Ομιλία σε εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Επιμελητηρίου Αχαΐας και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα, πραγματοποίησε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην απόλυτη συνέπεια του βασικού προτάγματος της οικονομικής πολιτικής της χώρας, αλλά και στην πρόβλεψη ότι το 2023 θα είναι για την Ελλάδα μία πολύ καλύτερη χρονιά σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «είμαστε απολύτως συνεπείς με το βασικό πρόταγμα της οικονομικής πολιτικής, που ήταν οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών»

Υπενθύμισε επίσης ότι «η φορολόγηση των επιχειρήσεων είναι πλέον στο 22%, από 28% που την παραλάβαμε. Ο φόρος μερισμάτων είναι στο 5%, από 10% που την παραλάβαμε. Η προκαταβολή φόρου είναι στο 80%, από 100% που την παραλάβαμε. Για τα φυσικά πρόσωπα, δε, που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα είναι ακόμη χαμηλότερη».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα» και υπενθύμισε ότι «μειώθηκαν σημαντικά και μόνιμα ασφαλιστικές εισφορές, όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά».

Σταϊκούρας: «Η κυβέρνηση ήταν απολύτως συνεπής στις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις απέναντι στην επιχειρηματικότητα»
Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι «μπορεί με αυτοπεποίθηση αυτή η κυβέρνηση να υποστηρίξει ότι ήταν απολύτως συνεπής στις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις απέναντι στην επιχειρηματικότητα για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών».

Πρόσθεσε πως «παράλληλα δόθηκαν φορολογικά κίνητρα, καθώς πολλές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν σημαντικά εργαλεία, όπως είναι οι υπεραποσβέσεις για επενδύσεις στην έρευνα, την καινοτομία, την πράσινη μετάβαση, την ψηφιοποίηση, καθώς και τα κίνητρα για τη δημιουργία φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα».

Αναφέρθηκε και στις συνεχείς προκλήσεις που προέκυψαν, τις οποίες «η κυβέρνηση μέσα σε 4 χρόνια κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πανδημία των τελευταίων 100 ετών παγκοσμίως, έναν πόλεμο στους κόλπους της Ευρώπης μετά από 75 χρόνια, όπως και τον υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη μετά από 50 χρόνια.

Πρόσθεσε ότι «εκ του αποτελέσματος, κινηθήκαμε μεθοδικά, κινηθήκαμε συντονισμένα και προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε μία δύσκολη πραγματικότητα».

Επεσήμανε πως «πρωτίστως αντιμετωπίστηκε, με στήριξη, το υψηλό ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών και δευτερευόντως των επιχειρήσεων. Είναι αλήθεια ότι η κάλυψη της αύξησης στα νοικοκυριά προσεγγίζει το 90% ή και υπερβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ στις επιχειρήσεις έχει διαμορφωθεί περίπου στο 50%».

Ανέφερε ακόμη ότι για τα νοικοκυριά έχουν διατεθεί 3,5 δισ. ευρώ και 6,5 δισ. για τις επιχειρήσεις.

Σταϊκούρας: Έχουμε διπλάσια ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας και σταθερά δημόσια οικονομικά

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει δώσει τα περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη και στην υγειονομική κρίση και στην ενεργειακή κρίση», υπογραμμίζοντας ότι το 2022 η χώρα μας «έδωσε το 2,3% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 1,3%, σημειώνοντας παράλληλα ότι «ενώ δίνουμε τα περισσότερα, έχουμε διπλάσια ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας και σταθερά δημόσια οικονομικά, γιατί έχουμε καταφέρει να ανακάμψουμε γρήγορα και βιώσιμα».

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «δύο εξωγενείς κρίσεις μας έχουν βρει και έχουμε καταφέρει να τις αντιμετωπίσουμε από κοινού και κατά το βέλτιστο τρόπο».

Προσέθεσε πως «όταν μιλάμε για εξωγενείς κρίσεις το στοιχείο δεν είναι μόνο πώς κινείται η Ελλάδα, αλλά και πώς κινείται η Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό περίγυρο».

