Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

του Γιάννη Καντέλη

Στην ταυτόχρονη προώθηση του κυβερνητικού έργου και την προετοιμασία για τις εκλογές εστιάζει τους προσεχείς μήνες το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει σε καμία περίπτωση να δει τους υπουργούς του να κατεβάζουν τα μολύβια και να στρέφουν όλη την προσοχή τους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται.

«Η δουλειά μας συνεχίζεται και μέχρι να οδηγηθούμε στις εκλογές στο τέλος της τετραετίας έχουμε ακόμα πολύ πλούσιο κοινοβουλευτικό έργο για το 2023», ήταν το μήνυμα που έστειλε προς όλους στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο όπου έδωσε έμφαση στην ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου που έχει προγραμματιστεί για τους πρώτους μήνες του έτους. Όπως έχει γράψει εγκαίρως η TP ο πρωθυπουργός έχει απορρίψει όλες τις εισηγήσεις για κάλπες εντός του πρώτου τριμήνου και οι ημερομηνίες που προκρίνει είναι στις 2 ή 9 Απριλίου, χωρίς όμως να έχει ενημερώσει τους συνεργάτες του για τις τελικές αποφάσεις.

30 νομοσχέδια στη Βουλή

Μέχρι τότε θέλει να εκμεταλλευθεί το διάστημα που ακολουθεί για την προβολή του κυβερνητικού έργου και την απόδοση των θετικών οικονομικών μέτρων των οποίων η εφαρμογή ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου. Επίσης, έχει θέσει ως στόχο την ψήφιση 30 νομοσχεδίων πριν κλείσει η Βουλή για την προεκλογική περίοδο, μεταξύ των οποίων το νέο πλαίσιο για το Πόθεν Έσχες, προγράμματα υποστήριξης ανέργων, το νέο χάρτη διοικητικής δικαιοσύνης, την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και την σύσταση εθνικής ρυθμιστικής αρχής για τα απόβλητα και τα ύδατα. «Η κυβέρνηση συνεχίζει να δουλεύει με τους ίδιους ρυθμούς και να παράγει έργο» σημειώνουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη εστιάζοντας στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά και την συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος. Εκδηλωμένη πρόθεση του πρωθυπουργού είναι οι πολίτες να συγκρίνουν τα πεπραγμένα της δικής του διακυβέρνησης και αυτής του Αλέξη Τσίπρα και να κρίνουν σε ποιον θα εμπιστευτούν μια δεύτερη τετραετία. Υπό αυτό το πρίσμα «δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό» όπως λέει σε συνεργάτες του από τους οποίους έχει ζητήσει να ολοκληρώσουν το κυβερνητικό έργο που τους έχει ανατεθεί «χωρίς καθυστερήσεις».

Στο φουλ και ο κομματικός μηχανισμός

Ταυτόχρονα, όμως, οι μηχανές στον κομματικό μηχανισμό δουλεύουν σε φουλ προεκλογικούς ρυθμούς και άπαντες στην κεντροδεξιά παράταξη προετοιμάζονται για μια σκληρή πολιτική αναμέτρηση. Εκ των πραγμάτων ο πήχης έχει τεθεί ψηλά με την αυτοδυναμία να αποτελεί διακηρυγμένο στόχο του Μεγάρου Μαξίμου που έχει την πεποίθηση ότι είναι εφικτός στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. «Θα δοθεί μάχη για κάθε ψήφο», όπως σχολιάζουν πηγές της ΝΔ, την ώρα που ο γραμματέας του κόμματος, Παύλος Μαρινάκης, επισκέπτεται κάθε νομό της χώρας μαζί με κυβερνητικά κλιμάκια για να παρουσιάσουν το έργο που έχει γίνει σε τοπικό επίπεδο και να ενεργοποιήσουν μέλη και στελέχη της παράταξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοδελτίων και θα παραδοθούν σταδιακά το επόμενο διάστημα στον κ. Μητσοτάκη για να δώσει την τελική έγκριση. Η τριανδρία που έχει αναλάβει την κατάρτιση τους –ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γιάννης Μπρατάκος, ο γραμματέας του κόμματος Παύλος Μαρινάκης και ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Θανάσης Νέζης- έχουν ολοκληρώσει την απαραίτητη προεργασία ξεσκονίζοντας βιογραφικά και αναμένουν την οριστικοποίηση της απογραφής για τους νομούς όπου θα αλλάξει ο αριθμός των εδρών προκειμένου να κλειδώσει ο αριθμός των υποψηφίων σε αυτές. Δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές στον βασικό κορμό, ωστόσο υπάρχει μια ανανέωση στο μέτρο του εφικτού με την προσθήκη προσώπων που έχουν διακριθεί σε επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο και έχουν απήχηση σε τοπικό επίπεδο.

