Παγκόσμια θλίψη προκάλεσε ο θάνατος του «βασιλιά» Πελέ, με προσωπικότητες ανά τον κόσμο να τον αποχαιρετούν.

Ο σπουδαιότερος παίκτης του περασμένου αιώνα, έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη σε ηλικία 82 ετών μετά από μακρά μάχη με τον καρκίνο. Μετά τον θάνατο του κορυφαίου Ντιέγκο Μαραντόνα, ο «βασιλιάς» του ποδοσφαίρου δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας, μπαίνωντας επίσημα στο «πάνθεον» του παραδείσου.

Η Βραζιλία έχει κυρήξει τριήμερο εθνικό πένθος, για την απώλεια του μεγαλύτερου ποδοσφαιριστή που ανέδειξε η χώρα, ενώ την Δευτέρα (2/1) αναμένεται να γίνει λαϊκό προσκύνημα, στο γήπεδό της Σάντος, πριν την κηδεία (Τρίτη 3/1).

Τόσο ο κόσμος του αθλήματος -και όχι μόνο- αποχαιρετούν τον Βραζιλιάνο «μάγο της στρογγυλής θεάς» με λόγια συγκίνησης και καθολικής αποδοχής.

Ρονάλντο: «Ποτέ δεν έφυγες από την κορυφή. Τι προνόμιο να έρχομαι μετά από σένα»

«Μοναδικός. Ιδιοφυης. Τεχνικός. Δημιουργικός. Τέλειος. Απαράμιλλος. Όπου και να πήγε ο Πελέ, εκείνος έμεινε. Ποτέ δεν έφυγε από την κορυφή, σήμερα μας αφήνει. Ο βασιλιάς του ποδοσφαίρου – ένα και το αυτό. Ο μεγαλύτερος όλων των εποχών.

Ο κόσμος θρηνεί. Η θλίψη του αποχαιρετισμού αναμειγνύεται με την τεράστια υπερηφάνεια της ιστορίας που γράφτηκε.

Τι προνόμιο να έρχομαι μετά από σένα, φίλε μου. Το ταλέντο σου είναι ένα σχολείο από το οποίο πρέπει να περάσει κάθε παίκτης. Η κληρονομιά σου υπερβαίνει τις γενιές. Και έτσι θα συνεχίσεις να ζεις. Σήμερα και για πάντα, θα σε γιορτάζουμε. Ευχαριστώ, Πελέ. Αναπαύσου εν ειρήνη», έγραψε το «φαινόμενο» μετά την είδηση για το θάνατου του Πελέ.

Ριβάλντο: «Ευγνώμονες στο Θεό που ο Πελέ είναι Βραζιλιάνος»

«Είμαι ευγνώμων στον Θεό που ο Πελέ είναι Βραζιλιάνος. Το ποδόσφαιρό μας είναι γνωστό και σεβαστό παγκοσμίως για όλα όσα έκανε στο γήπεδο και γι’ αυτό δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Είμαι περήφανος που έπαιξα σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα με το νούμερο 10, το οποίο καθαγίασε ο ίδιος. Βασιλιά Πελέ, η κληρονομιά σου είναι αιώνια. Ο Θεός να ευλογεί και να παρηγορεί τις καρδιές της οικογένειας σου. Αναπαύσου εν ειρήνη, βασιλιά Πελέ», έγραψε ο Ριβάλτνο, ένας από τους καλύτερους επιτελικούς μέσους όλων των εποχών.

Νεϊμάρ: «Έδινε φωνή σε φτωχούς, μαύρους, αλλά κυρίως όραμα στη Βραζιλία»

«Πριν τον Πελέ, το “10” ήταν απλώς ένας αριθμός. Διάβασα αυτή τη φράση κάπου, κάποια στιγμή στη ζωή μου. Αλλά αυτή η φράση, η όμορφη φράση, είναι ελλιπής. Θα έλεγα ότι πριν από τον Πελέ, το ποδόσφαιρο ήταν απλώς ένα άθλημα.

Ο Πελέ τα άλλαξε όλα. Μετέτρεψε το ποδόσφαιρο σε τέχνη, σε διασκέδαση. Έδινε φωνή στους φτωχούς, στους μαύρους και κυρίως: Έδωσε όραμα στη Βραζιλία.

