Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 23 του Ν.4997/2022 (Α’ 219), αντικαταστάθηκε η παρ.5 του άρθρου 40 του ΠΔ 169/2007 (Α’ 210) που αφορά στον υπολογισμό στο διπλάσιο για τη σύνταξη του χρόνου υπηρεσίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που διανύθηκε ή διανύεται σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία αυτών. Ειδικότερα, με την εν λόγω διάταξη επεκτείνεται το δικαίωμα αναγνώρισης πέντε ετών ως χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας, για το σύνολο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτό διευκρίνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος, με θέμα «Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξιμων των αποστράτων με βάση υπολογισμού την 40ετία και αντίστοιχο ποσό αναπλήρωσης».

Παράλληλα υπενθύμισε ότι καίτοι τα ζητήματα της συνταξιοδοτικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, είχε διαβιβάσει τις απόψεις του στο καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο, επί του άρθρου 23 του σχεδίου νόμου του υπ. Εργασίας για τον εξορθολογισμό της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, που αφορά στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ).