«Την περίοδο 2015-2019 δεν θα την ξαναζήσουμε στο μεταναστευτικό. Έχει περάσει ανεπιστρεπτί με την κυβέρνηση της ΝΔ», υπογράμμισε, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει πλέον οποιαδήποτε πίεση στα εξωτερικά σύνορα.

Σε σχέση με την κατάσταση σήμερα, ο κ. Μηταράκης σημείωσε:

Το υπουργείο παρέλαβε 202.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και τώρα έχουν μειωθεί στις 25.000.
Κατασκευάστηκαν τρεις νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια, στη Σάμο, στην Κω και στη Λέρο. Ολοκληρώνεται στη Λέσβο και έπεται η Χίος το 2023.
Από 90.000 διαμένοντες σε 121 δομές, σήμερα οι διαμένοντες είναι 15.000 σε 33 δομές.
Εκλεισε ο Ελαιώνας και αποδόθηκε στον δήμο Αθηναίων. Έκλεισε στη Σάμο η δομή στο Βαθύ και αποδόθηκε στους κατοίκους της Σάμου.
Στο τέλος του έτους κλείνει και το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για στεγαστική πολιτική, από το υπουργείο Εργασίας για νέους και νέες.
Σε σχέση με τον προϋπολογισμό του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο κ. Μηταράκης είπε ότι το 2023, από τα 94 εκατομμύρια ευρώ, τα 50 εκατομμύρια αφορούν ενισχύσεις προς τις τοπικές κοινωνίες, τους δήμους και τις περιφέρειες, στις περιοχές που υπάρχει ακόμα πίεση από το μεταναστευτικό.

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε και στο σκάνδαλο που ξέσπασε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και αναφέρθηκε στον ρόλο ΜΚΟ που λειτουργούν μάλιστα με χρηματοδότηση αγνώστου πηγής.

«O ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ζητήσει ακόμα συγγνώμη»

«Στο μεταναστευτικό αντιμετωπίσαμε πιέσεις, και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Αποδείξαμε όμως τα fake news εις βάρος της χώρας μας, με τον πιο καταφανή τρόπο, στην περίπτωση των 38 του Έβρου, τα οποία ναι, έκαναν ζημία στην εικόνα της χώρας, όμως μετά τις εμπεριστατωμένες απαντήσεις της κυβέρνησης, τα άρθρα αυτά έχουν ήδη αποσυρθεί από διεθνείς ιστοσελίδες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό δεν έχει ζητήσει ακόμα συγγνώμη», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Δράττομαι της ευκαιρίας να κάνω μια αναφορά στο σκάνδαλο που βασανίζει το ευρωκοινοβούλιο. Και να πω ότι υπάρχουν σκιές σε πολλά ζητήματα. Ο εναγκαλισμός ΜΚΟ αγνώστου πηγής χρηματοδότησης με ευρωβουλευτές, με λόμπι, με δημοσιογράφους, που συστηματικά διακινούν στο εξωτερικό εικόνες εις βάρος της χώρας μας, εικόνες οι οποίες συνάδουν με αυτά που λένε άλλες χώρες εις βάρος της Ελλάδος, όπως η Τουρκία, όλα αυτά δημιουργούν μια σκιά στο ευρωκοινοβούλιο και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει το θεσμικό πλαίσιο να απαντήσει σε αυτά τα ερωτηματικά που λογικά έχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες», τόνισε.

Διακρατικές συμφωνίες

Σε σχέση με τη νόμιμη μετανάστευση, ο κ. Μηταράκης είπε ότι έχουν γίνει ήδη δύο διακρατικές συμφωνίες με το Μπαγκλαντές και την Αίγυπτο και η κυβέρνηση συζητά και με άλλες χώρες. Παράλληλα, θεσμοθετήθηκε η 5ετής άδεια εποχικής εργασίας, ψηφιοποιηθήκε πλήρως η νόμιμη μετανάστευση, δημιουργούνται κέντρα βιομετρικά για να εκδίδονται ταχύτερα οι ταυτότητες σε όσους είναι νόμιμα στη χώρα. Όλοι ζουν νόμιμα στη χώρα έχουν ΑΜΚΑ.