Το ποδόσφαιρο και η Βραζιλία έχουν ανεβάσει το status τους χάρη στο Βασιλιά! Έφυγε, αλλά η μαγεία του θα παραμείνει. Ο Πελέ είναι ΑΙΩΝΙΟΣ!!», ανέφερε ο Βραζιλιάνος σταρ Νεϊμάρ.

Κασεμίρο: «Σε ευχαριστώ για τη δόξα που έδωσες στη Βραζιλία & το ποδόσφαιρο»

«Αναπαύσου εν ειρήνη, βασιλιά Πελέ. Σε ευχαριστώ για τη δόξα που έδωσες στη Βραζιλία και στο ποδόσφαιρο. Η κληρονομιά σου είναι αιώνια», έγραψε ο Βραζιλιάνος άσσος Κασεμίρο.

Εμπαπέ: «Η κληρονομιά του δεν θα ξεχαστεί ποτέ»

«Ο βασιλιάς του ποδοσφαίρου μας άφησε, αλλά η κληρονομιά του δεν θα ξεχαστεί ποτέ. RIP KING…», έγραψε ο Κιλιάν Εμπαπέ με τον οποίο ο Πελέ είχε μια ιδιαίτερη σχέση και για τον οποίο ο «βασιλιάς» είχε γράψει κάποτε για τον 21χρονο τότε Κιλιάν: «Είσαι καταπληκτικός και σε θαυμάζω πολύ. Εκτός από ένα αγόρι με μεγάλη καρδιά, σε ηλικία μόλις 21 ετών έχεις ήδη πετύχει 100 γκολ! Συγχαρητήρια και μια μέρα θέλω να δω το γκολ σου νούμερο 1000!».

Λεβαντόφσκι: Ο Παράδεισος έχει ένα νέο αστέρι, το ποδόσφαιρο έχασε έναν ήρωα

«Αναπαύσου εν ειρήνη Πρωταθλητή. Ο Παράδεισος έχει ένα νέο αστέρι και ο κόσμος του ποδοσφαίρου έχασε έναν ήρωα», έγραψε ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.

Ο αποχαιρετισμός της NASA

«Σημειώνουμε το θάνατο του θρυλικού Πελέ, γνωστού σε πολλούς ως ο βασιλιάς του “όμορφου παιχνιδιού”. Αυτή η φωτογραφία σπειροειδούς γαλαξία στον αστερισμό Γλύπτη (σ.σ. Sculptor) έχει τα χρώματα της Βραζιλίας», ανέφερε η NASA σε ανάρτησή της.

Λούλα: «Ο Πελέ έδινε πάντα μια παράσταση. Έκανε πάντα κάτι ξεχωριστό»

«Είχα το προνόμιο που δεν είχαν οι νεότεροι Βραζιλιάνοι: είδα τον Πελέ να παίζει, ζωντανά, στο Pacaembu και στο Morumbi. Δεν παίζει. Είδα τον Πελέ να δίνει μια παράσταση. Γιατί όταν έπαιρνε την μπάλα έκανε πάντα κάτι ξεχωριστό, το οποίο συχνά κατέληγε σε γκολ. Ομολογώ ότι ήμουν θυμωμένος με τον Πελέ, επειδή πάντα έσφαζε τους Κορίνθιανς μου. Αλλά, πάνω απ’ όλα, τον θαύμαζα. Και σύντομα ο θυμός έδωσε τη θέση του στο πάθος να τον βλέπεις να παίζει με τη φανέλα 10 της Εθνικής Βραζιλίας. Λίγοι Βραζιλιάνοι έχουν πάει το όνομα της χώρας μας τόσο μακριά όσο αυτός. Ανεξάρτητα από το πόσο διαφορετική ήταν η γλώσσα από τα πορτογαλικά, οι ξένοι από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη βρήκαν σύντομα έναν τρόπο να προφέρουν τη μαγική λέξη: “Πελέ”. Ο Πελέ μας άφησε σήμερα. Πήγε να παίξει μαζί στον παράδεισο με τον Κουτίνιο, τον μεγάλο του παρτενέρ στη Σάντος. Τώρα έχει τη συντροφιά τόσων αιώνιων αστέρων: Ντίντι, Γκαρίντσα, Νίλτον Σάντος, Σόκρατες, Μαραντόνα. Άφησε μια βεβαιότητα: δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά μια φανέλα με το νούμερο 10 σαν κι αυτόν. Ευχαριστώ, Πελέ», ανέφερε ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα.