Ειδικό βάρος η βόρεια Ελλάδα

Σε επίπεδο περιφερειών ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στη Βόρεια Ελλάδα όπου υπάρχει πίεση από τα «δεξιά», με δημοσκοπήσεις που γίνονται σε τοπικό επίπεδο να καταγράφουν εκροές προς άλλα σχήματα και κυρίως το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ορισμένες από αυτές το κόμμα της Ελληνικής Λύσης καταγράφει σε ορισμένους νομούς διψήφια ποσοστά και είναι αυτό που επωφελείται από την δυσαρέσκεια που υπάρχει για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής. 

 Οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στη Δυτική Μακεδονία και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία όπου η κατάσταση αποτυπώνεται ελαφρώς καλύτερη, με τις απώλειες όμως να ξεπερνούν το 3% σε σχέση με τις εκλογές του 2019, οπότε και στους περισσότερους νομούς η ΝΔ είχε ποσοστά… αυτοδυναμίας. Η εκτίμηση που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι μέχρι τις εκλογές μπορεί να καλυφθεί το χαμένο έδαφος και να υπάρξει συσπείρωση της ΝΔ, καθώς οι ίδιες μετρήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να προσελκύσει ψηφοφόρους και κινείται στα ίδια ή και σε ορισμένες περιοχές χαμηλότερα ποσοστά από αυτά του 2019. Το πρόγραμμα περιοδειών του κ. Μητσοτάκη καταρτίζεται και με βάση αυτά τα ευρήματα και η πρώτη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει μετά τις γιορτές είναι στην Κομοτηνή, ενώ θα ακολουθήσει και η Κομοτηνή. 

Το Μέγαρο Μαξίμου σκοπεύει με όχημα την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων σε τοπικό επίπεδο και τα έργα που δρομολογούνται ή ολοκληρώνονται στους νομούς της Βόρειας Ελλάδας να επαναπροσεγγίσει τους ψηφοφόρους του κόμματος και να διατηρήσει τα υψηλά ποσοστά που λαμβάνει παραδοσιακά σε αυτούς.

Αχαΐα και Κρήτη

Ξεχωριστή σημασία στην εκλογική αναμέτρηση έχουν για την Πειραιώς, η Αχαΐα και η Κρήτη. Δύο παραδοσιακά κάστρα της κεντροαριστεράς που αισιοδοξούν στη ΝΔ ότι σε αυτή την αναμέτρηση υπάρχει η δυνατότητα να βαφτούν με μπλε χρώμα στον εκλογικό χάρτη. Τα μηνύματα που λαμβάνουν από τις τοπικές κοινωνίες όσο και οι μετρήσεις που πραγματοποιούνται δείχνουν ότι ο στόχος είναι εφικτός. Στην Αχαΐα αυτό έγινε εφικτό στις περιφερειακές εκλογές του 2019 όπου αναδείχτηκε νικητής ο γαλάζιος υποψήφιος Νεκτάριος Φαρμάκης, ενώ η  υλοποίηση έργων τοπικού ενδιαφέροντος όπως ο δρόμος Πάτρα – Πύργος ή σιδηροδρομική σύνδεση με την Αθήνα έχουν δώσει πόντους στην κυβέρνηση που πιστεύει ότι μπορεί να τους κεφαλαιοποιήσει στην κάλπη. Ανάλογη αισιοδοξία υπάρχει και για την Κρήτη. Η δυναμική που εμφανίζει στο νησί το ΠΑΣΟΚ, λόγω και της καταγωγής του Νίκου Ανδρουλάκη από το Ηράκλειο αποδυναμώνει εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού είναι η κύρια δεξαμενή από την οποία αντλεί ψηφοφόρους, οι οποίοι επιστρέφουν στις πολιτικές τους ρίζες. Σε συνδυασμό με την αύξηση των ποσοστών που καταγράφει σε δημοσκοπικό επίπεδο η ΝΔ αποτυπώνει μια εικόνα που μπορεί να ξαφνιάσει πολλούς το βράδυ των εκλογών καθώς ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει κερδίσει στην Κρήτη η κεντροδεξιά παράταξη.