Μετά από μια μικρή ανατίμηση, η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές ενέργειας παίρνει ξανά καθοδική πορεία, επιστρέφοντας προς τα χαμηλότερα επίπεδα του 2022.

Καθώς η σφιχτή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών υπονομεύει τις προοπτικές της ζήτησης, η τιμή του «μαύρου χρυσού» υποχωρεί εκ νέου. Έτσι, τόσο το brent όσο και το WTI κινούνται στα πλην σε επίπεδο μεγαλύτερο των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων.

Την Πέμπτη (15/12) οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ, Ευρωζώνη και Αγγλία προχώρησαν σε νέες αυξήσεις επιτοκίων, ενώ προανήγγειλαν επιπλέον παρεμβάσεις, με στόχο ο πληθωρισμός να μπει σε πορεία «ευθυγράμμισης» με τον στόχο του 2%.

Ωστόσο, το γεγονός αυτό αυξάνει σημαντικά τις ανησυχίες για κίνδυνο άμεσης ύφεσης της αμερικανικής, της ευρωπαϊκής και της βρετανικής οικονομίας, καθώς τα ανεβασμένα επιτόκια, ναι μεν συμβάλλουν στην αναχαίτιση του κύματος ανατιμήσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν την ανάπτυξη.

Ο OPEC, από την πλευρά του, έχει επανειλημμένως κατεβάσει τον στόχο για την αύξηση ζήτησης μέσα στο 2023, εξηγώντας ότι η εκτιμώμενη οικονομική επιβράδυνση επί της ουσίας «σβήνει» την όποια βελτίωση από την Κίνα, ως απόρροια της άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Πάντως, για τους καταναλωτές τα νέα αυτά μάλλον έρχονται λυτρωτικά, καθώς λίγο πριν τις 23:30 ώρα Ελλάδας την Παρασκευή (16/12), τα συμβόλαια brent υποχωρούν κατά 2,61% και διολισθαίνουν στα 79,087 δολάρια το βαρέλι. Αντίστοιχα, τα συμβόλαια WTI καταγράφουν πτώση στο -2,55% και η τιμή του κυμαίνεται στα 74,171 δολάρια το βαρέλι.

Ενέργεια: Σημαντική πτώση και στο φυσικό αέριο

Επίσης, μετά τη διαφαινόμενη απόφαση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο την προσεχή Δευτέρα (19/12), υπήρξε σημαντική πτώση και στην τιμή του καυσίμου στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας. Αυτή διαμορφώθηκε στα 115,45 ευρώ η Μεγαβατώρα.

Σημαντική υποχώρηση κατέγραψε και το UK Gas (βρετανικό), το οποίο έκλεισε με πτώση 11,32%, που μεταφράζεται σε ημερήσια κάθοδο 38,17 πένες ανά θερμική μονάδα, με την τιμή να διαμορφώνεται στις 298,96 πένες ανά θερμική μονάδα.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Ο καλός καιρός έφερε υποχώρηση της τιμής της

Τέλος, υποχώρησε κατέγραψε και η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, ειδικά συγκριτικά με τις τιμές που επικρατούν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό οφείλεται και στην έλευση καλοκαιρινών ημερών στην «καρδιά» του χειμώνα, που αναπόφευκτα φέρνει χαμηλότερη ζήτηση.

Η τιμή είχε διαμορφωθεί στα 246,76 ευρώ η Μεγαβατώρα, ενώ πριν τρεις ημέρες ήταν γύρω στα 400 ευρώ.