Σημαντική άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία από αύριο Τρίτη (17/1) έως την Πέμπτη (19/1), σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr για τον καιρό.

Μάλιστα, οι προβλέψεις αναφέρουν ότι οι μέγιστες τιμές της αναμένεται να ξεπεράσουν κατά τόπους τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Νότιοι άνεμοι θα μεταφέρουν θερμές αέριες μάζες

Αιτία θα είναι οι νότιοι άνεμοι που θα επικρατήσουν στην ατμόσφαιρα, οι οποίοι θα μεταφέρουν θερμές αέριες μάζες προς τη χώρα μας.

Ενίσχυση θα παρουσιάσουν επίσης οι νότιοι άνεμοι στα πελάγη φτάνοντας κατά τόπους τα 6-7 μποφόρ και από την Τετάρτη κατά τόπους τα 7-8 μποφόρ, ενώ αυξημένες θα είναι και οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα από την Τρίτη.

Απόκλιση από τις μέσες κλιματικές τιμές της εποχής

Στο παρακάτω βίντεο του meteo παρουσιάζεται η πρόγνωση της απόκλισης της θερμοκρασίας από τις μέσες κλιματικές τιμές της εποχής σε ύψος 1500 μέτρων έως την Παρασκευή (20/1).

Με πορτοκαλί/κόκκινο σκιάζονται οι περιοχές όπου η θερμοκρασία θα είναι υψηλότερη της μέσης κλιματικής τιμής και με γαλάζιο/μπλε οι περιοχές όπου θα είναι χαμηλότερη. Όπως φαίνεται σε αυτό, η απόκλιση της θερμοκρασίας σε ύψος 1500 μέτρων θα ξεπεράσει κατά τόπους τους 6 βαθμούς Κελσίου.

Σημειώνεται ότι η τελική διαμόρφωση της θερμοκρασίας κοντά στην επιφάνεια του εδάφους εξαρτάται και από πολλούς ακόμη παράγοντες όπως οι νεφώσεις, τα φαινόμενα, ο άνεμος κλπ.

Δείτε το βίντεο