Γ. Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής: «Κάνουμε ένα ακόμη βήμα μπροστά, για να μετατρέψουμε την Αττική σε πρώτη «πράσινη» Περιφέρεια της χώρας»

Υλοποιώντας με συνέπεια κι αποτελεσματικότητα το συνολικό σχεδιασμό για την υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου ( ΕΔΣΝΑ), κάνουν ένα ακόμη βήμα μπροστά και δίνουν «πράσινη λύση» σε ένα πρόβλημα που απασχολούσε δεκαετίες ένα από τα ομορφότερα νησιά της Αττικής.

Συγκεκριμένα,  δημοπρατήθηκε την Τετάρτη 4/1/2023, το σημαντικό έργο που αφορά την «Κατασκευή ολοκληρωμένης εγκατάστασης διαχείρισης αστικών αποβλήτων της νήσου Ύδρας» , το οποίο αναμένεται να δώσει πρότυπη και ολοκληρωμένη λύση στο χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Ύδρας , απαλλάσσοντας οριστικά το πανέμορφο νησί της Αττικής από το άγος της χωματερής.

Εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 12,5 εκ. ευρώ ( πλέον ΦΠΑ) , εντάχθηκε το Μάρτιο του 2022 και χρηματοδοτείται πλήρως από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του είναι το πρώτο εξάμηνο του 2024, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση βρισκόταν σε εκκρεμότητα από το 2015,  όταν η προηγούμενη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ ξεκίνησε τις προσπάθειες ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 οι οποίες όμως δεν ολοκληρώθηκαν τότε.  

 

Τι περιλαμβάνει το «πράσινο» έργο της Ύδρας

Σύμφωνα με τη δημοπράτηση, το έργο περιλαμβάνει:

• την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας και Διαχείρισης Αποβλήτων που θα διαθέτει :

– Μονάδα Προεπεξεργασίας Σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων
– Μονάδα Επεξεργασίας Βιαποβλήτων
– Μονάδα Δεματοποίησης και Προσωρινής Αποθήκευσης Ανακυκλώσιμων Υλικών

• την κατασκευή χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων
• την κατασκευή Εγκατάστασης Επεξεργασίας Στραγγισμάτων
• την αποκατάσταση του όμορου χώρου ανεξέλεγκτης διάθεσης της Ύδρας

 

Με αφορμή τη δημοπράτηση του έργου της Ύδρας, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι: « Κάνουμε ένα ακόμη βήμα μπροστά για να υλοποιήσουμε τη δέσμευσή μας πως η Αττική θα γίνει περιφέρεια πρότυπο στη διαχείριση στερεών αποβλήτων. Η χωματερή της Ύδρας που τόσο έχει ταλαιπωρήσει το νησί , το 2024 κλείνει για πάντα και αποκαθίσταται οριστικά και αμετάκλητα, ενώ στη θέση της θα αναπτυχθούν σύγχρονες εγκαταστάσεις ανάκτησης και ανακύκλωσης. Η Ύδρα θα αποκτήσει ένα σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων αντάξιο της παγκόσμιας φήμης της και θεωρούμε ότι με το έργο αυτό δημιουργούμε ένα νέο πρότυπο για όλα τα μικρά νησιά , όχι μόνον της Αττικής αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας.»

Ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Βασίλης Κόκκαλης ευχαρίστησε τα στελέχη και τους συνεργάτες του στον ΕΔΣΝΑ, αφού χάρη στις δικές τους προσπάθειες ο Σύνδεσμος υλοποιεί με συνέπεια ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που θα καταστήσει την Αττική Περιφέρεια Πρότυπο στην υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας και στην ανακύκλωση.