Μπολσονάρου: «Ανέδειξε το όνομα της Βραζιλίας σε όλο τον κόσμο»

«Θρηνούμε τον θάνατο ενός ανθρώπου που, μέσω του ποδοσφαίρου, άνεδειξε το όνομα της Βραζιλίας σε όλο τον κόσμο. Μετέτρεψε το ποδόσφαιρο σε τέχνη και χαρά. Είθε ο Θεός να παρηγορήσει την οικογένειά του και να τον υποδεχτεί με το άπειρο έλεός του», έγραψε ο Ζαϊχ Μπολσονάρου.

Ντίλμα Ρουσέφ (Πρώην πρ. Βραζιλίας): «Κανένας βασιλιάς δεν υπήρξε τόσο αγαπητός»

«Ευχαριστώ, Πελέ! Ευχαριστώ για τα χαμόγελα που προσέφερες. Για τα δάκρυα συγκίνησης. Για τις κραυγές μετά τα γκολ. Σε ευχαριστώ για τη χαρά που έδωσες στον βραζιλιάνικο λαό και στους ανθρώπους όλου του κόσμου.Κανένας βασιλιάς δεν υπήρξε τόσο αγαπητός. Μεταφέρω στις γυναίκες της Βραζιλίας και στην οικογένειά του την απέραντη θλίψη μου».

«Μας έδωσε μια νέα Βραζιλία. Τον ευχαριστήσουμε για την κληρονομιά του»

«Ο Πελέ ήταν κάτι πολύ περισσότερο από τον καλύτερο αθλητή όλων των εποχών. Ο βασιλιάς του ποδοσφαίρου ήταν ο απόλυτος εκφραστής μιας νικηφόρας Βραζιλίας, ποτέ δεν φοβόταν καμία δυσκολία. Ένα μαύρο, φτωχό αγόρι που γεννήθηκε στο Tres Coracoes, μας έδειξε ότι υπάρχει πάντα ένα νέο μονοπάτι.

Υποσχέθηκε στον πατέρα του ότι θα κερδίσει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και μας έφερε τρία, εκτός από το ότι σημείωσε 95 γκολ σε 113 παιχνίδια με την εθνική ομάδα της Βραζιλίας. Ο Βασιλιάς μας έδωσε μια νέα Βραζιλία και μπορούμε μόνο να τον ευχαριστήσουμε για την κληρονομιά του. Ευχαριστώ, Πελέ», ανέφερε η Βραζιλιάνικη Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.

CONMEBOL: «Ήδη ανάβει στον ουρανό το αστέρι του Βασιλιά»

«Ήδη ανάβει στον ουρανό το αστέρι του Βασιλιά, το πρώτο 10άρι, ο παίκτης με περισσότερα Παγκόσμια Κύπελλα. Σε ευχαριστούμε που έφερες τη Νότια Αμερική στην κορυφή. Θα μας λειψεις. Θα λάμπεις πάντα στις καρδιές μας. Αιώνια Δόξα στον Βασιλιά», ανέφερε η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Λατινικής Αμερικής.

Ρεάλ Μαδρίτης

«Ο θρύλος του Πελέ θα παραμείνει για πάντα στη μνήμη όλων όσων αγαπούν αυτό το άθλημα και η κληρονομιά του τον καθιστά έναν από τους μεγαλύτερους θρύλους του παγκόσμιου ποδοσφαίρου που υπήρξαν ποτέ.

Ο Πελέ υπήρξε τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής με την εθνική ομάδα της Βραζιλίας: 1958, 1962 και 1970. Με την Santos FC, την ομάδα στην οποία αγωνίστηκε για σχεδόν δύο δεκαετίες, κατέκτησε 2 Κύπελλα Libertadores, 2 Διηπειρωτικά Κύπελλα και 6 φορές το Brasileirao, μεταξύ πολλών άλλων τίτλων- και με την New York Cosmos κατέκτησε 1 πρωτάθλημα North American Soccer League. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του σημείωσε συνολικά 1.282 γκολ και έχει επιλεγεί 113 φορές από τη Βραζιλία», ανέφερε μεταξύ άλλων η Ρεάλ Μαδρίτης.

