Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

του Πέτρου Κουβάτσου

Έχοντας “κλειδώσει” η υποψηφιότητά του με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας, ο δήμαρχος Βριλησσίων, κ. Ξένος Μανιατογιάννης, παραχώρησε μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην εφημερίδα μας. 

Ο κ. Μανιατογιάννης αποτελεί “δυνατό χαρτί” για τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς προέρχεται “από τα κάτω”, δηλαδή από την κοινωνία, έχοντας πίσω του 25 χρόνια ενασχόλησής στην τοπική αυτοδιοίκηση και δύο θητείες στη θέση του Δημάρχου.

Στη συνέντευξη του ο δήμαρχος μας περιέγραψε το έργο που έχει γίνει στο δήμο τονίζοντας ότι κατά την διάρκεια της θητείας του έδωσε μεγάλη προτεραιότητα στα έργα υποδομών.

Παράλληλα, ο κ. Μανιατογιάννης, μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γενικότερα οι δήμοι και η τοπική αυτοδιοίκηση στη χώρα μας, κάνοντας ειδική αναφορά στην αυτοτέλειά τους.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του δημάρχου Βριλησσίων, κ. Ξένου Μανιατογιάννη, έχει ως εξής: 

Κύριε Δήμαρχε, κάνοντας έναν συνοπτικό απολογισμό του έργου και των δράσεων της τρέχουσας θητείας, που θα στεκόσασταν;

Οι δήμοι θα πρέπει να έχουν γερά θεμέλια και γερές υποδομές. Σαφέστατα και λόγω της ιδιότητάς μου ως τοπογράφος μηχανικός με πρότερη ενεργή δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και γνωρίζοντας κάθε γειτονιά των Βριλησσίων, έδωσα μεγάλη προτεραιότητα στα έργα υποδομών.

Η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης, που τώρα ξεκινά η υλοποίηση και στο Πάτημα Βριλησσίων, διασφαλίζει τον δήμο από πλημμυρικά φαινόμενα που τόσα χρόνια απειλούσαν περιουσίες, ακόμη κι ανθρώπινες ζωές.

Ένα ακόμη έργο προοπτικής και ανάπτυξης αποτελεί η έγκριση του πολεοδομικού σχεδίου πόλης (ΓΠΣ), εξέλιξη με την οποία ο Δήμος Βριλησσίων αποκτά ένα χρήσιμο χωρικό εργαλείο που αφορά επί της ουσίας στον επανασχεδιασμό και εκσυγχρονισμό της πόλης.

Η έγκριση αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου αποτελεί ιστορική στιγμή για τον Δήμο Βριλησσίων και προσωπικά νιώθω δικαίωση. Η ένταξη της περιοχής ΚΡΑΣΣΑ στον Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης και ο επαναπροσδιορισμός των χρήσεων γης είναι καθοριστικής σημασίας εξέλιξη για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων και την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου.

Η καθολική αντικατάσταση του οδοφωτισμού με λαμπτήρες led, αλλά και η καθολική αναβάθμιση του δημοτικού δικτύου ύδρευσης, με νέους «έξυπνους» ψηφιακούς υδρομετρητές, αυτοματοποίηση αντλιοστασίων και διαχείριση πιέσεων του δικτύου, μετά από δεκαετίες λειτουργίας με πολλές παθογένειες, αποτελούν παρεμβάσεις – παρακαταθήκες για τους Βριλησσιώτες.

Η επέκταση και κάλυψη με φυσικό αέριο σχεδόν στο σύνολο του αστικού ιστού της πόλης (άνω του 85% το 2019 από 15% το 2014), οι ασφαλτοστρώσεις, η αναβάθμιση των αθλητικών χώρων και υποδομών, αλλά και η αποκατάσταση της βατότητας των πεζοδρομίων αποτελούν ουσιαστικές παρεμβάσεις που διασφαλίζουν την ποιότητα ζωής των συνδημοτών.

