Η Ρωσία θέλει να τερματιστεί η σύρραξη στην Ουκρανία, αλλά θα απαντήσει στις παραδόσεις οπλικών συστημάτων από τη Δύση στο Κίεβο, δήλωσε Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε σε συνεντευξή του στο Ria Novosti και το Russia 24 ότι «όλοι θέλουν να τελειώσουν η κατάσταση στην Ουκρανία», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αυτό που έχει σημασία εν προκειμένω δεν είναι ο χρόνος του τερματισμού του πολέμου, αλλά «η ποιότητα των αποτελεσμάτων για το ρωσικό λαό».

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ οι δυνάμεις της Μόσχας θα αντιδράσουν στην παράδοση δυτικών όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς επιχειρώντας να απομακρύνουν τις ουκρανικές δυνάμεις από τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Όπως είπε ο Λαβρόφ, με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας. Ο ίδιος κατηγόρησε τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας ότι θέλουν «να λύσουν το ρωσικό πρόβλημα» καταφέροντας «μια τέτοια ήττα στη Ρωσία, που δεν θα μπορέσει να συνέλθει επί δεκαετίες».

Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ «ενεπλάκησαν άμεσα στις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream»

Στην ίδια συνέντευξη ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενεπλάκησαν άμεσα στις εκρήξεις που προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα την περασμένη χρονιά.

Ο Ρώσος ΥΠ ΕΞ δεν παρουσίασε αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε κατηγορήσει παλαιότερα τη Βρετανία ότι ανατίναξε τους αγωγούς, κάτι που διέψευσε το Λονδίνο.

Ο Λαβρόφ ισχυρίστηκε ακόμη ότι η Δύση λέει ψέμματα αναφορικά με την άρνηση της Ρωσίας να διαπραγματευτεί για το ουκρανικό κι ότι η προσπαθεί να στρέψει κατά της Μόσχας τη Μολδαβία, τη Γεωργία και πρώην κράτη μέλη της ΕΣΣΔ στην Κεντρική Ασία.