Η Ρωσία επιθυμεί τη διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία και το τέλος του πολέμου το συντομότερο δυνατόν, διεμήνυσε χθες ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ σε τηλεοπτική συνέντευξή του.
«Δεν βιαζόμαστε, όπως είπε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Θέλουμε να διευθετήσουμε την κατάσταση το συντομότερο δυνατόν, να βάλουμε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο που η Δύση προετοίμαζε και τελικά εξαπέλυσε εναντίον μας μέσω της Ουκρανίας», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Ο Λαβρόφ κατέστησε σαφές ότι η Μόσχα δεν έχει καμιά επιθυμία για διάλογο με τη Δύση, καθώς δυτικοί ηγέτες «έχουν διακηρύξει ότι η ασφάλεια στην Ευρώπη πρέπει να οικοδομηθεί σε βάρος της Ρωσίας».
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι προϋπόθεση για την επανέναρξη του διαλόγου με το Κίεβο είναι η ουκρανική κυβέρνηση να αναγνωρίσει την προσάρτηση από τη Ρωσία των περιφερειών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα.
Αναφερόμενος στην παράδοση αμερικανικών πυραύλων Patriot στην Ουκρανία, ο Λαβρόφ είπε ότι διαμηνύθηκε στη Ρωσία μέσω διπλωματικών διαύλων ότι η Ουάσιγκτον δεν σκοπεύει να συγκρουστεί στρατιωτικά με τη Μόσχα: «Ρωτήσαμε τους Αμερικανούς εάν η απόφαση για τη μεταφορά του συστήματος Patriot σημαίνει ότι θα υπάρχουν Αμερικανοί ειδικοί εκεί (στην Ουκρανία). Μας εξήγησαν λεπτομερώς ότι δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια, ακριβώς επειδή οι Αμερικανοί δεν θέλουν συγκρουστούν με τη Ρωσία. Είπαν ότι θα χρειαστούν αρκετοί μήνες έως ότου τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το σύστημα Patriot», ώστε να εκπαιδευτούν στη χρήση του οι Ουκρανοί.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας υποστήριξε ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο η Ουάσιγκτον επιμένει στην επανάληψη των επιθεωρήσεων στο πλαίσιο της Συνθήκης για τη Μείωση των Στρατηγικών Όπλων, είναι για «να καταλάβει τι τους περιμένει σε περίπτωση απευθείας σύγκρουσης με τη Ρωσία».
Το σχέδιο 10 σημείων του Ζελένσκι για ειρήνη με τη Ρωσία
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προωθεί σθεναρά εδώ και κάποιο διάστημα ένα ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων. Το συζύτησε, μάλιστα, και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον και προέτρεψε τους παγκόσμιους ηγέτες να πραγματοποιήσουν μια Παγκόσμια Σύνοδο για την Ειρήνη με βάση αυτό.
Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε για πρώτη φορά το ειρηνευτικό σχέδιο σε μια σύνοδο κορυφής της G20 τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το σχέδιο αυτό προβλέπει:
- Ασφάλεια όσον αφορά στην ακτινοβολία και τα πυρηνικά, με επίκεντρο την αποκατάσταση της ασφάλειας γύρω από το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, τη Ζαπορίζια στην Ουκρανία, το οποίο είναι πλέον υπό ρωσική κατοχή.
- Επισιτιστική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας και της διασφάλισης των εξαγωγών των σιτηρών της Ουκρανίας στα φτωχότερα έθνη του κόσμου.
- Ενεργειακή ασφάλεια, με έμφαση στον περιορισμό των τιμών στους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας, καθώς και στην παροχή βοήθειας στην Ουκρανία για την αποκατάσταση των ενεργειακών υποδομών της, οι μισές από τις οποίες έχουν καταστραφεί από τις ρωσικές επιθέσεις.
- Απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων και απελαθέντων, συμπεριλαμβανομένων των αιχμαλώτων πολέμου και των παιδιών που απελάθηκαν στη Ρωσία.
- Αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και επιβεβαίωσή της από τη Ρωσία σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ, για την οποία ο Ζελένσκι είπε ότι «δεν τίθεται προς διαπραγμάτευση».
- Αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και παύση των εχθροπραξιών, αποκατάσταση των κρατικών συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία.
- Δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της σύστασης ειδικού δικαστηρίου για τη δίωξη των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου.
- Πρόληψη της οικολογικής καταστροφής και προστασία του περιβάλλοντος, με έμφαση στην αποναρκοθέτηση και αποκατάσταση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού.
- Πρόληψη κλιμάκωσης των συγκρούσεων και οικοδόμηση αρχιτεκτονικής ασφάλειας στον ευρωατλαντικό χώρο, συμπεριλαμβανομένων των εγγυήσεων για την Ουκρανία.
- Επιβεβαίωση του τέλους του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου εγγράφου υπογεγραμμένο από τα εμπλεκόμενα μέρη.