«27 χρονιά μετά την τραγική νύχτα των Ιμίων, κι ενώ ανακαλούμε στη μνήμη τη θυσία των τριών παλικαριών του Πολεμικού Ναυτικού, που έδωσαν τις ζωές τους για την πατρίδα, οι Ένοπλες Δυνάμεις θρηνούν την απώλεια του υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα, συγκυβερνήτη του Phantom της Πολεμικής Αεροπορίας που έπεσε στο Ιόνιο. Με βαθιά θλίψη εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του και προσεύχομαι για τη ζωή του κυβερνήτη, σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη.»

Τα ανωτέρω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, αναφερόμενος στη μαύρη επέτειο της τραγωδίας των Ιμίων και το τριήμερο πένθος των Ενόπλων Δυνάμεων για την απώλεια του υποσμηναγού Τουρούτσικα, κατά την ομιλία του επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αποκατάσταση όλων των ΑΣΣΥ

Ο Χρήστος Κέλλας ευχαρίστησε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας για τη διευθέτηση του ζητήματος σταδιοδρομικής εξέλιξης των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), σημειώνοντας:

«Με το νομοσχέδιο διασφαλίζεται η ισότιμη σταδιοδρομική εξέλιξη των ΑΣΣΥ, που κατετάγησαν τα έτη 1991, 1992 και 1993, μετά την πρόνοια, που υπήρξε προ διετίας για τους ΑΣΣΥ του ’90. Αναμένουμε ανάλογη πρόβλεψη για τους ΑΣΣΥ ’94-’95».

Αυξήσεις σε ΕΜΘ

Επίσης, επαίνεσε τη ρύθμιση για τη βαθμολογική εξέλιξη των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ), ζητώντας, ωστόσο, και τη μισθολογική εξέλιξη ανάλογα με τον βαθμό, υπογραμμίζοντας:

«Βελτιώνονται οι όροι και οι προοπτικές υπηρεσίας των εθελοντών, που θα προάγονται έως τον βαθμό του υπολοχαγού και θα αποστρατεύονται με αυτόν του λοχαγού, χωρίς ο καταληκτικός και ο αποστρατευτικός βαθμός να συμπίπτουν. Με τον τρόπο αυτό, αναγνωρίζεται η συμβολή των ΕΜΘ στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά η βαθμολογική εξέλιξή τους θα πρέπει να συνοδεύεται κι από τις ανάλογες μισθολογικές αποδοχές».  

Νέο όριο ηλικίας για ΕΠΟΠ – Παραμονή ΟΒΑ

Ο Λαρισαίος πολιτικός, παρά το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, ανέδειξε δίκαια αιτήματα των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) και ζήτησε την παραμονή των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) των οποίων η θητεία ολοκληρώνεται, επισημαίνοντας:

«Οι ΕΠΟΠ αναγκάζονται να βγαίνουν στη σύνταξη στην ηλικία των 50 ετών, κατά την οποία συμπληρώνουν μόλις 22 συντάξιμα έτη. Στην ηλικία αυτή, ποιός θα τους προσλάβει για δουλειά; Ας αναπροσαρμόσουμε το όριο ηλικίας προς τα πάνω και να επιτρέπεται στα 50 έτη η οικειοθελής αποχώρηση.  

Θα ήθελα, κύριε υπουργέ, να εξετάσετε την περίπτωση μερικών δεκάδων ΟΒΑ, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν. Πρόκειται για ανθρώπους, που έχουν υπηρετήσει για 6 χρόνια, έχουν εκπαιδευτεί, έχουν εμπειρία κι αναγκάζονται να αποχωρήσουν. Πρέπει να εξευρεθεί τρόπος παραμονής».

Κατάργηση κρατήσεων υπέρ ΝΙΜΤΣ

Ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ επισήμανε στον κ. Παναγιωτόπουλο την ανάγκη απόσυρσης των άρθρων 15 και 16 του νομοσχεδίου, σχετικά με τις κρατήσεις των στρατιωτικών για το ΝΙΜΤΣ, σημειώνοντας:

«Οι στρατιωτικοί, εν ενεργεία και απόστρατοι, επιβαρύνονται άδικα με κρατήσεις υπέρ του ΝΙΜΤΣ, ενώ το 70-80% των νοσηλευόμενων είναι πολίτες, των οποίων τα νοσήλια καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ. Ας αναλάβει, επομένως, ο ΕΟΠΥΥ τις δαπάνες του ΝΙΜΤΣ, αφού κάθε κλάδος των Ενόπλων Δυνάμεων διαθέτει, ούτως ή άλλως, δικό του νοσοκομείο.

Αναδρομικότητα στην κατάργηση των μειώσεων

Τέλος, ο Λαρισαίος βουλευτής αναφέρθηκε στην κατάργηση μειώσεων του ν. 4093/2012 για τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και τους οικείους Ειδικούς Κλάδους, ζητώντας απ’ τον υπουργό να εξετάσει τις δυνατότητες εφαρμογής της αναδρομικότητας από 1/1/2021 αντί για 1/1/2022, την οποία δικαίως ζητούν οι απόστρατοι.  

Ο υπουργός επιφυλάχθηκε να απαντήσει στα ερωτήματα μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια. 

Δείτε το βίντεο, εδώ: https://youtu.be/efwqiOIJbJE