Διευρυμένη συνάντηση μεταξύ του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλου Γεωργιάδη καθώς και στελεχών από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης έλαβε χώρα την Παρασκευή το μεσημέρι 20 Ιανουαρίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη.

Σκοπός της συνάντησης αυτής ήταν η ενημέρωση για τις δράσεις οι οποίες θα υλοποιηθούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021 – 2027 στο πλαίσιο του προγράμματος “Ολοκληρωμένες δράσεις ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών στην αγορά εργασίας (νέο Helios)”, το οποίο αποτελεί την διάδοχη κατάσταση του προγράμματος Helios που “έτρεξε” κατά την απελθούσα προγραμματική περίοδο.

Επίσης, στην διάρκεια της συνάντησης υπήρξε και η ανταλλαγή απόψεων για τη γενικότερη υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης στα όρια χωρικής αρμοδιότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Το πιο πάνω πρόγραμμα επιδιώκει την υποστήριξη δικαιούχων διεθνούς προστασίας (αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και δικαιούχοι επικουρικής προστασίας) και προσωρινής προστασίας (όπως τα εκπατρισμένα άτομα από την Ουκρανία που είναι είτε πολίτες Ουκρανίας είτε δικαιούχοι διεθνούς προστασίας, στους οποίους αναγνωρίστηκε το καθεστώς από την Ουκρανία), για την ένταξή τους στην κοινωνικοοικονομική ζωή και την αγορά εργασίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, διευκολύνοντας παράλληλα την αυτόνομη και ανεξάρτητη διαβίωσή τους και προάγοντας τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο ΕΚΤ (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) για την προγραμματική περίοδο 2021 – 2027, αφορά 400 ωφελούμενους με την προβλεπόμενη δαπάνη για τρία χρόνια να ανέρχεται σε 2.350.000 ευρώ.

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας σημείωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα συνδράμει στην υποστήριξη των μεταναστών, στο πλαίσιο των οδηγιών που δίνονται από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στη σημερινή συνάντηση στην Τρίπολη συμμετείχαν επίσης, μεταξύ άλλων, οι αντιπεριφερειάρχες Υγείας και Πρόνοιας Αγγελος Χρονάς και ΠΕΠ/ΕΣΠΑ και ευρωπαϊκών προγραμμάτων Τάσος Γκιολής, ο σύμβουλος του γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Αγγελος Αθανασόπουλος, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ενταξης Αθανάσιος Βιτσεντζάκος, η προϊσταμένη του Τμήματος Σχεδιασμού Πολιτικών και Προγραμμάτων Κοινωνικής Ενταξης Ελένη Σιώπη, από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης οι Δημήτριος Ραζής, Κωνσταντίνος Δημόπουλος και Κλαούντια Σαμαρά, από την ΕΥΔΕΠ της Περιφέρειας Πελοποννήσου ο διευθυντής Αντώνης Ψαράκης, καθώς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σύσκεψη στην Τρίπολη του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής