Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

του Πέτρου Κουβάτσου

«Πεποίθηση μου είναι ότι οι συμπολίτες μας θα ανανεώσουν την εντολή τους στη δημοτική αρχή και θα μας δώσουν άλλη μία ευκαιρία και καθαρή εντολή για να ολοκληρώσουμε το έργο που ξεκινήσαμε», τόνισε στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο δήμαρχος Διονύσου, κ. Γιάννης Καλαφατέλης.

Αναφερόμενος στις σημαντικότερες παρεμβάσεις που έχει κάνει η δημοτική αρχή, ο δήμαρχος στάθηκε στην πρόοδο του αποχετευτικού δικτύου, την δημιουργία τριών νέων σχολείων, στον εκσυγχρονισμό της καθαριότητας και την αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης αλλά και του οδικού δικτύου.

Ρωτήσαμε τον δήμαρχο Διονύσου για τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν την περιοχή και κατά πόσο έχουν κλείσει οι πληγές και επίσης κατά πόσο μπορεί να προετοιμαστεί ένας δήμος για να αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα.

Ο κ. Καλαφατέλης περιέγραψε τις ιδιαιτερότητες της διοίκησης ενός δήμους, όπως ο Διόνυσος και σχολίασε για την Απλή Αναλογική: “Η απλή αναλογική άνοιξε την όρεξη πολλών συναδέλφων της αντιπολίτευσης οι οποίοι προσπάθησαν να χειραγωγήσουν τις εκλεγμένες διοικήσεις και να μετατραπούν σε… Χαλίφη στη θέση του Χαλίφη, ζητώντας συνδιοίκηση”. 

Αναλυτικά, η συνέντευξη του δημάρχου Διονύσου, κ. Γιάννη Καλαφατέλη έχει ως εξής:

Κύριε Δήμαρχε, θα θέλαμε να ξεκινήσουμε τη συνέντευξή ζητώντας από εσάς ένα συνοπτικό απολογισμό με τις σημαντικότερες δράσεις και παρεμβάσεις σας στο Δήμο Διονύσου.

Kε Κουβάτσο, να ευχηθώ καταρχήν καλή χρονιά σ’εσάς και τους αναγνώστες της Today Press. Η αλήθεια είναι ότι η θητεία που διανύουμε μόνο κανονική δεν είναι, κάτι που ισχύει βέβαια όχι μόνο για το Δήμο Διονύσου αλλά και για το σύνολο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας. Απαντώντας ευθέως στο ερώτημά σας θα πω ότι τα τελευταία τρία  χρόνια, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, καταφέραμε  και ανοίξαμε όλα τα μεγάλα θέματα που ταλανίζουν το Δήμο μας, με μεγαλύτερο αυτό της έλλειψης βασικών υποδομών, δρομολογώντας μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις την επίλυσή τους. Η αποχέτευση ακαθάρτων, παρά κάποιες δυσλειτουργίες που υπάρχουν κυρίως σε σχέση με τη συνεργασία με τους συνεργαζόμενους εργολάβους, προχωράει ικανοποιητικά σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες, ενώ σύντομα αναμένεται η δημοπράτηση της αποχέτευσης  του Αγίου Στεφάνου, της Ραπεντώσας και του Πευκοφύτου, ενός έργου πνοής για την περιοχή που παρέμενε κολλημένο λόγω απραξίας της προηγούμενης διοίκησης. Παράλληλα έχουμε βάλει στις ράγες τρία νέα σχολεία, εκσυγχρονίζουμε σταδιακά το στόλο καθαριότητας με 18 νέα οχήματα, αναβαθμίζουμε συνεχώς το δίκτυο ύδρευσης και το οδικό δίκτυο, ψηφιοποιούμε τις υπηρεσίες του Δήμου για να γίνουν πιο φιλικές προς τους πολίτες, συντάξαμε νέο Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών, εξασφαλίζουμε με νομικές και άλλες ενέργειες  τη δημοτική περιουσία του Δήμου που είχε εγκαταλειφθεί, συντηρούμε τα σχολικά και δημοτικά μας κτίρια  και προχωρούμε, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, με τα led και το αντιπλημμυρικό έργο της λεωφόρου Σταμάτας – Δροσιάς.

