Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

του Γιάννη Καντέλη

Η «πολιτική τερατογένεση» για την οποία μίλησε τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας με αυτό τον όρο μια πιθανή μετεκλογική συνεργασία των ηττημένων από την κάλπη της απλής αναλογικής προκειμένου να συγκεντρώσουν την απαραίτητη πλειοψηφία και να σχηματίσουν κυβέρνηση, επανέρχεται στη δημόσια συζήτηση ύστερα από τον ξαφνικό «έρωτα» ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες.

Η ταύτιση απόψεων και η κοινή επιχειρηματολογία που εκπορεύεται από τα δύο κόμματα μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο που έχει στο επίκεντρο την Εύα Καϊλή ερμηνεύεται από το κυβερνητικό επιτελείο ως μια πρώτη ένδειξη της σταδιακής προσέγγισης στον δρόμο προς τις κάλπες.

Κάτι τέτοιο μεταβάλει σε αναγκαιότητα για την κεντροδεξιά παράταξη την επίτευξη αυτοδυναμίας, ενώ ο πρωθυπουργός σε συνομιλίες με συνεργάτες του εμφανίζεται αποφασισμένος να πάρει πάνω του την μετωπική σύγκρουση που αναμένεται να ακολουθήσει στη λογική «μόνος του εναντίον όλων».

Τα δημοσκοπικά ευρήματα ελάχιστους μήνες πριν τις εκλογές μας δίνουν τρία αδιαμφισβήτητα πολιτικά συμπεράσματα.

Πρώτον, η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη διατηρώντας σημαντικό προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεύτερον, ο κ. Μητσοτάκης υπερέχει έναντι του κ. Τσίπρα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, αλλά και στα επιμέρους ποιοτικά στοιχεία και τρίτον, η συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος πιστεύει ότι τις εκλογές θα κερδίσει η ΝΔ. 

Υπάρχει μόνο ένας αστάθμητος παράγοντας: το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Η νάρκη που τοποθέτησε στη χώρα ο Αλέξης Τσίπρας πριν αποχωρήσει από την εξουσία. Σαν να ήξερε ότι θα είναι ξανά ο ηττημένος μετά την πρώτη διακυβέρνηση της ΝΔ και το πολιτικό χάος θα ήταν ο μόνος τρόπος να παραμείνει παράγοντας του εκλογικού παιχνιδιού. Πως θα μπορούσε να γίνει αυτό; Τον τρόπο εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης: «Θεωρητικά μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα. Υπάρχει περίπτωση το πρώτο κόμμα να κερδίσει τις εκλογές, αλλά κυβέρνηση να σχηματιστεί από τον κ. Τσίπρα, τον κ. Ανδρουλάκη, τον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Κουτσούμπα. Αυτό θα είναι μια πολιτική τερατογένεση», είχε προειδοποιήσει εγκαίρως ο πρωθυπουργός.

Και για όσους σπεύδουν να χαρακτηρίσουν ακραίο το σενάριο να σημειώσουμε την τοποθέτηση του κ. Σκουρλέτη αμέσως μετά την δήλωση του πρωθυπουργού, ο οποίος χαρακτήρισε «αυτό που ο κ. Μητσοτάκης ονομάζει τερατογένεση» ως μια «άλλη αντίληψη. Δηλαδή ποια; Κυβερνήσεις συνεργασίας σε μια σαφή, ορατή, προγραμματική βάση. Αυτό είναι το ζητούμενο».

Υπάρχει και η πρόσφατη αναφορά στην εφημερίδα «Η Εποχή» της Δανάης Κολτσίδα, διευθύντριας του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς: «Η απλή αναλογική σημαίνει εξ ορισμού συμμαχίες, σε πολλές χώρες πιθανόν και του δεύτερου με το τρίτο κόμμα ή και περισσότερα». Πρόκειται για στενή συνεργάτη του κ. Τσίπρα, που μαζί με τον Κώστα Πουλάκη αποτελούν τους «δημοσκόπους» του κόμματος.

Περιγράφει, επίσης, το σενάριο της «τερατογένεσης» κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ως δεύτερο κόμμα μαζί με το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25 θα μπορούσαν να συγκροτήσουν κυβέρνηση με ένα συνολικό ποσοστό άνω του 45%-46%.

Όσα σιγοψιθυρίζονται στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου, δείχνουν εκτός των άλλων και ότι κάποιοι έχουν συμβιβαστεί με την ήττα και επεξεργάζονται σενάρια για να μείνουν στο παιχνίδι την επόμενη μέρα.

Ακόμα και ο κ. Τσίπρας, στην συνέντευξη στο Open, εμφανίστηκε να ρίχνει και αυτός τον πήχη για το κόμμα του.  «Εγώ δεν θέλω να σας πω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας μεγάλος ενθουσιασμός, δυστυχώς το κλίμα στην ελληνική κοινωνία είναι κλίμα απογοήτευσης. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει αυτή η εικόνα με το άνετο προβάδισμα που δίνουν οι μετρήσεις στο κυβερνητικό κόμμα».

«Άνετο προβάδισμα» δεν βλέπει ο κ. Τσίπρας, αλλά δεν αμφισβητεί και την πρωτιά της ΝΔ, που καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Η πρώτη κάλπη

Αντιθέτως, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η πεποίθηση ότι τα αποτελέσματα της πρώτης κάλπης θα καθιστούν ξεκάθαρη την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και στην δεύτερη θα επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας. Η προσέγγιση Τσίπρα – Ανδρουλάκη, όπως την διαβάζουν στο κυβερνητικό επιτελείο, προσφέρει την ευκαιρία της επαναπροσέγγισης κεντρώων ψηφοφόρων που έχουν στραφεί το τελευταίο διάστημα στο ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για μια κρίσιμη εκλογική μάζα που το 2019 συστρατεύθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και βασικό χαρακτηριστικό σε αυτούς παραμένει η αποστροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το ενδεχόμενο επιστροφή του στην εξουσία. Σε αυτούς απευθύνθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν από τις Βρυξέλλες, επιτέθηκε στο Νίκο Ανδρουλάκη με αφορμή την δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την «ανάγκη να ηττηθεί η ΝΔ για την συγκρότηση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης». 

«Το είπε πολύ καθαρά ο άνθρωπος θέλει να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Αν θέλει να είναι παρακολούθημα του κ. Τσίπρα ας το πει με ειλικρίνεια κι όχι με μισόλογα». Το μήνυμα που θέλει να περάσει είναι ότι «αν ψηφίσουν Ανδρουλάκη θα τους προκύψει Τσίπρας», παρουσιάζοντας, ταυτόχρονα, ως μόνη εναλλακτική λύση απέναντι σε μια «πολιτική τερατογένεση» την αυτοδυναμία της ΝΔ που θα διασφαλίσει την σταθερότητα στη χώρα.