Και ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Συνεπώς το 2022, η Ελλάδα έχει διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης, από τον μέσο Ευρωπαϊκό όρο.

Η Ελλάδα το 2022, είχε ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών και ιστορικό ρεκόρ επενδύσεων.

Η Ελλάδα το 2023 θα έχει το τριπλάσιο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης από το μέσο Ευρωπαϊκό.

Η Ελλάδα μέχρι το 2024 θα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών σε αριθμό αύξησης των επενδύσεων. Και πρόσθεσε ότι «η ανεργία έχει μειωθεί κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες και τα πρωτογενή ελλείμματα μειώνονται και επιστρέφουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα από του χρόνου».

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «όσο θα συνεχίσουμε αυτή την ορθολογική οικονομική και συνετή δημοσιονομική πολιτική και τη διορατική εκδοτική πολιτική, συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις, το 2023 θα είναι μία πολύ καλύτερη χρονιά για την Ελλάδα σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες».

Και τόνισε ότι «όσο βγαίνουμε από εξωγενείς κρίσεις, τόσα θα πηγαίνουμε όλο και καλύτερα. Γιατί εκτός των μειώσεων φόρων θα πρέπει να αυξάνουμε και να ενισχύουμε τους μισθούς, με γενναίο τρόπο, αλλά και κοινωνικά δίκαιο».

Κατρίνης: Σήμερα εισάγουμε 37 δισ. περισσότερα από όσα εξάγουμε

Ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στην τοποθέτησή του αμφισβήτησε την αισιοδοξία που εκπέμπεται από την κυβέρνηση για την κατάσταση της οικονομίας και αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν «σήμερα που μιλάμε, η χώρα καταγράφει ρεκόρ στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, όταν από το 2019, πρώτη χρονιά ανάληψης της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, από τα 2,9 δισ. σκαρφαλώνει στα 10,9 και σήμερα κλείνει στα 17,5 δισ., μη οφειλόμενα στην ενεργειακή κρίση. Το εμπορικό έλλειμμα θα κλείσει στα 37 δισ., άρα εισάγουμε 37 δισ. περισσότερα από όσα εξάγουμε».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων ο κ. Κατρίνης σημείωσε ότι το λέει συχνά η κυβέρνηση και μάλιστα ακούγεται συχνά δια χειλέων και του ίδιου του πρωθυπουργού.

«Μειώθηκαν άραγε τα κόκκινα δάνεια για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά; Το ιδιωτικό χρέος που σήμερα ξεπερνάει τα 270 δισεκατομμύρια ευρώ;», διερωτήθηκε ο κ. Κατρίνης σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Απευθυνόμενος στον κ. Σταϊκούρα τον κάλεσε να απαντήσει στη Βουλή σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε «για να απαντήσουμε με στοιχεία και με αριθμούς. Για να δούμε αν οι επιχειρήσεις και ο εμπορικός κόσμος όντως είναι σε καλύτερη θέση από τη διαχείριση του χρέους, με βάση τις αποφάσεις της κυβέρνησης ή αν σήμερα αυτό αποτελεί θηλεία και βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας αλλά και της ελληνικής κοινωνίας».

Ο κ. Κατρίνης σημείωσε ότι «σήμερα πάνω από 4.200.000 ΑΦΜ χρωστούν στην Εφορία και πάνω από 1.000.000 είναι τα “κόκκινα” δάνεια. Την ίδια στιγμή το υπερόπλο της κυβέρνησης, ο εξωδικαστικός μηχανισμός, έχει αποδώσει 2.700 ρυθμίσεις, με στόχο το 2023 να ρυθμίσει 1,5 δισ. χρέους σε σύνολο 270 δισ. ιδιωτικού χρέους. Κάντε λίγο τη διαίρεση, 0,5% του συνολικού ιδιωτικού χρέους».

Τέλος, αναφέρθηκε στην πρόταση του κόμματός του για 120 δόσεις, σημειώνοντας ότι «θα ανακουφίσει και θα δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες επιχειρήσεις να μπουν σε μια τροχιά εξυγίανσης».