Στον δρόμο προς τις εκλογές, ο Ερντογάν θα επιχειρήσει μια ελεγχόμενη ένταση με την Ελλάδα, λέει Τούρκος πολιτικός αναλυτής και επισημαίνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος να προσπαθήσει να παρέμβει στις ελληνικές εκλογές μέσω της Θράκης.

Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του OPEN την Κυριακή, ο Γιαβούζ Μπαϊντάρ μίλησε για την πιθανότητα προσπάθειας παρέμβασης της Τουρκίας στις ελληνικές εκλογές, τονίζοντας συγκεκριμένα πως «ίσως η Άγκυρα προσπαθήσει να παρέμβει στις ελληνικές εκλογές μέσω της Δυτικής Θράκης».

Σημείωσε, ωστόσο, πως θεωρεί ότι αυτοί οι φόβοι έχουν υπολογιστεί από τις μεγάλες δυνάμεις».

Παράλληλα, ο κ. Μπαϊντάρ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο κλιμάκωσης της επιθετικότητας από τουρκικής πλευράς.

«Μπορεί να συμβεί κλιμάκωση, αλλά με προσεκτικό τρόπο. Διότι υπάρχουν όρια για το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει μια κλιμάκωση, ειδικά μεταξύ των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Είναι και οι δύο σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και ξεπερνώντας τα όρια με οποιοδήποτε είδος επιθετικότητας από την τουρκική πλευρά οι συνέπειες για την Άγκυρα θα είναι απρόβλεπτες. Και ο Ερντογάν, έως τώρα, μας έχει δείξει ότι αυτό το γνωρίζει πολύ καλά», υπογράμμισε ο Τούρκος αναλυτής.

Τούρκος αναλυτής: Άλλου είδους διαπραγματεύσεις για Σουηδία και Φινλανδία στο ΝΑΤΟ αν ο Ερντογάν κερδίσει τις εκλογές
Ο Μπαϊντάρ τοποθετήθηκε, επίσης, για τις τουρκικές εκλογές και το ενδεχόμενο επιχείρησης χειραγώγησης από τον Τούρκο πρόεδρο. «Η πιο σημαντική και η πιο ευαίσθητη διάσταση των τουρκικών εκλογών είναι ότι θα διεξαχθούν υπό τον έλεγχο του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος συνεχώς κατηγορείται ότι συνδέεται με τον υπόκοσμο, με το οργανωμένο έγκλημα. Επίσης από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντά ο οποίος είναι το δεξί χέρι του Ερντογάν. Μπορεί να προσπαθήσουν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών», σημείωσε ο Μπαϊντάρ.

Σχολίασε, τέλος, και τις εξελίξεις με το «μπλόκο» της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως ότι «μετά την ανακοίνωση των τουρκικών εκλογών στις 14 Μαΐου, πιστεύω ότι είναι σωστό να πούμε ότι η υποψηφιότητα της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θα αναβληθεί μέχρι τις εκλογές. Αν ο Ερντογάν κερδίσει θα υπάρχουν άλλου είδους διαπραγματεύσεις, ενώ αν νικήσει η αντιπολίτευση, τότε πολλά προβλήματα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής που ήταν σε πλήρες αδιέξοδο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επιλυθούν».