Όχι μία, όχι δυο, αλλά τρεις συνολικά δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», που φιλοξενούσαν ανήλικα παιδιά, λειτουργούσαν χωρίς άδεια, όπως αποκαλύπτεται από την έρευνα του νέου, προσωρινού διοικητικού συμβουλίου που έχει αναλάβει την εκ νέου οργάνωση του οργανισμού.

Τα μέλη του νέου Δ.Σ. κυριολεκτικά «τρέχουν και δεν φτάνουν», όπως ανέφερε σχετική πηγή στο iefimerida.gr, καθώς βρέθηκαν αντιμέτωποι με πλήθος ελλείψεων και παρατυπιών, σε όλα τα επίπεδα. «Από που να ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι δομές λειτουργούσαν παράτυπα, χωρίς άδεια, τα παιδιά δεν πήγαιναν σχολείο και δεν είχαν εμβολιαστεί; Πράγματα αδιανόητα. Ένα χάος», σημείωσε η ίδια πηγή. Αποτέλεσμα είναι σημαντικά κομμάτια της έρευνας με την οποία έχει επιφορτιστεί το νέο Δ.Σ., όπως ο διεξοδικός έλεγχος των φακέλων των παιδιών και των αναδοχών/ υιοθεσιών να καθυστερούν και να μπαίνουν σε «δεύτερη μοίρα».

Για χρόνια λειτουργούσαν παράτυπα

Εκτός της δομής στην Καλαμάτα που δεν διέθετε άδεια λειτουργίας, όπως αποκαλύφθηκε προ μηνός, άλλα δυο Σπίτια Φιλοξενίας Παιδιών στην Κόνιτσα των Ιωαννίνων, που υποδέχτηκε παιδιά για πρώτη φορά το 2017, αλλά και το «στρατηγείο» του οργανισμού στον Κολωνό, στην οδό Σαρπηδώνος, από το 2019, λειτουργούν παράτυπα. Ενώ, όλα αυτά τα χρόνια έχουν φιλοξενήσει, μετά από αιτήματα εισαγγελιών ανηλίκων, δικαστικών Αρχών, κοινωνικών υπηρεσιών δήμων και περιφερειών και νοσοκομείων Παίδων, εκατοντάδες παιδιά.

«Τα παιδιά φιλοξενούνταν στις δομές της «Κιβωτού» χωρίς να κρατείται ατομικός φάκελος με τα στοιχεία τους. Για πολλά παιδιά δεν υπάρχουν έγγραφα και δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή που βρίσκονται. Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες είναι αντιληπτό ότι η προηγούμενη διοίκηση έκανε ό,τι ήθελε», σχολιάζει άλλη πηγή που είναι σε θέση να έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης.

Υπεύθυνες οι κατά τόπους περιφέρειες για τις άδειες των δομών φιλοξενίας παιδιών

Όσον αφορά την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Παιδικής Προστασίας (ΜοΠΠ) χορηγείται από την οικεία Περιφέρεια και αφορά μια συγκεκριμένη Μονάδα. Για έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας κάθε νέας Μονάδας από το ίδιο ΝΠΙΔ ακολουθείται εξ αρχής η ίδια διαδικασία: Η ΜοΠΠ συντάσσει και υποβάλλει Μελέτη Σκοπιμότητας στη Δ/νση Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας του ΥΠΕΚΥΠ για έγκριση, η Δ/νση Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εργασίας ελέγχει τη μελέτη και ζητάει την γνώμη της οικείας Περιφερειακής Ενότητας και στη συνέχεια εκδίδει και χορηγεί την Έγκριση Σκοπιμότητας και η ΜοΠΠ υποβάλλει αίτηση συνοδευόμενη από τα κατάλληλα δικαιολογητικά προς την Περιφέρεια.

Επιπλέον, προκειμένου να αδειοδοτηθεί μια ΜοΠΠ απαιτούνται η πλήρωση συγκεκριμένων προδιαγραφών καταλληλότητας του οικοπέδου και του κτιρίου, εντός του οποίου θα λειτουργεί, η κατάλληλη διαμόρφωση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, προσαρμοσμένη στην ηλικία των παιδιών και η πλήρωση συγκεκριμένων προδιαγραφών λειτουργικότητας των κτιρίων με βασικό στόχο την ασφάλεια των παιδιών. Τα παραπάνω βεβαίως δεν ακολουθήθηκαν τουλάχιστον σε ότι αφορά στις τρεις δομές, όπως προκύπτει από τον έλεγχο.

Τις επόμενες μέρες απολογούνται πατέρας Αντώνιος και στενοί συνεργάτες του

Σημειώνεται ότι στις 3 Φεβρουαρίου αναμένεται να απολογηθεί ο άλλοτε ισχυρός άντρας της «Κιβωτού», πατέρας Αντώνιος, για τα αδικήματα της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια και της ηθικής αυτουργίας σε σωματικές βλάβες. Την ίδια μέρα θα δώσουν εξηγήσεις και τρεις ακόμη εργαζόμενοι στις δομές, ενώ άλλοι τέσσερις θα εμφανιστούν ως ύποπτοι ενώπιον των Αρχών στις 27 Ιανουαρίου. Οι εργαζόμενοι κατηγορούνται για σωματική κακοποίηση και ένας εκ αυτών καλείται ως ύποπτος για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο.

Παράλληλα, συνεχίζεται η έρευνα της Οικονομικής Εισαγγελίας, μετά και το πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα που εντοπίζει ενδείξεις τέλεσης σοβαρών κακουργηματικών πράξεων, όπως αδικημάτων της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, υπεξαίρεση και απιστία, για τον πατέρα Αντώνιο, την πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή και τουλάχιστον δυο συνεργάτες.