Σκηνές από τον… Παράδεισο έζησαν εκατομμύρια Αργεντινοί, γιορτάζοντας μαζί με τους παγκόσμιους πρωταθλητές, οι οποίοι επέστρεψαν στην πατρίδα μαζί με το τρόπαιο από το Μουντιάλ του Κατάρ. Ένα πάρτι διαρκείας στήθηκε στους δρόμους του Μπουένος Αϊρες, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας, με αποτέλεσμα ο Λιονέλ Μέσι και η παρέα του, να επιβιβασθούν σε ελικόπτερα, καθώς λόγω του πλήθους, ήταν αδύνατο να ολοκληρωθεί η παραδοσιακή παρέλαση με το ανοικτό λεωφορείο.

Περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με μια δημοτική πηγή, είχαν συγκεντρωθεί στην διαδρομή της «αλμπισελέστε», με τους αρμόδιους φορείς να κάνουν λόγο για την «πιο σημαντική λαϊκή κινητοποίηση στην Ιστορία» της Αργεντινής».

Μετά από τέσσερις ώρες, το λεωφορείο των «tricampeones», είχε διανύσει μόνο λίγα χιλιόμετρα, καθώς δεκάδες χιλιάδες φίλαθλοι ήταν παρόντες στην διαδρομή, δημιουργώντας μία… παλίρροια σε μπλε και λευκά χρώματα. Πολύ γρήγορα, έγινε σαφές ότι δεν μπορούσε να φθάσει στον Οβελίσκο, το παραδοσιακό σημείο εορτασμών, ενώ οι τηλεοπτικές εικόνες, έδειξαν έναν φίλαθλο να… ίπταται από μια οδική γέφυρα προς στο λεωφορείο των παικτών και να… προσγειώνεται πάνω στο πλήθος.

Η προεδρία της χώρας, ανακοίνωσε τα μεσάνυχτα ότι «οι παγκόσμιοι πρωταθλητές πετούν σε όλη την προγραμματισμένη διαδρομή με ελικόπτερα, επειδή κατέστη αδύνατο να συνεχιστεί η πορεία τους, οδικώς, λόγω της έκρηξης της λαϊκής χαράς». Μάλιστα, η εκπρόσωπος της προεδρίας, Γκαμπριέλα Τσερούτι, δήλωσε: «Ας συνεχίσουμε να γιορτάζουμε ειρηνικά και να τους δείξουμε την αγάπη και τον θαυμασμό μας».

Οι αρχές ασφαλείας «δεν μας αφήνουν να φτάσουμε στο τέλος για να χαιρετήσουμε όλους τους ανθρώπους που περίμεναν στον Οβελίσκο», ανακοίνωσε νωρίτερα σε tweet ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Τσίκι Τάπια και πρόσθεσε: «Χίλια συγγνώμη εκ μέρους όλων των παικτών».

Αφού πέταξαν πάνω από το πλήθος με πολλά ελικόπτερα, οι παίκτες επέστρεψαν στην έδρα της AFA στην Εζέϊζα. Και ήδη στο τέλος της ημέρας, ο Μέσι και ο Άνχελ Ντι Μαρία είχαν επιστρέψει λίγο πριν τις 7 το απόγευμα τοπική ώρα στο προπύργιο τους, το Ροζάριο, 300 χιλιόμετρα μακριά, και ο αρχηγός στο σπίτι του.

Τέλος της παρέλασης στο Μπουένος Άιρες, όχι όμως και του πάρτι. Στις κοντινές λεωφόρους, τραγούδια, τύμπανα, κόρνες και αναρίθμητες γαλάζιες και λευκές σημαίες, στα χέρια, γύρω από το κεφάλι και γύρω από την μέση των συγκεντρωμένων, μαρτυρούσαν τι συμβαίνει.

«Ήρθαμε εδώ στις 5 το πρωί και μένουμε εδώ», είπε με νόημα η 35χρονη Μάρτα Ακόστα από τα νότια προάστια, δηλώνοντας «λίγο λυπημένη που δεν μπόρεσα να τους δω». Αλλά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο «ευτυχισμένη που κέρδισε η εθνική, είναι πολύ σημαντικό για την χώρα μας, για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε. Το να ξεκινήσουμε τη χρονιά με πρωταθλήτρια την Αργεντινή, θα μας κάνει να νιώσουμε καλά».

Μετά τις 21:00 τοπική ώρα (00:00 GMT), σημειώθηκαν αρκετές συγκρούσεις, με πρωταγωνιστές δεκάδες μεθυσμένους νεαρούς και την παρέμβαση της αστυνομίας. Οι νεαροί πετούσαν πέτρες και άλλα αντικείμενα στους αστυνομικούς, οι οποίοι «απάντησαν» με σφαίρες από καουτσούκ και ρόπαλα.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο «TN», συνελήφθησαν 13 άτομα και τραυματίστηκαν οκτώ αστυνομικοί, ενώ ο χώρος γύρω από τον Οβελίσκο καθαρίστηκε πλήρως πριν από τις 10:00 μ.μ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι νωρίτερα, ο δήμος ανέφερε 16 τραυματίες, οι οποίοι νοσηλεύθηκαν κατά την διάρκεια της ημέρας για τραυματισμούς, κοψίματα ή διάφορα τραύματα.

Αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής των τελευταίων ημερών, ο Λιονέλ Μέσι, έγραψε μεταξύ άλλων με ανάρτηση του στο Instagram: «Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου! Αυτό το κύπελλο είναι για όλους, για όσους δεν τα κατάφεραν σε προηγούμενα Μουντιάλ. Γι’ αυτό το υπέροχο γκρουπ παικτών και για τον Ντιέγκο, ο οποίος μας επευφημεί από ψηλά».