Αυστηρή απάντηση στις απειλές πολέμου του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έδωσαν Ελλάδα και ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη, ο Μεβλούτ Τσαβούσγλου επιχείρησε να δυναμιτίσει ξανά το κλίμα Άγκυρας – Αθήνας, υπενθυμίζοντας το casus belli (αιτία πολέμου) της τουρκικής πλευράς αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο. Ο Τσαβούσογλου παραχώρησε συνέντευξη Tύπου με αφορμή και την ολοκλήρωση του 2022 και αν ξεχώρισε κάτι από την ομιλία του, αυτό ήταν η αναφορά του στην Ελλάδα με μία ακόμη προκλητική δήλωση.

Οικονόμου: «Η Ελλάδα δεν εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται»

Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να τονίζει πως «η Ελλάδα δεν εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται». Συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου σημείωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση πολιτεύεται με αποκλειστικό γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και τα εθνικά συμφέροντα. Δεν ετεροπροσδιορίζεται επ’ ουδενί, πόσω μάλλον στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η τακτική των απειλών και των προκλήσεων στην οποία επιδίδεται η Τουρκία είναι απολύτως αδιέξοδη, αφού η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται. Θα ήταν χρήσιμο οι Τούρκοι αξιωματούχοι να αναλογιστούν το αδιέξοδο και να μη συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο και τη νέα χρονιά».

ΥΠΕΞ: «Ωμή και πρωτόγνωρη απειλή βίας»

Σκληρή απάντηση στις προκλήσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδωσε και ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι υπάρχουν κανόνες που ακολουθούν όλα τα πολιτισμένα και ευνομούμενα κράτη. Το να απειλείς με χρήση βίας επειδή δεν σου αρέσουν οι κανόνες, παραπέμπει σε άλλους αιώνες και σίγουρα όχι στον 21ο. Είναι δε, απορίας άξιο ο απειλών να απαιτεί ταυτόχρονα από τον αμυνόμενο να αποστερηθεί τα νόμιμα μέσα προστασίας της κυριαρχίας του. Η γειτονιά μας δεν χρειάζεται ταραξίες, δεν χρειάζεται αναχρονιστικούς αναθεωρητισμούς. Χρειάζεται κράτη που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο, όπως η Ελλάδα, η οποία το έχει αποδείξει μέσω συμφωνιών που έχει συνάψει με γειτονικές χώρες βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Στην ωμή και πρωτόγνωρη για τα σύγχρονα δεδομένα απειλή βίας, η Ελλάδα προτάσσει τους κανόνες, ασκώντας όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Αρναούτης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις νέες απειλές Τσαβούσογλου.

«Οι ΗΠΑ λυπούνται για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων»

Θέση στις νέες προκλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου πήρε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σε ερώτηση που έγινε σχετικά με τις απειλές του Τούρκου ΥΠΕΞ, οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη θλίψη τους. «Σε μια εποχή που η ενότητα χρειάζεται περισσότερο μεταξύ των συμμάχων μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες λυπούνται για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων. Προτρέπουμε όλους τους συμμάχους μας να αποφεύγουν απειλές και προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσει την ένταση και δεν θα βοηθήσει κανέναν. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε χαρακτηριστικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Για προκλητικό αναθεωρητισμό έκανε λόγο ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Σε δήλωση στο Action 24, ο ΥΠΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε: «Η δήλωση περί casus belli που αναφέρεται στη δυνατότητα της Ελλάδας να ασκήσει ένα νόμιμο δικαίωμά της, περισσότερο παραπέμπει σε προκλητικό αναθεωρητισμό παρά σε συμπεριφορά Συμμάχου στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Συνεπώς θα πρέπει να προβληματίσει πολλούς».