Διαφορετική άποψη από τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης είχε η Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης σε ότι αφορά την δημοσιοποίηση του οικονομικού-διαχειριστικού ελέγχου.
Τα επιχειρήματα του δημάρχου Γιάννη Ζαμπούκη δεν έπεισαν κανέναν, πολύ δε περισσότερο την Αντεισαγγελέα Αλεξανδρούπολης η οποία έδωσε άμεσα εντολή να παραδοθεί η έκθεση ελέγχου στους ενδιαφερόμενους δημοτικούς συμβούλους δηλαδή εμμέσως στους δημότες Αλεξανδρούπολης, μιας και αφορά την διαχείριση των δικών τους χρημάτων.
Ως γνωστόν ο Δήμαρχος αρνείτο προκλητικά επί δώδεκα μήνες να παραδώσει τον έλεγχο προς μελέτη και συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.
Μάλιστα απέφευγε ακόμη και να απαντήσει ακόμη και στα γραπτά αιτήματα δημοτικών συμβούλων για το θέμα αυτό.
Μόνο όταν ξεκίνησαν να δημοσιεύονται άρθρα και υπό το βάρος αποκαλύψεων από μέσα ενημέρωσης και κατόπιν προσφυγής δημοτικών συμβούλων στον Εισαγγελέα ο Δήμαρχος έδωσε συνέντευξη με μια επιχειρηματολογία που απλά χειροτέρεψε την εικόνα.
Μάταια 2-3 φίλα προσκείμενοι δημοσιογράφοι, προσπαθούν να μετριάσουν την αρνητική εικόνα παρουσιάζοντας τον δήμαρχο σαν ήρωα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποια τοπικά μέσα ενημέρωσης, κρίνουν ότι είδηση είναι πως ο Δήμαρχος παραβρέθηκε στην κοπή πίτας ενός συλλόγου, αλλά δεν είναι ένας διαχειριστικός έλεγχος που δείχνει “ότι κάτι δεν πάει καλά” όπως και ο ίδιος ο Δήμαρχος δήλωσε στη συνέντευξη του.
Οι ευθύνες του Δημάρχου προκύπτουν για 2 κυρίως λόγους.
α) Έστειλε την έκθεση σε ελεγκτική αρχή αφού πέρασαν 12 μήνες και κατόπιν πολλών πιέσεων.
β) Η υπηρεσία που επέλεξε να την στείλει (ΑΑΔΕ) είναι φορολογική αρχή και δεν είναι η καθ΄ύλην αρμόδια να ελέγξει τέτοιου είδους θέματα.
Είναι γνωστές σε όλους (εκτός από τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης), οι αρχές που ελέγχουν θέματα διαφάνειας, ακεραιότητας, διασπάθισης δημοσίου χρήματος, νομιμότητας των συμβάσεων κλπ
Τρανταχτό παράδειγμα, ο έλεγχος που έκανε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε Δήμο για τα ίδια θέματα με την Αλεξανδρούπολη.
Παρ΄όλο που τα ποσά ήταν πολύ λιγότερα από την Αλεξανδρούπολη (353.000 €), η ΕΑΔ ζήτησε να επιβληθούν πειθαρχικές κυρώσεις σε επτά (7) υπαλλήλους της Οικονομικής υπηρεσίας, να αλλάξουν όλες τις διαδικασίες προμηθειών και πληρωμών και να γίνεται έρευνα αγοράς πριν από κάθε ανάθεση (κάτι μας θυμίζει αυτό).
Τέλος, η ΕΑΔ διαβίβασε την έκθεση ελέγχου στον αρμόδιο Εισαγγελέα για να αναζητήσει ποινικές ευθύνες.
Αυτές είναι οι σωστές διαδικασίες που προστατεύουν αποτελεσματικά τα χρήματα των δημοτών.