Και βέβαια αισθάνομαι πολύ περήφανος για την κοινωνική πολιτική και μέριμνα -για κάθε δημότη- που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια. Το κοινωνικό φαρμακείο, τα δημοτικά ιατρεία, η στήριξη στην οικογένεια και στο παιδί, αλλά και στους ευάλωτους συμπολίτες, που αποτελεί υποχρέωση μας να είμαστε κοντά τους.

Τέλος, η ομαλή συνύπαρξή μας με το περιβάλλον ήταν εξ αρχής προσωπικό στοίχημα, βγαίνοντας μπροστά με βιώσιμες πρακτικές ανάπτυξης και κυκλικής οικονομίας, όπου ο Δήμος Βριλησσίων τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να δείχνει τον δρόμο στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, με αποτελέσματα που τον έφεραν πρώτο στην ανακύκλωση – ανάκτηση – διαλογή στην πηγή  στην Αττική

Ποιες είναι οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης στον Δήμο σας και ποια μέτρα λαμβάνετε για την αντιμετώπισή της;

Ο Δήμος Βριλησσίων αντιμετωπίζει τριπλή «επίθεση» στον τομέα του υπέρογκου ενεργειακού κόστους: α) από τον οδοφωτισμό β) από τις ενεργειακές ανάγκες των δημοτικών σχολείων και γ) από τα αντλιοστάσια της υπηρεσίας ύδρευσης.

Το πρόβλημα του δυσβάσταχτου ενεργειακού κόστους μάλιστα το είχαμε εντοπίσει και θέσει στα αρμόδια όργανα θεσμικής εκπροσώπησής μας (ΠΕΔΑ και ΚΕΔΕ) και στους αρμόδιους εκπροσώπους της κυβέρνησης από τις αρχές του Οκτώβρη του 2021. Η άνοδος στην τιμή του ρεύματος είχε παρατηρηθεί ήδη, πολύ πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και λόγω της αλλαγής υπολογισμού της χονδρικής, αλλά της εμπορίας της μέσω χρηματιστηρίου ενέργειας.

Παρόλα αυτά προνοήσαμε και φροντίσαμε από νωρίς με έργα βιώσιμα και αποδοτικά, όπως σας ανέφερα παραπάνω, και παρουσιάζουμε σήμερα έναν Δήμο ο οποίος έχει επιτύχει εξοικονόμηση ενέργειας, όχι 10% που ζητά η κυβέρνηση, αλλά πάνω από 75%.

Προς όφελος των δημοτών τα δημοτικά τέλη παραμένουν σταθερά χαμηλά, αφού τα τελευταία χρόνια προχωρήσαμε σε μείωση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά 25% και σε μείωση των τελών ύδρευσης έως 10%.

Ποια θεωρείται πως είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι;

Ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να αποτελέσει αντίδοτο στις μεγάλες παθογένειες του κράτους, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σε κρίσιμες στιγμές της έχει ζητηθεί, έχει ανταποκριθεί άμεσα και αποτελεσματικά (covid 19, ενεργειακή κρίση, δομές αλληλεγγύης κλπ).

Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση να την αντιμετωπίζει ως ισότιμο και αυτοτελή συνομιλητή, ως ίσο και συχνά τον πλέον αποτελεσματικό εταίρο άσκησης πολιτικής δημόσιας διοίκησης.

Δυστυχώς σήμερα η κυβέρνηση απαξιώνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Βλέπει τους δημάρχους, και κατ΄ επέκταση τις τοπικές κοινωνίες που εκπροσωπούν, ως επαίτες απολαβής των απολύτως αναγκαίων για τη λειτουργία τους. Κι ακόμα χειρότερα, σαν επαίτες κύκλων και παραγόντων που ασκούν επιρροή στα αρμόδια υπουργεία, θεσμικά ή μη, κινούμενοι στη μεθόριο μεταξύ αγοράς και κρατικών δομών μόχλευσης των οικονομικών πόρων.

Αυτοτέλεια των δήμων. Ποια είναι η θέση σας;

Μια αυτόνομη τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης στην κοινωνική πρόοδο και στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επίλυση χρόνιων και σημαντικών προβλημάτων.

