«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει απερίφραστα κάθε προσπάθεια αναγνώρισης της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, αναφερόμενος στην απάντηση που πήρε σε σχετική του ερώτηση, από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Κεφαλογιάννης, με την ερώτησή του, «είχε καταγγείλει την προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους της Βόρειας Κύπρου και την επιχειρούμενη είσοδό του με το καθεστώς του παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκόφωνων Κρατών».

Η απάντηση του ύπατου εκπροσώπου «είναι καταπέλτης για την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά τόσο στο ζήτημα της επιχειρούμενης αναβάθμισης του ψευδοκράτους όσο και στη “λύση” δύο κρατών που έχει προταθεί από την Τουρκία», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπορέλ, μεταξύ άλλων, αναφέρει στην απάντησή του ότι «σχετικά με το καθεστώς παρατηρητή για την τουρκοκυπριακή αποσχιστική οντότητα στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο ότι αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, ως υποκείμενο του Διεθνούς Δικαίου» και ότι «κάθε ενέργεια που διευκολύνει ή υποβοηθά καθ’ οιονδήποτε τρόπο τη διεθνή αναγνώριση της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας βλάπτει σοβαρά τις προσπάθειες δημιουργίας ενός περιβάλλοντος που να ευνοεί την επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Και ο κ. Μπορέλ καταλήγει, σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Η ΕΕ εξακολουθεί να πορεύεται με βάση τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσον αφορά το Κυπριακό. Η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού με βάση μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και βάσει των θεμελιωδών αρχών και της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».