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  ολοκληρώθηκαν και εξελίσσονται έργα όπως η ανασύσταση της λίμνης Κάρλα, η ηλεκτροκίνηση του θεσσαλικού σιδηροδρόμου,  σύγχρονοι ασφαλείς  δρόμοι, ο πράσινος σχεδιασμός για τα στερεά απορρίμματα και τα υγρά απόβλητα που αναδεικνύει τη Θεσσαλία στην πιο πράσινη περιφέρεια στη χώρα, έργα πόσιμου νερού παντού,  χιλιάδες έργα  και δράσεις για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα, βιώσιμες αστικές αναπλάσεις, ενεργειακές αναβαθμίσεις, έργα αθλητισμού,  πολιτισμού και τουρισμού  όπως τα καινοτόμα Υποθαλάσσια Μουσεία αλλά και η  δημιουργία του πρώτου Τεχνολογικού Κόμβου Γαλάζιου Πολιτισμού για την ανάδειξη των ενάλιων αρχαιοτήτων.

H Περιφέρεια Θεσσαλίας πρωτοστατεί στον απαραίτητο μετασχηματισμό για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και της Ατζέντας 2030 και είναι η  μόνη ελληνική Περιφέρεια που έχει ήδη εκπληρώσει τις απαιτήσεις για την βιωσιμότητα, κατά περισσότερο από 50%. Επιλέχτηκε  και συμμετέχει  στην αποστολή της Ε.Ε. για 100 κλιματικά ουδέτερες περιοχές έως το 2030, διακρίθηκε στις 200 καλύτερες πρακτικές  green deal  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών,  τιμήθηκε με το  Βραβείο Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης  για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στην Ν.Α. Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, την ανασύσταση της λίμνης Κάρλα, καταγράφει τις καλύτερες επιδόσεις, σύμφωνα με μελέτη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών βάσει του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας 2030, διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο Υποθαλλάσιων Μουσείων στη χώρα, με τον Παρθενώνα των ναυαγίων, το αρχαιότερο επισκέψιμο υποθαλάσσιο μουσείο στον κόσμο στην Περιστέρα της Αλοννήσου που  τιμήθηκε με το πρώτο ευρωπαϊκό βραβείο καινοτομίας ECTN για τον αειφόρο πολιτιστικό τουρισμό.

Είμαστε  εταίροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το αποδείξαμε όταν  σε μια κρίσιμη  για τη χώρα περίοδο, το  2015,  ως πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος  συνεργαστήκαμε  με τον τότε Πρόεδρο  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ και την επίτροπο Κορίνα Κρέτσου για να αλλάξουμε την αρχιτεκτονική   χρηματοδότησης  και να επανεκκινήσουν τα μπλοκαρισμένα  συγχρηματοδοτούμενα έργα. Αλλά και στην περίοδο της πανδημίας, η Ε.Ε.  απέδειξε την  ευελιξία  της με την επιλεξιμότητα έργων όπως ο εξοπλισμός  των Νοσοκομείων με σύγχρονα μηχανήματα, οι  προσλήψεις επικουρικού υγειονομικού προσωπικού και τα προγράμματα στήριξης  πληττόμενων επιχειρήσεων.

«Το αποτύπωμα της Ευρώπης είναι πολύ μεγάλο, αρκεί να ξέρεις να  σχεδιάζεις σωστά,  να διεκδικείς, να συνεργάζεσαι και να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τους  ευρωπαϊκούς  πόρους» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας είμαστε μια ομάδα που διεκδικεί, εργάζεται και φτάνει σε αποτέλεσμα δημιουργίας με έργα προστιθέμενης αξίας για τους πολλούς, έργα  που συντηρούν και δημιουργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.  Το ΕΣΠΑ  Θεσσαλίας 2014-2020 ολοκληρώνεται ομαλά, με πλήρη επίτευξη των στόχων του. Το  νέο Πρόγραμμα Θεσσαλία 2021-2027, σηματοδοτεί μια  νέα περίοδο παραγωγής έργων ουσίας  για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη στήριξη της κοινωνίας, με   ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους  συνολικού ύψους 554 εκατομμυρίων ευρώ, αυξημένους κατά 31% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του προηγούμενου Προγράμματος. Διαμορφώσαμε ένα πρόγραμμα ανθρωποκεντρικό, που δίνει ανάσα και οξυγόνο ελπίδας. Είμαστε ένα με την  κοινωνία και σε  εποχή πολυκρίσης, το όραμά μας είναι να  διαμορφώσουμε  μοντέλο   βιώσιμης ανάπτυξης made in Europe, που να οδηγεί σε  αυτάρκεια  σε νερό, τρόφιμα, ενέργεια».