Να σας αναφέρω επιγραμματικά τους βασικούς άξονες μιας αυτοδύναμης και κοινωνικά αποτελεσματικής αυτοδιοίκησης, η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί με την οικονομική αυτοδυναμία των δήμων, η οποία θα προέλθει με επιπλέον – και απ’ ευθείας – πόρους στους δήμους. Με τις Θεσμικές παρεμβάσεις για τη δημόσια υγεία και την κοινωνική στήριξη, ώστε οι δήμοι να ανταποκρίνονται πλήρως, και σε διάρκεια, στις ανάγκες των πολιτών. Με την απλοποίηση των διαδικασιών ελέγχου διαφάνειας των δήμων και την κατάργηση της αποκεντρωμένης διοίκησης. Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων και βέβαια με τον Ευρωπαϊκό Χάρτη της Τοπικής Αυτονομίας που έχει κυρωθεί εδώ και δεκαετίες από το κοινοβούλιο (Ν. 1850/1989) και ισχύει ως σήμερα, αλλά η χώρα μας, δυστυχώς, δεν τον έχει αξιοποιήσει.

Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι λόγοι της απόφασής σας να “μετακομίσετε” στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Έχοντας διανύσει μια πορεία πάνω από 25 χρόνια ενασχόλησής μου στην τοπική αυτοδιοίκηση και έχοντας ολοκληρώσει τη δεύτερη θητεία από τη θέση του Δημάρχου, όπου πιστεύω ότι υπηρέτησα με ηθική και με αποτελεσματικότητα τους στόχους για τους οποίους είχα δεσμευτεί και έπραξα το καλύτερο για την πόλη και τους ανθρώπους της, νομίζω ότι ήρθε η ώρα να κλείσει ένας μεγάλος κύκλος και ν’ ανοίξει ένας άλλος.

Παραδίδοντας ένα βιώσιμο και καλά οργανωμένο Δήμο, ευελπιστώ και εύχομαι η επόμενη διοίκηση να συνεχίσει να αποδίδει με συνέπεια και έργο και να συνεχίσει την πρόοδο και την ανάπτυξη στην πόλη.

Όσον αφορά στα επόμενα βήματά μου, με παρακαταθήκη την αυτοδιοικητική μου εμπειρία και την επαφή – επικοινωνία με την κοινωνία θα προσφέρω στην προσπάθεια ανάτασης της κοινωνίας μας σε μια σειρά θεμάτων που σήμερα επισκιάζονται, είτε από πολιτικές υπέρ των ολίγων, είτε από λαϊκισμούς που προκαλούν μόνο εντυπωσιασμούς, αφού επί της ουσίας δε λύνουν τα προβλήματα.

Η κοινωνία μας χρειάζεται λύσεις με δικαιοσύνη, θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών και της διαφάνειας, ώστε να δημιουργήσουμε πραγματικές προσδοκίες – συνθήκες στους πολίτες για ευημερία και διέξοδο από το περιβάλλον «ανθρωποφαγίας» που τεχνηέντως καλλιεργείται τα τελευταία χρόνια, επικίνδυνα, στη χώρα μας.

Τέλος θα ήθελα να σας ρωτήσω, τι σας αφήνει αυτό το “αυτοδιοικητικό ταξίδι”;

Η αυτοδιοίκηση αποτέλεσε για μένα ένα πολύ μεγάλο ταξίδι. Σ’ αυτό το ταξίδι έζησα μεγάλες χαρές, πήρα μεγάλη αγάπη από τους συνδημότες μου, αλλά και δύσκολες στιγμές που όχι μόνο δε με ανάγκασαν να το βάλω κάτω, αλλά με ατσάλωσαν να συνεχίσω για την επίλυσή τους. Νιώθω βαθιά ικανοποίηση γιατί όλα αυτά τα χρόνια προσέφερα ακομμάτιστα, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις, με δικαιοσύνη και καθαρές λύσεις κάτι το οποίο προφανώς έγινε συνείδηση στην πόλη, αφού μου επιβεβαίωσε με την εντολή της ξανά το 2019.