Μπαρτσελόνα

«Η Μπάρτσα λυπάται βαθιά για τον θάνατο του “Ρέι” Πελέ, ενός από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών. Μαζί του το ποδόσφαιρο έγινε μεγαλύτερο. Αναπαύσου εν ειρήνη».

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

«Αναπαύσου εν ειρήνη, Πελέ. Σε ευχαριστούμε για τη χαρά που έφερες στους ποδοσφαιρόφιλους σε όλο τον κόσμο».

Τζιάνι Ινφαντίνο (Πρόεδρος FIFA)

«Πελέ: Αθάνατος – για πάντα μαζί μας».

Το ίδρυμα Πελέ

«Έμπνευση και αγάπη σημάδεψαν το ταξίδι του Βασιλιά Πελέ, ο οποίος έφυγε ειρηνικά από τη ζωή σήμερα. Στο ταξίδι του, ο Έντσον μάγεψε τον κόσμο με την ιδιοφυΐα του στον αθλητισμό, σταμάτησε έναν πόλεμο, έκανε κοινωνικά έργα σε όλο τον κόσμο και διέδωσε αυτό που πίστευε περισσότερο ότι ήταν η θεραπεία για όλα μας τα προβλήματα: την αγάπη.Το μήνυμά του σήμερα γίνεται κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. Αγάπη, αγάπη και αγάπη, για πάντα».

Σερ Τζεφ Χερστ: «O Πελέ παραμένει ο καλύτερος όλων των εποχών»

«Έχω τόσες πολλές αναμνήσεις από τον Πελέ, χωρίς αμφιβολία τον καλύτερο ποδοσφαιριστή με τον οποίο έπαιξα ποτέ (με τον Μπόμπι Μουρ να είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής που έπαιξε ποτέ δίπλα μου). Για μένα ο Πελέ παραμένει ο καλύτερος όλων των εποχών και ήμουν περήφανος που ήμουν στο γήπεδο μαζί του. RIP Pele και ευχαριστώ», έγραψε ο Άγγλος πρώην διεθνής, Σέρ Τζεφ Χερστ.

Γκάρι Λίνεκερ: «Ο πιο… θεϊκός από τους ποδοσφαιριστές»

«Ο Πελέ πέθανε. Ο πιο… θεϊκός από τους ποδοσφαιριστές και ο πιο χαρούμενος όλων των ανδρών. Έπαιξε ένα παιχνίδι που μόνο λίγοι εκλεκτοί έχουν πλησιάσει. Τρεις φορές σήκωσε το πιο πολυπόθητο χρυσό τρόπαιο με αυτό το όμορφο κίτρινο μπλουζάκι. Μπορεί να μας άφησε, αλλά θα έχει πάντα την ποδοσφαιρική αθανασία. RIP Pele», έγραψε ένας από τους καλύτερους Άγγλους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.

«Ο Πελέ μας ράγισε τις καρδιές το 1958, σήμερα είναι πάλι ραγισμένες»

«Ο Πελέ μας ράγισε τις καρδιές το 1958 όταν πέτυχε το πρώτο του γκολ σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Σήμερα οι καρδιές μας είναι πάλι ραγισμένες. Ένας πραγματικός θρύλος του αθλητισμού. Οι σκέψεις μας είναι με τον λαό της Βραζιλίας και την παγκόσμια ποδοσφαιρική οικογένεια», έγραψε η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ουαλίας.

Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Ουρουγουάης

«Με τον θάνατο του Πελέ, ενός θρύλου του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ουρουγουάης καταθέτει την βαθιά της θλίψη προς την ομοσπονδία ποδοσφαίρου της Βραζιλίας και τον βραζιλιάνικο λαό σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

UNESCO

«Είμαστε βαθιά λυπημένοι για τον θάνατο του Πελέ. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στον βραζιλιάνικο λαό και στην ποδοσφαιρική οικογένεια. Ο Πελέ ήταν Πρωταθλητής Αθλητισμού @UNESCO από το 1994 και εργάστηκε ακατάπαυστα για να προωθήσει τον αθλητισμό ως εργαλείο για την ειρήνη. Θα μας λείψει πολύ», έγραψε η Unesco.