Ένα σημαντικό επίτευγμά μας είναι ακόμη η κατασκευή του νέου προαστιακού σταθμού στο Κρυονέρι που αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα καθώς και η υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ, συνολικού μήκους 160 χλμ που έχει ήδη ξεκινήσει στην περιοχή. Να αναφέρω επίσης ότι χάρη στη σκληρή δουλειά όλης της προηγούμενης περιόδου καταφέραμε και εξασφαλίσαμε συνολικές χρηματοδοτήσεις  που προσεγγίζουν τα 80 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σίγουρα δείχνει πολλά για τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλαμε καθ’όλη τη διάρκεια της θητείας.

Που θα ρίξετε το βάρος στο επόμενο διάστημα;

Όπως είπα και πριν έχουμε εξασφαλίσει σημαντικές χρηματοδοτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ήδη οργασμός νέων έργων και μελετών που θα συνεχιστεί και όλη την επόμενη δημοτική θητεία. Ο Δήμος Διονύσου είναι ήδη ένα εργοτάξιο, κάτι το οποίο βέβαια σημαίνει και προσωρινή ταλαιπωρία για τους πολίτες, το σημαντικό όμως αυτή τη στιγμή είναι να επιλυθούν τα χρόνια προβλήματα υποδομών. Το επόμενο διάστημα θα δώσουμε προτεραιότητα στις ασφαλτοστρώσεις και τα πεζοδρόμια, με ένα γενναίο πρόγραμμα που τρέχει για πρώτη φορά στο Δήμο και το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο λόγω των πληγών που αφήνουν τα δεκάδες εκτελούμενα έργα. Επίσης θα εστιάσουμε στα έργα αποχέτευσης, τις αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, τα έργα αναβάθμισης του δικτύου ύδρευσης και των σχολικών και αθλητικών υποδομών του Δήμου, καθώς και τα υπόλοιπα έργα καθημερινότητας. Ακόμη πιστεύω ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραλαβής νέων απορριμματοφόρων και μηχανημάτων, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, θα βελτιώσουμε σε ένα σημαντικό βαθμό τις υπηρεσίες καθαριότητας.

Έχουν κλείσει οι πληγές που άνοιξαν οι πρωτόγνωρες φυσικές καταστροφές που έπληξαν την περιοχή;

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε καταβάλλει πολύ μεγάλη προσπάθεια για να κλείσουμε αυτές τις πληγές λόγω των φυσικών καταστροφών, όπως σωστά το διατυπώσατε. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε δαπανήσει σημαντικά κονδύλια από τον προϋπολογισμό του Δήμου μας προκειμένου να προβούμε σε εκτεταμένους καθαρισμούς εκτάσεων καθώς και σε αποκαταστάσεις υποδομών που δέχτηκαν σοβαρά πλήγματα, όπως για παράδειγμα του δικτύου ύδρευσης και ηλεκτροφωτισμού. Ακόμη όμως έχουμε δρόμο.

Μπορεί να προετοιμαστεί ένας δήμος απέναντι σε τέτοια φαινόμενα ή να δώσει προτεραιότητα στην ταχύτερη αντιμετώπισή τους;

Σίγουρα υπάρχουν πράγματα για τα οποία μπορεί ένας Δήμος να προετοιμαστεί και κάποια άλλα όχι. Θα δώσω ένα παράδειγμα που είναι οι γεννήτριες στα δημοτικά κτίρια αλλά και τα αντλιοστάσια. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπήρχε αντίστοιχη πρόνοια από οποιαδήποτε προηγούμενη δημοτική αρχή, γιατί προφανώς θεωρήθηκε ότι δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο. Εμείς είχαμε πράγματι προγραμματίσει να τοποθετήσουμε γεννήτριες μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» αλλά μας πρόλαβε η θεομηνία «Μήδεια». Σήμερα έχουμε ήδη φροντίσει και έχουμε προμηθευτεί αφενός γεννήτριες για τα δημοτικά κτίρια και άλλα κομβικά σημεία του Δήμου, ενώ αφετέρου έχουμε δημιουργήσει τις υποδομές ώστε να μπορούμε να συνδέουμε εύκολα γεννήτριες μέσω μεταγωγικών διακοπτών, για την περίπτωση που χρειαστεί να λειτουργήσουμε κάποια στιγμή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Από εκεί και ύστερα όμως θα πρέπει να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς προς τους πολίτες. Σε αντίστοιχα καιρικά φαινόμενα με αυτό της «Μήδειας», μπορείς να ελπίζεις μόνο στον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων προς τους πολίτες και όχι  στην εξάλειψή τους που είναι αδύνατη ακόμη και από την Πολιτεία. Οποιοσδήποτε υποστηρίζει κάτι διαφορετικό είτε λαϊκίζει για μικροπολιτικά οφέλη είτε είναι εκτός τόπου και χρόνου και περί άλλων τυρβάζει…

Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες της διοίκησης ενός δήμου όπως του Διονύσου;

Θα έλεγα ότι η μεγαλύτερη ιδιαιτερότητα είναι ο διαμοιρασμός του Δήμου σε 7 Δημοτικές Κοινότητες με πολύ μεγάλη έκταση. Ο Δήμος Διονύσου απαρτίζεται από 7 πανέμορφες πόλεις, καθεμία από τις οποίες όμως έχει διαφορετικά ειδικά χαρακτηριστικά και κατ’επέκταση διαφορετικές ανάγκες, τουλάχιστον σε ένα σημαντικό βαθμό. Αυτό μας προσθέτει μια επιπλέον διαχειριστική δυσκολία στον τρόπο που λειτουργούμε, κυρίως σε σχέση με την καθημερινότητα. Αυτό μεγεθύνεται λόγω της χρόνιας έλλειψης υποδομών, πρόβλημα το οποίο επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε καθ’όλη τη διάρκεια της θητείας μας μέσα από τις παρεμβάσεις που σας ανέφερα προηγουμένως.

Δυσκόλεψε η Απλή Αναλογική την κυβερνησιμότητα του δήμου Διονύσου; 

Πάρα πολύ, κι αυτό δε χρειάζεται να σας το πω εγώ, το λέει η συντριπτική πλειοψηφία των Δημάρχων αλλά και οι Πρόεδροι της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔΑ που αφουγκράζονται την αγωνία των αιρετών στην προσπάθειά τους να διοικήσουν εδώ και τρία χρόνια τους Δήμους τους. Η απλή αναλογική άνοιξε την όρεξη πολλών συναδέλφων της αντιπολίτευσης οι οποίοι προσπάθησαν να χειραγωγήσουν τις εκλεγμένες διοικήσεις και να μετατραπούν σε… Χαλίφη στη θέση του Χαλίφη, ζητώντας συνδιοίκηση. Θέλω να πιστεύω ότι μετά την αλλαγή του εκλογικού νόμου, οι διοικήσεις που θα προκύψουν από τις εκλογές του Οκτωβρίου 2023 θα έχουν μπροστά τους καθαρό ορίζοντα για να υλοποιήσουν το έργο τους.

Έχετε ανακοινώσει ότι θα είστε υποψήφιος δήμαρχος στις προσεχείς εκλογές. Για ποιο λόγο οι δημότες να επιλέξουν τη δική σας παράταξη;

Είμαι βέβαιος ότι οι συμπολίτες μας γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν είχαμε μια κανονική θητεία, όπως άλλωστε δεν υπήρχε κανονικότητα και στην καθημερινή ζωή όλων μας. Παράλληλα γνωρίζουν ότι παρά τις τεράστιες δυσκολίες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε αλλά και κάποιες παραλείψεις ή και λάθη που ενδεχομένως δεν καταφέραμε να αποφύγουμε, είμαστε αυτοί που με εργατικότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης τολμήσαμε και ανοίξαμε όλα τα μεγάλα θέματα δρομολογώντας την επίλυσή τους. Οι πολίτες θα μας αξιολογήσουν με νηφαλιότητα και θα μας συγκρίνουν τόσο με τους προηγούμενους διοικούντες όσο και τους νέους υποψηφίους, όπως τουλάχιστον οι ίδιοι διατείνονται ότι είναι, οι οποίοι θα διεκδικήσουν μαζί με εμάς την ψήφο των πολιτών. Η δική μου πεποίθηση είναι ότι οι συμπολίτες μας θα ανανεώσουν την εντολή τους στη δημοτική αρχή και θα μας δώσουν άλλη μία ευκαιρία και καθαρή εντολή για να ολοκληρώσουμε το έργο που ξεκινήσαμε. Η πορεία για την αλλαγή του Δήμου Διονύσου θα πρέπει να παραμείνει σε θετική τροχιά, μακριά από πειραματισμούς και περιπέτειες αντίστοιχες με την προηγούμενη αποτυχημένη δημοτική θητεία που κόστισε πολύ ακριβά στους δημότες μας.